Avotakka

Viihtyisä työhuone nuhjuisen avokeittiön tilalle – näin muutos tehtiin

Viihtyisä työhuone nuhjuisen avokeittiön tilalle – näin muutos tehtiin
Nuhjuisesta avokeittiöstä tuli täysremontissa toimiva työhuone. Ääntä eristävät materiaalit takaavat täyden työrauhan. Asukas Emma Suominen kertoo, kuinka muutos tapahtui.
Julkaistu: 31.10.2019

Ongelma: Miten muuttaa avokeittiö privaatiksi työhuoneeksi?

Avokeittiöstä oli tarkoitus remontoida yksityinen työhuone. Pulmia aiheuttivat keittiön siirtäminen, niukat neliöt ja huono akustiikka.

Mieheni tarve saada työhuone kotiin käynnisti meillä asunnon etsimisen ja remontoimisprosessin, jotka kestivät hermoja raastavat kahdeksan kuukautta. Työhuoneelle löytyi paikka vanhan avokeittiön paikalta. Se sai todellakin luvan toimia, ettei kärsimykseni olisi ollut turhaa.

Tältä keittiö näytti ennen remonttia.

Ratkaisu: Fiksua tilankäyttöä ja seesteistä tunnelmaa

Sisustusarkkitehti Teemu Perttunen piirsi uuden pohjaratkaisun, jossa työhuoneelle järjestyi sopiva tila vanhan avokeittiön paikalle. Huonokuntoisesta, 1990-luvun alussa rakennetusta ja 70-neliöisestä kaksiossa piti joka tapauksessa uusia kaikki, joten pohja oli helppo muuttaa kokonaan. Kantavia rakenteita ei ollut esteenä, joten leka sai heilua vapaasti.

Perttunen suunnitteli myös kalusteiden sijoittelun ja neuvoi säästämään vanhan String-hyllykön, jota olin itse jo heivaamassa nettikirppikselle.

Remonttisuunnitelmat hyväksytettiin taloyhtiöllä, joka järjesti työlle myös ulkopuolisen valvojan.

Eihän kaunista katsoessa voi olla stressaantunut? Teetin Pasi Seppälän valokuvasta dipond-taulun Dialabissa. Kristiina Ihalaisen maalaus vuodelta 1975 heräsi eloon Munkkiniemen taidelainaamo ja kehyksen käsittelyssä. Sandstrømin viinikaappi ei mahtunut uuteen keittiöön mutta sopi onneksi vanhaan jääkaappisyvennykseen. Reform Copenhagenin laminoitu tammiovi piilottaa printterin ja läjän mappeja. Magisin yllättävän kevyt Bureaurama-työpöytä on Formverkistä.
Muhkeat verhot pehmentävät äänimaailmaa. Bautex Soffen pimennysverhot ovat Marickenista. Keittiön savutammivaneriset Reform Copenhagenin Basis-etusarjat tilasin pikkuruisen nettikuvan perusteella. Mattaöljytty Chevron-tammiparketti löytyi pitkän etsinnän jälkeen Wood Lifelta.

Toteutus: Hyvästit ysärikalusteille ja spottikatolle

Muutostyöt toteutti jo aikaisemmissa remonteissa hyväksi havaitsemani Ekmanin remontti ja maali. Purkujätettä kertyi 9000 kiloa. Heitin ei-niin-haikeat heipat esimerkiksi avokeittiön ysärikalusteille ja alaslasketulle paneloidulle spottikatolle.

Keittiön viemäröintiä jatkettiin lattian sisässä työhuoneen eteen, johon tuli seinä ja uusi keittiö. Vanhan keittiön takaseinässä törröttänyt kaasuputki piti sulkea. Poistoilmahormia jatkettiin uuteen keittiöön ja se koteloitiin työhuoneen puolella. Myös sähköt uusittiin. Sen jälkeen seinät levytettiin ja maalattiin Farrow & Ballin Purbeck Stone -harmaalla.

Työhuoneesta tuli niin toimiva ja ergonominen, että lainaan sitä itsekin aina, kun mies tekee töitä muualla.

Oviaukkoon tilasin metallirakenteen Formaloftilta. Yläikkuna ja työhuoneen ovi ovat ääntä eristävää lasia. Kun ovi on kiinni, huoneessa on työrauha, vaikka muualla asunnossa tapahtuisi mitä.

Äänimaailmaa pehmentävät villainen kokolattiamatto ja muhkeat verhot löytyivät Marickenista. Myös kirjat vähentävät pienen huoneen kaikua.

Tunnustan, että nykyään lainaan itsekin työhuonetta vähän väliä. Ehkä remonttistressi kannatti.

Kommentoi »