Meidän Talo

Hyvästi, pyökillä kuorrutettu 80-luvun putkilo! Rivitalokodin remontoidun keittiön juju on kaunis lasiseinä

Hyvästi, pyökillä kuorrutettu 80-luvun putkilo! Rivitalokodin remontoidun keittiön juju on kaunis lasiseinä
Espoolaisen rivitaloasunnon keittiöremontissa väliseinä vaihtui lasiin ja ruskea väri valkoiseen. Pimeä ja putkimainen tila muuttui avaraksi ja toimivaksi.
Julkaistu: 23.6.2020

Espoolaisen rivitaloasunnon keittiö oli tyypillinen 80-lukulainen: kapea ja käytävämäinen huone rajautui olohuoneesta seinällä. Alkuperäiset pyökkiset kaapistot ja tumma ilme alleviivasivat syntyvuosikymmentään. Keittiön uudistus tuli ajankohtaiseksi asunnon vaihtaessa omistajaa. Koko huoneisto remontoitiin kauttaaltaan.

Vanhan keittiön tumma ilme ei miellyttänyt asukkaita.

Mitä haluttiin?

Uusien asukkaiden toiveissa oli ajaton ja eleetön keittiö. He näkivät, että keittiön voisi toteuttaa samassa tilassa tyylikkäämmin ja toimivammin. Lisäksi säilytys- ja laskutilaa haluttiin aiempaa enemmän. Haasteena oli keittiön eteispäässä oleva ikkunallinen nurkkaus, jonka järkevä kalustaminen aiheutti päänvaivaa.

Ruokailutila on keittiön päässä ikkunan edessä. Muutoksen jälkeen tilaan mahtuu kuuden hengen ruokapöytä. Asunnossa oli ajan tyyliin mosaiikkitammiparketti, joka remontin yhteydessä vaihdettiin lankkulaminaattiin.
Keittiön yksityiskohdat on harkittu tarkkaan. Vaikka keittiön pinnat ovat vaaleita, ei lopputulos ole kalsea. Keittiön ja olohuoneen aiemmin erottaneen seinän tilalla on nyt näyttävä lasiseinä, joka tilattiin mittojen mukaan Virosta parvekelasituksiin erikoistuneen Raiman Oy:n kautta.

Mitä tehtiin?

Suunnittelutyössä pariskuntaa auttoi Blaun Pirjo Mäntysalo, joka ehdotti, että keittiön linjat vedetään nurkkauksesta huolimatta suoriksi, ja hankala hukkatila saa toimia ikkunallisena talouskomerona. Komeroon mahtuu katseilta piiloon muun muassa mikro ja kodin kierrätyspiste. Keittiöstä saatiin näin visuaalisesti selkeä ja helpommin kalustettava.

Idea lasiseinästä ratkaisi olohuoneen ja keittiön rajapinnan, sillä pariskunta ei halunnut, että tilat olisivat täysin avoimesti yhteydessä toisiinsa. Näyttävä ratkaisu avarsi tilaa valtavasti ja on koko keittiön juju. Puretun seinän myötä poistuneet yläkaapit korvattiin valitsemalla vastakkaiselle seinälle lattiasta kattoon ulottuva kaapisto. Myös säilytyksen yksityiskohdat suunniteltiin huolellisesti; laatikoista otettiin kaikki tila irti sisälaatikoilla ja ovet sulkeutuvat nyt hidastimilla.

Messinkinen hana ja vetimet tuovat lämpöä ja ilmettä. Keittiöhana on Tapwellin.
Tasoksi pari valitsi valkoisen kvartsikomposiitin, jossa on kaunis marmorikuvio. Pinta on helppo pitää puhtaana, ja se säilyy hyvänä pitkään. Pistorasiat upotettiin pöytätasoon. Ratkaisu on huomaamaton ja helposti nostettavissa ylös käyttöä varten.

Mitä saatiin?

Keittiön viimeistelevät hyvä yleisvalaistus ja kattoon upotetut kaiuttimet, joiden kautta kuuluva musiikki siivittää kokkailua. Remontin jälkeen pimeä ja putkimainen tila muuttui avaraksi ja toimivaksi. Nyt keittiö, ruokailutila ja olohuone muodostavat selkeän, yhtenäisen tilan.

Keittiön ilme selkiintyi, kun eteisen vieressä ollut ikkunallinen nurkkaus sulautettiin osaksi keittiökaapistoa. Remontin suurin haaste oli vesipisteen siirtäminen reilulla metrillä, sillä se vaati lattian avaamisen ja putkivetojen uusimisen. Kodinkoneet uunia lukuun ottamatta ovat integroituna kaapistoon. Keittiökaapistot hankittiin Blausta ja kodinkoneet Gigantista.

Mitä remontti maksoi?

  • kalusteet ja tasot 17 500 €
  • kodinkoneet 3 800 €
  • lasiseinä 750 €
  • sähkötyöt ja kiinteä valaistus 3 000 €

Yhteensä 25  050 euroa*

*Kustannus ilman putki- ja asennustyön osuutta.

Osa jutun kuvista: Karla Nyman/Studio Lupar

9 kommenttia