Avotakka

Katjan perheen kaupunkikotiin järjestyi yhteistä ja omaa tilaa itse piirtämällä – kerrostaloasuntoon mahtuu myös psykoterapeutin vastaanottohuone

Katjan perheen kaupunkikotiin järjestyi yhteistä ja omaa tilaa itse piirtämällä – kerrostaloasuntoon mahtuu myös psykoterapeutin vastaanottohuone
Itse piirretyllä unelmien pohjaratkaisulla Katjan perhe sai uuteen kotiin reilusti yhteistä tilaa, omat sopet kaikille ja psykoterapeutin vastaanottohuoneen. Kurkista sisään!
Julkaistu: 24.8.2021

Pitkän pöydän ääreen mahtuu koko perhe. Toinen tärkeä kohtaamispaikka helsinkiläiskodissa on valtava sohva, joka nielaisee pehmeyteensä tarvittaessa koko viisihenkisen perheen. Samalla toteutuu tämän keskustakodin filosofia: yhdessä vietetyille hetkille on hyvät mahdollisuudet, ja silti jokaisella perheenjäsenellä on oma tilansa.

Katja ja Antti eivät olleet millään löytää asuntoa, jossa olisi tarpeeksi makuuhuoneita, ilman että neliömäärä karkaisi ja budjetti ylittyisi. Onneksi perheellä oli paitsi remontointikokemusta myös silmää pohjaratkaisun muokkaukselle. Sisustuksesta kiinnostunut pari istui luonnoslehtiön ääreen ja suunnitteli Helsingin Kampista löytyneen asunnon pohjan täysin uusiksi.

– Vaikka huoneita ei ollut riittävästi, ikkunoita oli paljon. Muutoksilla molemmat kotona asuvat lapset saivat omat huoneet ja yhdessäoloa varten jäi suuri tila. Kaksi sisäänkäyntiä oli meille yksi edellytys, jotta saan erillisen vastaanottohuoneen. Se toimii myös omillaan asuvan poikamme vierashuoneena, summaa psykoterapeutin työtä tekevä Katja.

Suurelle sohvalle mahtuvat istumaan koko perhe: psykoterapeutti Katja, 46, ja yrittäjä Antti, 50, sekä lapset Meea, 11, ja Eelis, 18, sekä toyvillakoira Pipsa. Esikoinen asuu jo omillaan. Sohva on Boknäsin Heaven, johon Katja valitsi rennon pellavaverhoilun.
Olohuoneen kruunu on Ingo Maurerin klassikkovalaisin Zettel’z. Se on kulkenut muutoissa mukana kodista toiseen.
Kun teettää saarekkeen tasosta alakaapistoa suuremman, ylimenevän lipan voi hyödyntää baaritiskinä.
Keittiön saareke rakennettiin kahden kantavan pylvään väliin. Se on monella tapaa keittiön tukikohta ja palvelee niin seisovana pöytänä ruokaillessa kuin läksyjentekopaikkana. Saarekkeen äärellä olevat baarituolit on hankittu sisustusliike Aadasta ja upea Jonathan Adlerin Meurice-kattokruunu Zarrosta.

Psykoterapeuttina työskentelevän Katjan vastaanottotila on niin viihtyisä, että perhe oleskelee siellä iltaisin. Äänieristetyn oven takana on myös piano, jota voi käydä rauhassa soittamassa häiritsemättä muuta perhettä. Nojatuolit on hankittu Aada-sisustusliikkeestä. Pianon päällä on harkittu kokoelma koriste-esineitä ja seinällä Katjan taidelöytöjä.
Hanki komeroosi samankaltaisia purkkeja ja purnukoita, niin saat säilytyksestäkin kauniin osan sisustusta.
Keittiö sai runsaasti lisää säilytystilaa, kun pariskunta teki vanhasta siivouskomerosta vanhan ajan ruokakomeron kuivatarvikkeille ja astioille. Ruokakomero on niin soma, että oven voi huoletta jättää auki. Purkit ovat Ikeasta.
Kirjastohuoneen kirjahylly on teetetty mittojen mukaan puusepällä. Siinä on myös peilitaustainen vesipiste ja pieni jääkaappi kotibaarin drinkkimestarointiin. 
Sisäpihalle avautuvalla pienellä parvekkeella voi nauttia teet ilta-auringossa. Amppeli ja parvekelaatikko kaiteen sisäpuolella säästävät niukkaa lattiatilaa.
Työ- ja vierashuoneen sisustustakan päällä lepää kuva- ja tilataiteilija Pauli Ahopellon päretyö. Värikäs matto on Proloquesta. Englantilaistyylinen sisustustakka on perheen isän käsialaa.
Uusklassismin aikakautta edustava talo on rakennuttu vuonna 1927. Neliöitä on 108.

Näin saat parhaan hyödyn irti tilasta

Katjan ja Antin suurin tavoite remontissa oli luoda kaunis ja toimiva koti, jossa on monia toimintoja ja tilan tuntua. Näin he onnistuivat:

  • Tilan tunne on tärkeämpi kuin virallinen neliömäärä. Erilliset tilat mahdollistavat oman rauhan, ja vaikkapa juhlissa vieraita mahtuu enemmän, kun ihmiset jakautuvat kotiin tasaisemmin eri kolkkiin.
  • Kun suunnittelee kodin eri toiminnot huolellisesti perheen tarpeiden mukaan ja käyttää kaikkia tiloja monipuolisesti, riittää vähempikin neliömäärä luomaan tunteen, että tilaa on reilusti.
  • Kun työtilaa voi käyttää työpäivän jälkeen perheen yhteiseen oleskeluun, jää neliöitä enemmän hyödynnettäväksi
  • Saisiko lisää tilaa komerosta? Tässä kodissa keittiö siirrettiin asunnon keskelle ja vanha siivouskomero keittiön kyljessä muuntui ruokakomeroksi kuiva-aineille ja astioille.
Makuuhuoneen päätyseinästä on tapetoitu katseenvangitsija Sandbergin tapetilla. Taulun Katja maalasi mukailemaan kukkatapetin tunnelmaa. Maalaus jätettiin ripustamatta, ja se saa sen sijaan nojailla rennosti seinää vasten.
Tunne, että tilaa on reilusta, on tärkeämpi kuin neliömäärä. Suunnittele siksi toiminnot ajatuksella ja käytä huoneita monipuolisesti. Erilliset tilat mahdollistavat oman rauhan.
Kylpyhuone sai täydellisen muodonmuutoksen remontissa. Amme oli äidin ja tyttären ehdoton haave. Oikeanlainen kylpyamme löytyi etsinnän jälkeen Netraudasta. Kaikki laatat ovat Laattapisteen valikoimista.
Taide on tärkeä osa kotia. Pellavakuitutyö taustalla Raija Jokisen. Iso teos on kuvataidetta opiskelleen Katjan maalaama. Tuolit ja penkki ovat Aadasta. Pehmuste on itse ommeltu.
Kommentoi »