Avotakka

Moderni, musta ja ilmava! Omakotitalon keittiö sai remontissa lisää säilytystilaa ja harmonisen asun

Moderni, musta ja ilmava! Omakotitalon keittiö sai remontissa lisää säilytystilaa ja harmonisen asun
Sisustussuunnittelija Laura Seppänen ideoi alusta loppuun asti omakotitaloon keittiön, joka on ilmava ja harmoninen mutta sisältää paljon säilytystilaa ja harkittuja yksityiskohtia. Lähtökohtana oli asukkaan väritoive.
Julkaistu: 13.9.2021

Ongelma: Kymmenen vuotta vanha keittiö oli toiminnallisesti vielä kunnossa, mutta aika oli ajanut ohi sen tyylistä.

Kymmenen vuotta sitten valmistuneen omakotitalon keittiö kaipasi tyylillisesti päivitystä. Asukkaat, erikoispinnoiteliike Decorativin omistaja Elisa Hovivuori perheineen, olivat ihastuneet mustaan puuviiluun, josta tulikin sisustussuunnittelija Laura Seppäsen suunnittelun lähtökohta. Keittiöltä toivottiin myös ilmavuutta, säilytystilaa vähentämättä.

Keittiöremontti oli osa koko Raaseporissa sijaitsevan talon laajempaa uudistustyötä. Keittiö ja ruokailutila ovat samassa tilassa olohuoneen kanssa, ja niihin haluttiin yhtenäinen ilme.

Keittiö ennen remonttia.

Ratkaisu: Keittiö suunniteltiin alusta loppuun asti itse

Laura Seppänen halusi keittiöön piilosokkelin eli ratkaisun, jossa ovet ulottuvat lähes lattiaan asti. Lisäksi hän halusi osaan ovista uritusta. Koska valmiskeittiöt eivät taipuneet tällaisiin ratkaisuihin, jäi vaihtoehdoksi suunnitella keittiö alusta loppuun asti itse.

Lattia- ja seinämateriaalit ovat yhtenäiset keittiössä, ruokailutilassa ja olohuoneessa. Lattiaan tuli Decorativin maahantuomaa mikrosementtiä ja seiniin sekä kattoon rouheaa kalkkilaastia.

Allas ja hana ovat kotimaisen Lapetekin Lino A -mallia, jonka mattainen pinta on harjattua rosteria ja sopii kalkkikivitason pariksi. Kaikki kuvien astiat ovat My o My Homesta. Leikkuulaudat ovat Hanna Saaren. Uuni on AEG:n täysin musta malli.
Piilosokkeliratkaisua näkee Suomessa harvoin, vaikka se tekee keittiöstä linjakkaan näköisen. Ilma virtaa riittävästi kaapeissa, joissa on myös integroituja kodinkoneita. Osa ovista on uritettu.

Toteutus: Mustassa kokonaisuudessa hyödynnettiin tila lattiasta kattoon saakka

Paikallinen puuseppä valmisti keittiön Laura Seppäsen piirustusten mukaan. Vaikka yleisilme on karsitumpi ja ilmavampi kuin ennen, säilytystilan määrä pysyi ennallaan, sillä tila on hyödynnetty lattiasta kattoon asti. Lisäksi saarekkeen koko kasvoi.

Katto on pinnoitettu Marmorino-kalkkilaastilla sävyssä Latte Light, ja seinissä on samansävyinen mutta karkeampi Travertino-kalkkilaasti. Komea ruokapöytä on asukkaiden vanha kuten myös verhot. Vitran tuolit ovat Finnish Design Shopista. Katseen vangitseva valaisin on Petite Frituren Vertigo. Ruukut ja maljakot ovat 101 Copenhagenin.

Mustaksi petsattuihin tammioviin Seppänen suunnitteli massiivipuiset vetimet. Kokonaisuus on yhtenäisen musta, mutta lähempää katsottuna huomaa hauskoja yksityiskohtia: osa ovista on uritettu, ja vetimien vaaka- ja pystylinjat rytmittävät kokonaisuutta. Tasomateriaaliksi asukas halusi kiveä, ja lajiksi valikoitui aito kalkkikivi Jura Grey. Greige kivi pääsee kauniisti esille myös välitilassa.

”Asukas on sanonut, että keittiö tekee hänet joka päivä onnelliseksi. Se on parasta, mitä suunnittelija voi kuulla.”
Laura Seppänen

Ruokailutilan vaaleiden pintojen keskellä asukkaiden kolmemetrinen ruokapöytä pääsee nyt oikeuksiinsa. Koska tila on korkeammalla kuin olohuone, pöydän yllä oleva valaisin näkyy sinne komeasti. Laura Seppänen ehdotti tilaan Petite Frituren Vertigo-valaisinta, jolle asukas ei kuitenkaan heti lämmennyt. Nyt hän on onnellinen valinnasta, sillä valaisin sitoo avaran tilan yhteen ja luo intiimin tunnelman.

Laura Seppänen halusi lieden välitilasta normaalia korkeamman, sillä mustien kaappien kanssa tila menee helposti visuaalisesti tukkoon. Koska Savon Bora X Pure -induktioliedessä on integroitu liesituuletin, ratkaisu oli mahdollinen. Taso on Jura Grey -kalkkikiveä, joka nousee myös välitilaan. Laura Seppäsen piirtämän Bond table -pöydän ääreen mahtuu mukavasti aamupalalle. Pöydän kansi on mikrosementtiä. Tuoli on Poiatin Lavitta. Lattiamateriaali on Deco Ciré -mikrosementtiä sävyssä Mocha Light.

Lisätty ruokailutilan kuvaan oikea kuvateksti 15.9.2021.

2 kommenttia