Käytä ammattilaista ja säästä
Rakenna ja remontoi
Käytä ammattilaista ja säästä
Rakennushankkeen jokaisessa vaiheessa voi säästää ammattilaisten avulla jopa tuhansia euroja.
Julkaistu 6.2.2013
Meidän Mökki

1. Suunnittelu: Arkkitehti sovittaa budjettiin

Arkkitehdin käyttöä arkaillaan turhaan. Kustannus on kokonaisuudessa pieni menoerä ja säästää todennäköisesti itsensä takaisin. Lisäksi pätevä ammattilainen pystyy istuttamaan rakennuksen järkevästi maaston muotoihin, kulkuväyliin ja vesistöön.

Työ alkaa hankesuunnittelulla. Asiakas ja arkkitehti miettivät esimerkiksi makuuhuoneiden ja kerrosten määrän sekä rakentamisen hintahaarukan. Tilojen hahmottelu vaikuttaa olennaisesti rakennuskustannuksiin. Suunnitelmien muuttaminen on tässä vaiheessa melko helppoa.

Seuraavassa vaiheessa, rakennussuunnittelussa päätetään lopullisesti tilojen sijoittelu ja rakennuksen muoto. Hyvä ammattilainen osaa ottaa neliöistä kaiken irti ja tietää eri materiaalien sekä tilojen vaikutuksen budjettiin.

Rakennuslupaa haetaan rakennuslautakunnalta, kun arkkitehti saa pääpiirustukset valmiiksi. Mukaan liittävien asiakirjojen määrä vaihtelee hankkeen mukaan, joten kannattaa olla yhteydessä paikalliseen rakennustarkastukseen. Suunnitelmia voi toki muuttaa myös luvan myöntämisen jälkeen, mutta silloin lupaa joudutaan hakemaan uudelleen ja kustannukset kasvavat.

2. Valmistelu & valvonta: Vastaava työnjohtaja kilpailuttaa

Pätevä vastaava työnjohtaja on kullan arvoinen, jos et itse ole rakennusalan ammattilainen tai kokenut rakentaja.

Hyvä, ohjaava valvonta on sekä urakoitsijan että rakennuttajan etu. Näin varmistetaan parhaiten sovittu laatu ja toteutus. Vastaavalle työnjohtajalle kuuluvat tietyt lakisääteiset tehtävät, mutta ei automaattisesti kaiken kattava työn laadun laaja valvonta tai kilpailuttaminen.

Rakentaja voi kuitenkin palkata valvojan edusmiehekseen ja siten säästää. Mökin piirustukset kannattaa kilpailuttaa eri huvilavalmistajilla, ja hyvä vastaava työnjohtaja voi auttaa muun muassa tarjouspyyntöjen laadinnassa ja varsinkin niiden vertailussa. Maallikon on lähes mahdoton laittaa niitä samalle viivalle. Yleensä kalleimman ja halvimman tarjouksen eroksi tulee tuhansia euroja.

Lisäsäästöä saadaan, kun kilpailutetaan myös tärkeimmät urakat, kuten lvi- ja sähkötyöt sekä perustusten tekeminen.

Vastaavan työnjohtajan kanssa tehdään kirjallinen sopimus. Siinä määritellään, kuinka tiiviisti ja missä työvaiheissa hän valvoo hanketta pakollisten velvollisuuksiensa lisäksi sekä se, kuuluuko hänen työhönsä kilpailuttaminen.

3. Rakentaminen: Anna kirvesmiehen rakentaa

Kannattaa harkita tarkasti, ennen kuin ryhtyy hartiapankkirakentajaksi. Työ sujuu hitaasti ja virheitä tulee helposti, jos aiempaa kokemusta rakentamisesta ei ole. Lisäksi voi joutua olemaan omasta ansiotyöstä pois, mikä lisää tavallaan kustannuksia. Amatööriä vaanivat myös monenlaiset vaarat rakennustyömaalla.

RTS:n toimitusjohtaja Aarne Jussila suosittelee, että kokematon nikkari antaa ammattilaisen rakentaa ja keskittyy itse siivoamaan tontilla ja tuomaan rakentajille materiaalia – sekä kaupasta tontille että tekijän ulottuville varsinaisella työmaalla. Jussilan mukaan näin voi säästää jopa 10 000 euroa, jos kokonaisbudjetti on noin 80 000 euroa.

Säästöä tulee tietysti enemmän, jos osaa rakentaa itse. Rakennustutkimus RTS on selvittänyt, että noin 80 000 euroa maksavassa mökissä työn osuutta on reilut 30 000 euroa. Siitä vajaat 4 000 euroa on hyvä varata suunnitteluun. RTS:n laskelmat perustuvat selvityksiin, jotka tehtiin vuonna 2011 noin 60-neliöiselle mökille.

Monet kustannuksiin vaikuttavat päätökset tehdään jo suunnitteluvaiheessa, joten äkkinäisten säästökohteiden löytäminen rakennustyömaalla on hankalaa, jos budjetti alkaa ylittyä.

Lisätietoja:

Yleistä lupa-asioista: Ympäristö.fi sekä Kunnat.net

Kommentoi »