Näppärin puutarhatyökalu on tässä! Maksaa 2 euroa ja löytyy marketin eläinosastolta

Näppärin puutarhatyökalu on tässä! Maksaa 2 euroa ja löytyy marketin eläinosastolta
Kätevin härveli, jota pihassa tarvitset? Hevosten hoitoon tarkoitetuista kaviokoukuista tuli puutarhurien lempitarvike. Näin monessa puhteessa se onkin ihan haka.
Julkaistu: 14.5.2020

Kaviokoukku on mainio kitkemisapulainen

Ritva Wilska-Neuvonen on entinen heppatyttö, joten kaviokoukku on hänelle tuttu kapine. Nykyään se tosin on hänellä käytössä puutarhapuuhissa.

– Se on kätevä! Koukku maahan ja vetäisy, niin rikkaruohojen juuret irtoavat. Toimii myös kukkapenkeissä, kun pitää saada juuririkkaruohot pois ahtaista väleistä.

Wilska-Neuvonen kertoo, että pyrkii puutarhatöissä keksimään konsteja, joilla saan jonkin homman tehtyä helpommin ja niin, ettei tarvitse jatkuvasti ostella uusia työkaluja.

– Esimerkiksi vanha sahateräinen leipäveitsi on kanttauksessa tosi näppärä apuväline, hän vinkkaa.

"Meillä on käynyt joitakin asiakkaita, jotka ovat kertoneet hakevansa kaviokoukun puutarhahommiin. Heitä saattaa tietenkin olla enemmänkin, sillä kaikki eivät kerro meille käyttötarkoitusta", kertoo Vantaan Horze-liikkeen myymäläpäällikkö Liisa Ojanen. Yksinkertaisimman kaviokoukun hinta on 1,95 euroa. Mallia myydään myös marketeissakin, esimerkiksi Prismassa.

Pihassa rönsyleinikkejä? Kaviokoukku auttaa!

Maria Kylmäluoma käyttää kaviokoukkua rönsyleinikkien kaivamiseen maasta.

– Se on hommaan tehokkain työkalu, mitä olen kokeillut. Ja hinta-laatusuhteeltaan yliverto, hän kehuu.

Esimerkiksi istutuslapioon verrattuna kaviokoukku on hänen mielestään paljon näppärämpi.

– Sillä saa hyvin koukattua juuren pois ilman, että aiheuttaa tuhoa muille kasveille.

Ei ole kaviokoukkua voittanutta kitkemisvempainta. Kuva: Maria Kylmäluoma

Myös Maija-Liisa Lantela kiittelee kaviokoukkua rönsyleinikkejä poistaessaan.

– Meidän pihassa on paljon rönsyleinikkiä väärissä paikoissa. Joku joskus kehui, että kaviokoukulla lähtee, ja siitä se ajatus sitten lähti!

Pihalaatoitusten välitkin kaunistuvat

Puskeeko teilläkin pihalaattojen välistä rikkaruohoja, heinätupsuja tai sammalta? Mari Rimpiläinen käyttää kaviokoukkkua pihalaatoituksen välien puhdistamiseen.

– Se on juuri oikean levyinen, pieni, näppärä ja edullinen työkalu siihen tarkoitukseen. Ruohotupsut ja monet rikkakasvit saa hienosti kammettua ylös juurineen koukun avulla.

Hyvästi sammal ja muut epätoivotut asiat pihalaattojen väleissä. Kaviokoukulla ne häipyvät kätevästi, ainakin hetkeksi.

Joskus Rimpiläinen on myös nostanut kaviokoukun avulla ylös yksittäisiä laattoja, jos niitä on pitänyt oikaista talven jäljiltä.

– Hoksasin kaviokoukun kätevyyden moneen puutarhahommaan hevosharrasteen kautta, kun sellainen monesti pyöri taskussa, hän kertoo.

1 kommentti