Keittiöremontti käynnisti ketjureaktion! Teini-ikäisen kivitalon sisustuksessa maalaisromanttisuus sai väistyä modernin hyggen tieltä
Rakenna ja remontoi
Keittiöremontti käynnisti ketjureaktion! Teini-ikäisen kivitalon sisustuksessa maalaisromanttisuus sai väistyä modernin hyggen tieltä
Kun Satu ja Kyösti Melametsä rakennuttivat perheelleen 15 vuotta sitten kivitalon Espooseen, maalaisromanttinen tyyli oli heidän mieleensä. Kun perhe päätti remontoida keittiön, sen moderni tyyli levisikin koko kotiin.
Julkaistu 12.2.2019
Meidän Talo
Saarekkeen ääressä on kiva juoda aamukahvit, nauttia välipalat ja valmistaa yhdessä ruokaa. Saarekkeen ansiosta keittiössä on nyt myös enemmän laskutilaa, Satu Melametsä kertoo.

Satu ja Kyösti Melametsä rakennuttivat vuonna 2003 perheelleen kivitalon Espoon Lintuvaaraan. Leca-harkoista pystytetyn talon suunnitteli rakennusarkkitehti Sari Koukku, mutta huonejaon Satu ja Kyösti miettivät pääosin itse vastaamaan perheen tarpeisiin. Pohjaratkaisu hiottiin lopulliseksi rakennusarkkitehdin kanssa.

Kaksikerroksisen rapatun talon 186 neliöön saatiin mahtumaan paljon valkoista väriä, suuria ikkunoita, puulattiat ja takan lämpöä. Keittiö oli rakennusajan tyylin mukaisesti tunnelmaltaan maalaisromanttinen.

– Siihen aikaan olin ihastunut valkoiseen, romanttiseen tapaan sisustaa. Myös keittiö jatkoi tätä tyyliä, Satu sanoo.

Alkuperäinen keittiö.
Perhe halusi uuteen keittiöön saarekkeen, jonka ääressä aamiaiset ja ruuanlaitto sujuvat. Kaapistot Kvik, tasot kvartsia. Tuoli on Nicollen, ja sen Satu hankki Anne’s Past and Present -liikkeestä.
Suuret ja syvät laatikostot vetävät sisäänsä paljon tavaraa ja ovat helpot käyttää.

Sisustuksen parissa työskentelevän Sadun maku oli muuttunut vuosien mittaan. Keittiökaapiston valkoiseksi maalatut puuovet sekä massiivitammiset työtasot alkoivat näyttää hänen silmissään liian romanttisilta.

Satu ryhtyi valitsemaan uutta keittiökaapistoa eri valmistajien mallistoista ja löysi viimein mieleisensä mattapintaisen ja vetimettömän kaapistomallin Kvikiltä. Hän mietti keittiön tilasuunnittelun yhdessä Kvikin keittiösuunnittelijan kanssa.

Yhdelle keittiön seinälle Satu toivoi avohyllyjä, jotta eniten käytettävät astiat ovat helposti esillä. Hyllyt Ikeasta.

Satu päätti luopua yläkaapeista ja korvasi ne muutamin avohyllyin, joissa kauneimmat arkiastiat saavat olla näkyvillä.

– Halusin uudesta keittiöstä modernin ja ilmavan. Kaapistot ja kodinkoneet asensi keittiöfirman asennusporukka, joka myös vei vanhat kalusteet kiertoon.

Yläkaapittomuus luo tilaan keveyttä. Suuret ja syvät laatikostot vetävät sisäänsä paljon tavaraa ja ovat helpot käyttää.

– Toiveenani oli saada lisää laskutilaa, ja se onnistui hienosti suuren saarekkeen avulla, Satu sanoo.

Saareke on niin suuri, että sen ääreen mahtuu koko perhe puuhailemaan. Baarituolit Satu löysi helsinkiläisestä Anne’s Past & Present -myymälästä.

Harmaa lattia pehmentää keittiön mattavalkoista ilmettä. Keittiön alkuperäinen laattalattia on osoittautunut helppohoitoiseksi.

Tilan kiinteät valaisimet ovat halogeenispotit, jotka asennettiin jo talon rakennusvaiheessa. Keveät valaisimet riittävät valoisan huoneen lisävaloiksi, seinään lisättiin Tolomeo-valaisimet.

Ruokatila on tilava ja valoisa. Pöytä on hankittu aikaa sitten Seinäjoen Antiikkitupa -nimisestä liikkeestä Espoosta. Satu käsitteli sen harmaalla vahalla. Pöytää ympäröivät Eamesin DSR-tuolit ja Housedoctorin metallituolit.
Sadun työ sisustusalalla näkyy visuaalisuutena myös kodin valinnoissa. Sisustuksen tyyli on viimeistelty harkituin esinein.
Alakerran aulassa jatkuu mustavalkoinen linja. Antiikkinen vanha pöytä on hankittu samasta paikasta kuin ruokapöytä. Musta bambutuoli Tine K Home.

Keittiön remontti muutti koko kodin ilmettä modernimpaan suuntaan. Viereisen ruokailuhuoneen sivulla aukeaa suuri olohuone tilavaksi oleskelualueeksi.

Satu ja Kyösti suosivat ajattomia valintoja ja laadukkaita kalusteita. Ruokatilaan pariskunta teetti vanhoista laivan lattialankuista ruokapöydän, jonka Satu käsitteli harmaaksi. Tasoilla on kauniita asetelmia kukista, kehyksistä ja pikkutavaroista.

– Ihastelen aina lehdistä tanskalaisia koteja, joiden rento ilmapiiri tekee sisustuksesta kutsuvan. Jotain sellaista hyggeä olen meillekin tavoitellut, Satu sanoo.

Olohuone on suuri tila, jonka toiseen päähän sijoittuu ruokatila ja toiseen sohvaryhmä. Pönttöuunin lämpö leviää ihanasti koko alakertaan. Nojatuoli Furninova, matto Chatwal & Jonsson ja sohvapöytä House Doctor.
Yläkerran aulan toiseen päähän on sijoitettu sohva ja rahi, joista Satu on sisustanut tyynyillä muhkean pesän. Sohva Furninova, tyynyt Tine K Home ja jakkara Tolix.

Kodin tyyli on viimeistelty harkituin esinein ja vaaleasävyisin kalustein. Valkoisen monet vivahteet, harmaan sävyt vaaleista tummiin ja aina mustaan saakka toimivat väripalettina.

Satu on valinnut kodin värit ja materiaalit kuin suoraan luonnosta, niissä toistuvat kiven harmaus, lumen valkoisuus ja puun lämpö. Puun, mattapintojen ja luonnollisten materiaalien yhdistelmä on selkeä ja ajaton tausta kodin kalusteille. Kalusteet ovat useimmiten valkoisella verhoiltuja ja puuta joko vahatun tai maalatun pinnan alla.

Sisustuksen väreissä toistuvat kiven harmaus, lumen valkoisuus ja puun lämpö.
Vanhempien makuuhuone sijaitsee yläkerrassa. Kaikki pinnat on maalattu valkoisiksi. Päiväpeite Tine K Home, pellavaiset lakanat H&M Home ja yöpöytänä Tolix-jakkara. Korikassi Tine K Home.
Poikien huoneissa on yhdistetty mustaa ja valkoista seinäpintaa puulattiaan.
Teinien farkut ja muut vaatteet pysyvät rekeillä kätevästi siisteinä ja käsillä.

Alun perin talon seinäpinnat oli tapetoitu. Sisustusmaun muututtua tapetit on poistettu huone kerrallaan ja korvattu maalilla. Kalkkimaalatut pinnat ovat Sadun mieleen.

– Kotimme värisävyt vaihtelevat vuodenaikojen mukaan. Selkeä väriskaala antaa mahdollisuuden keventää tyyliä laittamalla vaikka kesäksi pellavaiset tekstiilit, ja talvisin voimme lisätä pehmeyttä taljoin.

Espoolaisen kivitalon 186 asuinneliötä on jaettu alakerran oleskelutiloihin ja yläkerran makuuhuoneisiin sekä tilavaan aulaan.
Kommentoi »