Erilaisten kivi-, kvartsi- ja keraamisten tasojen käyttö keittiöissä on lisääntynyt. Helppohoitoisuuden lisäksi niillä tavoitellaan harmoniaa, vähäisiä kontrasteja ja seesteistä tunnelmaa.
– Mattapinnat ja marmorikuviot ovat edelleen suosittuja useissa eri sävyissä. Nousussa ovat ruskean ja beigen sävyt, kertoo K-raudan Cello-keittiöiden mallistosuunnittelija Anne Mukkula.
Tasot ovat edelleen paksuudeltaan suhteellisen ohuita eli 10–30 millimetriä ja reunaprofiililtaan suoria. Vaikka puun sävyt ovat rantautuneet keittiöihin, se ei vielä näy massiivipuutasojen suosiossa.
Halu valita ekologisesti kestäviä ratkaisuja on lisääntynyt, ja osin tai kokonaan kierrätysmateriaalista valmistettuja tasoja tulee markkinoille koko ajan lisää.
– Nyt halutaan materiaaleja, jotka ovat alkuperältään läheltä eli Euroopasta. Kaukotuontia hieman karsastetaan, kertoo Olli Paalanen Tulikiveltä.
Keittiötason valinta – huomioi omat tarpeesi ja tapasi
Laitatko paljon ruokaa?
Paljon kokkaavan kotiin sopii helppohoitoinen ja kestävä taso. Huolettomimpia käytössä ovat täyskvartsiset ja keraamiset pinnat, sillä ne ovat kestäviä, vähän huoltamista vaativia ja lisäksi pärjäävät hyvin kuuman kanssa. Myös ruostumaton teräs on luja ja hygieeninen materiaali mutta naarmuuntuu ajan myötä. Kuumaa kestävää tasoa voi myös käyttää vain osassa keittiötä, kuten lieden molemmin puolin.
Jaksatko hoitaa tasoa?
Keittiötason hoito on tärkeää, jotta sen elinkaari olisi mahdollisimman pitkä. Luonnonmateriaalit ovat kauniita mutta vaativat usein enemmän hoitoa kuin muut. Puutasojen pinta pitää öljytä säännöllisesti, jotta se pysyy kunnossa. Myös huokoisemmissa kivissä, kuten marmorissa ja kalkkikivessä, suojaaminen on tärkeää. Pinnan käsittely estää lian ja pesuaineiden imeytymisen kiven huokosiin. Näistä materiaaleista on tärkeää kuitenkin poistaa tahrat nopeasti, ettei lika imeydy.
Jos tiedät olevasi rento ruoanlaittaja etkä muutenkaan jaksa pitää keittiötä jatkuvasti tiptop-kunnossa, suosi silloin murrettuja sävyjä ja kuvioituja pintoja. Niissä eivät naarmut, roiskeet ja leivänmurut näy helposti.
Etsitkö ympäristöystävällistä materiaalia?
Luonnonmateriaaleista valmistetut tasot ovat ympäristöystävällinen valinta. Usein ne ovat myös kierrätettävissä uudelleen käytettäväksi. Vaikka hankintahinta onkin monesti korkeampi, käyttöä ja aikaa kestävä ratkaisu on paras ekoteko.
Kelpaisiko kierrätetty?
Käytöstä poistettuja tasoja voi hyödyntää uudessakin keittiössä. Parhaiten uusiokäyttö onnistuu kivi- ja komposiittitasoilla, jotka kestävät aikaa ja ovat uudelleen muotoiltavissa. Voit yhdistää myös erilaisia tasomateriaaleja ja rajata siten keittiön eri toimintoja. Käytöstä poistettuja tasoja kannattaa etsiä netin kauppapaikoilta.
Millaista tunnelmaa toivot?
Työtason materiaali- ja väriratkaisuilla voit muuttaa koko keittiön tunnelmaa. Puutaso pehmentää ja tuo sen ilmeeseen lämpöä. Tumma keittiö raikastuu vaaleilla tasoilla ja moderni pehmenee murretuilla sävyillä. Kvartsikomposiittitasojen etuna on muuttumaton ja tasainen värisävy. Kivitaso voi puolestaan toimia näyttävänä katseenvangitsijana, joka sopii niin klassiseen kuin moderniin keittiöön. Kaiken ei tarvitse olla aitoa, sillä laminaateissa on kuoseja, jotka näyttävät erehdyttävän hyvin aidolta puulta, kiveltä tai betonilta.
Yksivärinen taso luo usein kliinisen vaikutelman ja vaatii myös enemmän puhtaanapitoa. Mattapinnat ovat edelleen suosiossa, mutta kiiltävä pinta herättää myös kuvion sävyt eloon.
Paljonko keittiötaso maksaa ja mikä vaikuttaa hintaan?
- Jos työtaso saa viedä mahdollisimman vähän keittiöbudjetista, valitse laminaatti.
- Kivi-, kvartsi- ja keraamisten tasojen hintaan vaikuttavat itse materiaalin lisäksi tason paksuus ja työstöt, kuten aukotukset ja reunaprofiilit. Työstöt voivat helposti jopa tuplata tason hinnan.
- Hintahaarukka komposiitti- ja keraamisille tasoille on noin 500–1500 €/m².
- Edullisinta tasomateriaaleista on laminaatti ja kalleinta komposiitti ja luonnonkivi. Massiivipuutason hinta asettuu näiden väliin.
Asiantuntijat: Cello-keittiöiden mallistosuunnittelija Anne Mukkula, K-rauta, Olli Paalanen, Tulikivi ja Peppi Pylkäs, Kivitasosepät.