Avotakka

Keittiötaso kuin moderni piironki! Erillinen ja liian iso keittiö sai lähtöpassit remontissa

Keittiötaso kuin moderni piironki! Erillinen ja liian iso keittiö sai lähtöpassit remontissa
Perhe halusi eroon erillisestä ja liian isosta keittiöstä, jonka tunnelma poikkesi huomattavasti kodin muista tiloista. Uusi, kalustemainen keittiö on nyt osa olohuonetta ja sulautuu kauniisti osaksi sen sisustusta.
Julkaistu: 24.9.2020

Ongelma: Kerrostaloasunnon vanhanaikainen keittiö oli erillään kodin muista tiloista, se ei vastannut asukkaiden tavoittelemaa tunnelmaa ja vei myös turhan paljon tilaa.

Kodin asukkaat Ilkka Salo ja Katariina Suuniitty olivat miettineet jo pitkään, että heidän unelmakeittiönsä pitäisi solahtaa osaksi muuta kotia. He halusivat, että keittiölaitteet pysyvät suureksi osaksi piilossa mutta nopeasti saatavilla. Ilkalla oli myös vahva näkemys siitä, ettei keittiöön tulisi perinteisiä yläkaappeja, joten tavaroiden säilytykseen pitäisi keksiä muita ratkaisuja.
Vanha keittiö ei vastannut asukkaiden tavoittelemaa tunnelmaa.

Ratkaisu: Koko keittiö uusiksi

Koska asuntoon oli tulossa suuri remontti, myös keittiö kannatti suunnitella kokonaan uudelleen. Ilkka ja Katariina päättivät muuttaa keittiön paikkaa ja rakentaa sen osaksi olohuonetta. Vanhasta keittiöstä vapautuisi myös toivottuja lisäneliötä.
Työtaso on betonia, ja ainoat näkyvät keittiöelementit ovat tasoon upotettu Fabita-induktioliesi, Sirius-liesituulettimen paneeli ja Tapwellin hana. Tason keskikohdalle on integroitu teleskooppipistorasia. Keittiön runkoon on upotettu laatikoiden ja kaappien lisäksi Electroluxin astianpesukone. Keittiön seinää on levennetty kaventamalla olohuoneeseen vievää oviaukkoa. Seinä on maalattu Tikkurilan Luja-maalilla, joka suojaa pysyviltä roisketahroilta. Keittiön lamput ovat käsin tehdyt uniikkikappaleet. Seinän Mardi Gras -juliste on muisto Ilkan lapsuudenkodista ja viite pariskunnan yhteisiltä matkoilta. Pähkinäviiluiset Scala-melamiiniovet sopivat luonnonmateriaalien ja murrettujen sävyjen tunnelmaan ja myös hyvin yhteen orgaanisen oloisen betonitason kanssa. Lattia on kalanruotoparkettia.
Nyt keittiö ei vie huomiota pienen kotimme tyylillisestä kokonaisuudesta.
Italialaista ruokaa rakastavan perheen kokkailuissa on kätevää, että allas on samaa betonivalua tason kanssa eikä siinä ole ylimääräisiä saumakohtia. Modernista sisustuksesta erottuvat hyvin Ilkan oman 16Juin-yrityksen betonihuonekalut ja valaisimet. Yrjö Kukkapuron Remmi-tuolit ovat lahja Ilkan äidiltä. Olohuoneen toimiva avotakka antaa lisätehoa keittiön ilmanvaihtoon. Sisustus on yhdistelmä moderneja käsin tehtyjä uniikkituotteita, klassisia kotimaisia designhuonekaluja sekä maailmalta lainattuja värejä ja kuoseja.

Toteutus: Keittiöstä tuli kaluste

Isännöitsijältä tuli rakennuslupa, ja muutosprojekti käynnistyi. Vanha keittiö purettiin, ja siitä tehtiin tila, joka toimii toistaiseksi työ- ja vierashuoneena. Olohuoneeseen vievää leveää oviaukkoa kavennettiin, jotta keittiön alatasolle tarkoitettu seinä sai lisää leveyttä.
Betonimuotoilijana työskentelevä Ilkka valmisti keittiön betonitason itse. Useille asiakkaille tehtyjä uniikkitasoja sai nyt peilata perheen omiin tarpeisiin. Keittiökokonaisuuden toimittaja kilpailutettiin, ja pariskunta tilasi keittiönsä pärnulaisesta Sirvos Sisustus -yrityksestä. Runko tilattiin erikoisvalmisteisena normaalia syvempänä, jotta välttämättömät laitteet, kuten pistorasiat ja lieden takaa nouseva liesituuletin pystyttiin integroimaan siihen. Tämä ratkaisu toi myös lisätilaa jätekaappiin ja astioille tarkoitettuihin laatikostoihin. Keittopisteeksi valikoitui kolmen keittolevyn standardia kapeampi induktioliesitaso, koska se vei tasossa vähemmän tilaa, mutta täyttää perheen ruuanvalmistustarpeet. Keittiötaso näyttää isolta modernilta piirongilta ja sulautuu olohuoneeseen kuin mikä tahansa huonekalu.
Keittiötarvikkeita varten rakennettiin lattiasta kattoon ulottuva vähäeleinen kaapisto viereiselle seinälle. Sen sisälle piiloutuvat paitsi astiat, jääkaappi ja kodin ruokatarpeet, myös aamiaiskaappi, jossa ovat perheen aamiaistarpeet ja laitteet vedenkeittimistä leivänpaahtimiin. Uusi keittiö on toiminut hyvin Ilkan ja Katariinan arjessa.
Keittiötason viereiselle olohuonetta jakavalle seinälle on lisätty koko seinän mittainen kaapisto. Siihen on integroitu Electroluxin jääkaappi ja pakastin sekä Whirlpoolin uuni. Melamiinisten Scala-ovien vetimet ovat ovien reunojen alla piilossa. Uunin yläpuolella on aamiaiskaappi, johon kätkeytyvät niin vedenkeitin, leivänpaahdin ja espressokeitin kuin aamiaisastiat ja -ruokatarvikkeet.
1 kommentti