Avotakka

Tilaihme ilman yläkaappeja! Näin sisustustoimittajan keittiöön saatiin tarpeeksi säilytystilaa

Tilaihme ilman yläkaappeja! Näin sisustustoimittajan keittiöön saatiin tarpeeksi säilytystilaa
Kekseliäisyyttä, heittäytymistä ja suunnitteluapua tarvittiin, jotta kodin komentokeskukseen saatiin lopulta tilaa kaikelle tarvittavalle. Sisustustoimittaja Emma Suominen kertoo keittiöremontistaan.
Julkaistu 11.1.2023

"Alkuperäinen ongelma oli, että kapeaan keittiöön piti saada riittävästi säilytystilaa, mutta sinne ei haluttu yläkaappeja. Toimivan pohjan suunnittelua vaikeuttivat oviaukko ja ikkuna.

Tiesin, mitä halusin: Smegin ison lieden, tehokkaan liesituulettimen ja saarekkeen mutta ehdottomasti en yläkaappeja. Olin myös ihastunut ajatukseen seinän sisään upotettavasta pitkästä avohyllystä. Ruoka, kattilat ja astiat pitäisi nekin saada mahtumaan johonkin kapeassa keittiössä.

Keittiö ennen remonttia.

Tiesin kokemuksesta, että Ikean leveät vetolaatikot ovat tilaihmeitä. Pesualtaan ja tiskikoneen sijoittaminen saarekkeeseen jättäisi tilaa 80 senttiä leveille laatikostoille ja työtasoille lieden molemmin puolin. Astioille tulisi erillinen vitriinikaappi ikkunan toiselle puolelle.

”Halusin käsin tehdyn oloiset laatat selvällä sävyvaihtelulla ja pystyyn ladottuina.”

Koko suunnitelma olisi voinut valua kirjaimellisesti viemäriin, jota piti siirtää seinän vierestä useampi metri saarekkeen alle. Onneksi taloyhtiö hyväksyi suunnitelman.

Luin Athena Calderonen Live Beautiful -kirjasta, että marmorinen avohylly pitää leipoa seinän sisään jo sitä rakentaessa. Sama opus sisälsi myös arvokkaan vinkin siitä, että mattahiottu marmori on keittiössä käyttäjäystävällisempi vaihtoehto kuin kiiltävä.

Italiassa tilauksesta valmistetut Stilnovo-henkiset seinävalaisimet löytyivät jo suunnittelun alkuvaiheessa 1stDibsistä. Emma muutti mieltään kaapinovista viime tingassa, eikä ehtinyt enää tilata Superfrontilta mallipaloja. Desert Sand -sävy vaikutti kivalta, vaikka näyttikin kaikissa sivuston kuvissa vähän erilaiselta. Ovet saapuivat viimeisellä remppaviikolla ja värikin kelpasi.

Tein alustavan keittiösuunnitelman netissä ja varasin ajan Ikean suunnittelustudioon. Tapaaminen kannatti. Keittiösuunnittelija ehdotti, että integroitavan jääkaappi-pakastimen viereiseen 20-senttiseen tilaan laitettaisiin päällekkäin apteekkarinlaatikoita. Kaksikerroksisista vetolaatikoista syntyi ruokakomero.

Armac Martinin vetimet ovat hyvästä syystä arvostettuja. Valinta osui Snowdrift-vedin­sarjaan kiiltävän messinkisenä.
Astioille löytyi iso antiikkivitriini Bukowskisilta. Heinäkuussa ei juuri ollut kilpahuutajia, joten hinta pysyi matalana. Keittiön seinämaali on Teknoksen sisäilmaa puhdistava Biora Air, sävy aavistuksen lämmin White Nights.

Mieheni halusi saarekkeeseen lipan baarijakkaroineen. Vaikka avokeittiö-olohuoneessa oli tilaa syvyyssuunnassa, saarekkeen koko piti suhteuttaa muuhun keittiöön. Toisesta kaappirivistä piti luopua.

Aioin maalauttaa Ikea-ovet teollisessa maalaamossa. Hinta oli kuitenkin yllättävän korkea, haluamaani sävyä ei voitukaan käyttää, ja kuljetukset olisivat olleet ajokortittomalle painajainen. Päädyin tilaukseen Superfrontilta.

Keittiöstä olisi vielä vaikka mitä kerrottavaa! Välitilaan metsästin pitkään tietynlaisia artesaanilaattoja, mutta turhaan. Lopulta tilasin valkoista zellige-jäljitelmää Pukkilalta. Itku meinasi päästä, kun näin laatat seinässä: sävyvaihtelu oli yllättäen juuri sellainen kuin olin tavoitellut. Keittiösuunnittelussa on hetkensä."

Tehokas liesituuletin löytyi Falmecilta. Remonttifirma askarteli kotelon sen ympärille. Vanha liesi ja jääkaappi annettiin kavereille.

Keittiön hanan korkeus tuntui tilatessa hullulta. Heittäytyminen kannatti. Axorin Starck-keittiöhana ulosvedettävällä suihkupäällä on Emman mielestä käytännöllinen taideteos. Tavoitteena oli löytää käsin tehdyn oloiset laatat selvällä sävyvaihtelulla ja pystyyn ladottuina. Pukkilan New Zellige -laatan Glacier-sävy hoiti homman yllättävän hyvin.
Emma ei löytänyt sopivaa laminaattitasoa, ja kvartsi tuntui liian kylmältä. Hän päätyi Liidukiveltä tilattuun mattahiottuun marmoriin ja on todella tyytyväinen laatuun.
8 kommenttia