Avotakka

Keittiötaso vaikuttaa koko keittiön ilmeeseen ja käytettävyyteen – kurkkaa vinkit, joilla löydät sopivan vaihtoehdon materiaalien ja värien paljoudesta

Keittiötaso vaikuttaa koko keittiön ilmeeseen ja käytettävyyteen – kurkkaa vinkit, joilla löydät sopivan vaihtoehdon materiaalien ja värien paljoudesta
Keittiötaso kannattaa valita harkiten, koska sen pitää kestää monenlaista kulutusta ja yhdistää kalusteet kokonaisuudeksi. Laadukas ja tyylikäs taso säilyttää hohtonsa vuosienkin kuluessa.
Julkaistu 9.5.2022

Erilaisten kivi-, kvartsi- ja keraamisten tasojen käyttö keittiöissä on lisääntynyt. Helppohoitoisuuden lisäksi niillä tavoitellaan harmoniaa, vähäisiä kontrasteja ja seesteistä tunnelmaa.

– Mattapinnat ja marmorikuviot ovat edelleen suosittuja useissa eri sävyissä. Nousussa ovat ruskean ja beigen sävyt, kertoo K-raudan Cello-keittiöiden mallistosuunnittelija Anne Mukkula.

Orgaaniset muodot hiipivät muusta sisustuksesta myös keittiöön. Työtason pyöristetyt reunat luovat keittiölle pehmeän ilmeen. Kuvan toteutus on ruotsalaisen Vedumin.
Keskenään erilaisten työtaso­materiaalien yhdistäminen kasvattaa suosiotaan. Ruostumaton terästaso on kaunis vastinpari tummalle puulle ja kivitasolle. Stalan Tailor Made -terästaso takanostolla on valmistettu yhdestä kappaleesta ilman saumoja.
Kiillotettu kivipinta on tiivis eikä siksi myöskään ime likaa.

Tasot ovat edelleen paksuudeltaan suhteellisen ohuita eli 10–30 millimetriä ja reunaprofiililtaan suoria. Vaikka puun sävyt ovat rantautuneet keittiöihin, se ei vielä näy massiivipuutasojen suosiossa.

Halu valita ekologisesti kestäviä ratkaisuja on lisääntynyt, ja osin tai kokonaan kierrätysmateriaalista valmistettuja tasoja tulee markkinoille koko ajan lisää.

– Nyt halutaan materiaaleja, jotka ovat alkuperältään läheltä eli Euroopasta. Kaukotuontia hieman karsastetaan, kertoo Olli Paalanen Tulikiveltä.

Tumma taso tuo vihreään keittiöön särmää. Kun allas on tason kanssa samaa sävyä, syntyy yhtenäinen kokonaisuus ja hana nousee katseenvangitsijaksi. Kuvassa Kvikin Veda Touch -keittiö.
Nousussa on tasoja myöten yksivärinen keittiö, jonka kontrastiksi tuodaan esimerkiksi eri sävyiset tuolit tai saareke. Keraamiseen tasoon on mahdollista tehdä myös allas samasta materiaalista. Kuvan keraaminen taso Cantera Grey on ABL-laattojen mallistoa.
Tiesitkö? Keraaminen keittiötaso on myös erinomainen leipomisalusta.
Durat-materiaalille ominainen murska näkyy tason kolmi­ulotteisena murukuviona. Keittiön on valmistanut puuseppä Juhan Mikone.
Saarniviiluista Pinnarp-tasoa (186 × 3,8 cm) voi tarvittaessa hioa ja pintakäsitellä. Kaunis reunaprofiili luo viimeistellyn ilmeen, Ikea.
Laminaatti, kvartsi vai graniitti? Tutustu eri keittiötasomateriaaleihin

Keittiötason valinta – huomioi omat tarpeesi ja tapasi

Laitatko paljon ruokaa?

Paljon kokkaavan kotiin sopii helppohoitoinen ja kestävä taso. Huolettomimpia käytössä ovat täyskvartsiset ja keraamiset pinnat, sillä ne ovat kestäviä, vähän huoltamista vaativia ja lisäksi pärjäävät hyvin kuuman kanssa. Myös ruostumaton teräs on luja ja hygieeninen materiaali mutta naarmuuntuu ajan myötä. Kuumaa kestävää tasoa voi myös käyttää vain osassa keittiötä, kuten lieden molemmin puolin.

Jaksatko hoitaa tasoa?

Keittiötason hoito on tärkeää, jotta sen elinkaari olisi mahdollisimman pitkä. Luonnonmateriaalit ovat kauniita mutta vaativat usein enemmän hoitoa kuin muut. Puutasojen pinta pitää öljytä säännöllisesti, jotta se pysyy kunnossa. Myös huokoisemmissa kivissä, kuten marmorissa ja kalkkikivessä, suojaaminen on tärkeää. Pinnan käsittely estää lian ja pesuaineiden imeytymisen kiven huokosiin. Näistä materiaaleista on tärkeää kuitenkin poistaa tahrat nopeasti, ettei lika imeydy.

Jos tiedät olevasi rento ruoanlaittaja etkä muutenkaan jaksa pitää keittiötä jatkuvasti tiptop-kunnossa, suosi silloin murrettuja sävyjä ja kuvioituja pintoja. Niissä eivät naarmut, roiskeet ja leivänmurut näy helposti.

Etsitkö ympäristöystävällistä materiaalia?

Luonnonmateriaaleista valmistetut tasot ovat ympäristöystävällinen valinta. Usein ne ovat myös kierrätettävissä uudelleen käytettäväksi. Vaikka hankintahinta onkin monesti korkeampi, käyttöä ja aikaa kestävä ratkaisu on paras ekoteko.

Suositut terrazzo-henkiset kuosit ovat kaunis pari lämpimälle puulle. Kuvan keittiötasot ovat Durat Palace -malliston sävyä P001. Duratissa on noin 30 % uusiomuovia, ja tuote on täysin kierrätettävissä. Keittiön on valmistanut puuseppä Juhan Mikone.

Kelpaisiko kierrätetty?

Käytöstä poistettuja tasoja voi hyödyntää uudessakin keittiössä. Parhaiten uusiokäyttö onnistuu kivi- ja komposiittitasoilla, jotka kestävät aikaa ja ovat uudelleen muotoiltavissa. Voit yhdistää myös erilaisia tasomateriaaleja ja rajata siten keittiön eri toimintoja. Käytöstä poistettuja tasoja kannattaa etsiä netin kauppapaikoilta.

Millaista tunnelmaa toivot?

Työtason materiaali- ja väriratkaisuilla voit muuttaa koko keittiön tunnelmaa. Puutaso pehmentää ja tuo sen ilmeeseen lämpöä. Tumma keittiö raikastuu vaaleilla tasoilla ja moderni pehmenee murretuilla sävyillä. Kvartsikomposiittitasojen etuna on muuttumaton ja tasainen värisävy. Kivitaso voi puolestaan toimia näyttävänä katseenvangitsijana, joka sopii niin klassiseen kuin moderniin keittiöön. Kaiken ei tarvitse olla aitoa, sillä laminaateissa on kuoseja, jotka näyttävät erehdyttävän hyvin aidolta puulta, kiveltä tai betonilta.

Yksivärinen taso luo usein kliinisen vaikutelman ja vaatii myös enemmän puhtaanapitoa. Mattapinnat ovat edelleen suosiossa, mutta kiiltävä pinta herättää myös kuvion sävyt eloon.

Saarekkeesta tulee kalustemainen, kun tasomateriaali jatkuu myös sen sivuille.
Kvartsikomposiitti Silestonen Ethereal-kokoelmassa on neljä sävyä, kuvassa sävy Dusk. Kokoelma on valmistettu osin kierrätetyistä materiaaleista. Tiedustelut Ylämaan graniitti.
Lapsiperheessä tasomateriaalilta vaaditaan paljon. Noblessan Xtra Ceramic -komposiittitasossa on iskunkestäviksi muotoillut reunat. Valmistuksessa on hyödynnetty kierrätettyä lasia.
Työtasoon upotettu Twist-pistorasia on tyylikäs ja viimeistelty ratkaisu. Kuvassa Caesarstonen kvartsitaso Moorland Fog. Tiedustelut Keittiömaailma.

Paljonko keittiötaso maksaa ja mikä vaikuttaa hintaan?

  • Jos työtaso saa viedä mahdollisimman vähän keittiöbudjetista, valitse laminaatti.
  • Kivi-, kvartsi- ja keraamisten tasojen hintaan vaikuttavat itse materiaalin lisäksi tason paksuus ja työstöt, kuten aukotukset ja reunaprofiilit. Työstöt voivat helposti jopa tuplata tason hinnan.
  • Hintahaarukka komposiitti- ja keraamisille tasoille on noin 500–1500 €/m².
  • Edullisinta tasomateriaaleista on laminaatti ja kalleinta komposiitti ja luonnonkivi. Massiivipuutason hinta asettuu näiden väliin.
Keittiössä suositaan nyt työtasomateriaalin jatkamista välitilaan koko välitilan korkeudelle tai noin 10–20 cm korkuisena takanostona. Sama materiaali voi siten yhdistää keittiön kaapiston ja tason saumattomasti. Ruotsalaisen Superfrontin Vertical-ovissa on ajan­kohtainen hiekan sävy.
Yläkaapittoman keittiön juju voi olla seinälle nostettu taso, joka jatkuu koko kalusteen leveydeltä pienenä hyllynä. Kuvan toteutus on kotimaisen Köksfolkin, joka myy ovia Ikean runkoihin.

Asiantuntijat: Cello-keittiöiden mallistosuunnittelija Anne Mukkula, K-rauta, Olli Paalanen, Tulikivi ja Peppi Pylkäs, Kivitasosepät.

Kommentoi »