Keittiösuunnittelu nyt – 5 + 1 yleistä keittiötoivetta ja ratkaisua

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Topi-Keittiöt
Keittiösuunnittelu nyt – 5 + 1 yleistä keittiötoivetta ja ratkaisua
Jos haluat tuoda keittiötrendit omaan keittiöösi, ota ne huomioon jo keittiösuunnittelun varhaisessa vaiheessa. Lue, miten keittiösuunnittelija Pirjo Koskela-Nyman täyttää yleisimmät toiveet unelmien keittiöstä.
Julkaistu: 13.9.2018

Toive 1: "Saareke olisi ihana!"

Saareke on kätevä silloin, kun se on suunniteltu tilan ehdoilla ja asukkaiden tarpeisiin. Sen olisi hyvä olla syvyydeltään vähintään 65 senttiä ja pituudeltaan 120 senttiä, mutta tarkka koko määräytyy toimintojen mukaan: toimiiko saareke esimerkiksi työ-, tarjoilu- ja säilytystilana vai tuleeko siihen myös liesi ja uuni?

− Jos saarekkeeseen tulee liesi, jätä sen molemmille puolille vähintään 40 senttiä laskutilaa. Tällöin tarvitset myös sähköpistokkeen, jotta voit käyttää saarekkeella esimerkiksi sähkövatkainta, muistuttaa sisustussuunnittelija Pirjo Koskela-Nyman.

Keittiösaareke on monen toiveissa, mutta tekniikan sovittaminen siihen on syytä miettiä jo aikaisin suunnitteluvaiheessa. Pelkkänä pöytänä saareke toki sopii moniin keittiöihin.

Jos valitset saarekkeeseen esimerkiksi pöytätasosta nousevan liesituulettimen aktiivihiilisuodattimella, muista ilmanvaihto. Se hoituu esimerkiksi sokkelin kautta.

Entä onko saarekkeessa toimintoja kahdella puolella? Tarkista, että kaikki laatikostot mahtuvat avautumaan ja saarekkeen ääressä on tilaa työskennellä tai syödä aamupalaa. Kalusteiden väliin on hyvä jättää 120 cm tilaa.

Toive 2: "En haluaisi yläkaappeja"

Vetolaatikostot nielevät niin paljon tavaraa, että monet eivät koe yläkaappeja tarpeellisiksi.

− Kannattaa kuitenkin tarkasti miettiä etukäteen, mihin mahdutat kaikki astiasi. Kulhot ja lasit menevät laatikostoihin, mutta entä jalalliset viinilasit? Jos et ota yläkaappeja, sinulle ei luultavasti tule kuivauskaappiakaan. Onko sinulla kuitenkin astioita, joita ei voi pestä astianpesukoneessa? Jos on, harkitse valutusritilää altaan yhteyteen, Pirjo johdattelee.

Yläkaapit eivät ole välttämättömiä keittiössä, ilman niitä tilaan saa merkittävästi enemmän avaruutta. Yläkaapittomuus mahdollistaa myös alakaapistojen ja työtasojen sijoittelun esimerkiksi ikkunoiden eteen.

Toiminnot kannattaa miettiä loppuun asti jo suunnitteluvaiheessa, jotta arki soljuu valmiissakin keittiössä. Myös avohyllyillä voi tuoda tilaan ilmavuutta.

Toive 3: "Jos laittaisin yhden seinän kokonaan komeroksi?"

– Mikä ettei, Pirjo innostuu.

− Se on tyylikäs vaihtoehto ja siitä kannattaa ottaa kaikki hyöty irti. Sijoita sinne korkeat kodinkoneet kuten jääkaappi ja pakastin, ja ota säilytystilaa kattoon asti. Kannattaa tutustua uudenlaisiin säilytysjärjestelmiin, joita on tarjolla myös yläkaappeihin. Harkitse aamiaiskaappia, jonne saat piiloon kahvinkeittimen ja leivänpaahtimen. Tällöin ne eivät vie myöskään tilaa työskentelytasolta.

Kuvan keittiössä koko takaseinä on suurta komeroa, johon on yhdistetty uuni.

Ulkonäkö pysyy tyylikkäänä, kun sokkelit ja peitelevyt valitaan samaa sävyä kaapinovien kanssa.

Toive 4: "Haluan, että keittiö todella toimii arjessa"

− Keittiöstä saa toimivan, kun kalusteiden ja toimintojen sijoittelussa muistaa perusasiat. Jääkaapin, vesipisteen ja lieden pitäisi olla askeleen, enintään kahden päässä toisistaan. Niiden ympärille olisi hyvä jättää laskutilaa 40 cm, joten niitä ei kannata sijoittaa nurkkaan. Kultainen kolmio on edelleen hyvä suunnittelun lähtökohta, Pirjo muistuttaa.

Laskutilan lisäksi keittiössä pitäisi olla myös isompi, vähintään 80 cm leveä työskentelytila. Jos keittiösi on L- tai U-mallinen, varmista, että kaikki kaapit ja laatikostot mahtuvat avautumaan myös nurkissa.

Keittiössä pitää olla riittävästi laskutilaa ja työskentelytilaa.

Kulkutilaa kaapistojen välille kannattaa jättää 120 cm, jotta kaksi ihmistä pystyy kulkemaan toistensa ohi ja työskentelemään keittiössä samanaikaisesti. Kaappien on hyvä avautua käyttösuuntaan päin.

− Jos valitset yläkaapeiksi kippikaapit, niin tarkista oikea korkeus, jotta kaapit eivät avautuessaan kolahda päähän.

Toive 5: "Laitan paljon ruokaa ja siksi keittiön ergonomia on tärkeää"

Ergonomian kannalta kalusteiden mitoitus ja sijoittelu on tärkeää.

− Työtason hyvä korkeus on noin 90 cm, mutta tavallista lyhemmillä ja pidemmillä se voi olla myös matalampi tai korkeampi. Lisäksi voi miettiä, mikä on sopiva työskentelykorkeus uunille, mikrolle ja astianpesukoneelle, Pirjo sanoo.

Ergonomia ja toiminnallisuus on tärkeää. Uusi tekniikkaa helpottaa laatikostojen ja kaappien käyttöä, ja esimerkiksi aamiaiskaappi pitää keittiön siistinä arjen kiireessäkin. Sen taakse on helppo kätkeä aamiaisen jäljet.

Valaistus on tärkeä myös ergonomian kannalta. Uudet led-valot tuottavat tasaista työskentelyvaloa energiatehokkaasti. Lisäksi keittiössä on hyvä olla yleisvalo.

Keittiösuunnittelija Pirjo Koskela-Nyman kehottaa miettimään keittiön toimintoja hyvissä ajoin ennen toteutusta. Millaisia asioita keittiössä tehdään ja kuinka usein? Paljon tarvitaan tilaa? Perusasiat kartoittamalla lopputuloksesta tulee hyvä.

Pirjon vinkit keittiön suunnittelijoille:

Kun alat haaveilla uudesta keittiöstä, kirjaa ensin ranskalaisin viivoin omat toiveesi ja tottumuksesi. Listasta on apua keittiökaupoilla, kun mietit juuri sinulle sopivia ratkaisuja. Voit miettiä esim.

  • Laitatko paljon ruokaa vai elätkö mikroaterioilla?
  • Kuinka paljon sinulla on astioita, patoja ja kattiloita?
  • Onko sinulla lapsia, joiden olisi hyvä ylettää ottamaan itse lasit ja kulhot?
  • Mitä kaikkea kierrätät?
  • Jätätkö ruuanlaittoastiat lojumaan likaisina altaaseen?
  • Oletko innokas vai vähemmän innokas siivooja?

Kun tulet listan kanssa keittiösuunnittelijan luo, hän voi tehdä sinulle ehdotuksen sopivasta keittiöstä pohjapiirroksineen, kalusteineen, materiaaleineen ja valaistuksineen.

Kommentoi »