Avotakka

Olohuoneen ihanin! Poimimme inspiraatioksi 6 kaunista valaisinta Avotakassa esitellyistä kodeista

Olohuoneen ihanin! Poimimme inspiraatioksi 6 kaunista valaisinta Avotakassa esitellyistä kodeista
Iso riippuvalaisin, siro lattiavalaisin vai klassinen pöytävalaisin? Katso ideat skandinaaviseen tyyliin sisustetuista suomalaisista olohuoneista.

1. Isot ikkunat? Valitse ilmava suosikki

Läpikuultava riippuvalaisin on täydellinen valinta tilaan, jossa on isot ikkunat. Ilmava valaisin ei peitä ikkunoista avautuvaa maisemaa. Sohvapöydän yläpuolelle sijoitettava riippuvalaisin ripustetaan 50–70 cm korkeudelle pöydästä. Valaisimen korkeus kannattaa testata, ettei sohvalta noustessa kumauta päätään. Sisustuksen kannalta on tärkeää, että riippuvalaisin sijoitetaan sivupöydän, sohvapöydän tai ruokapöydän ylle. Keskellä huonetta killuva riippuvalaisin näyttää orvolta eikä korosta mitään yksityiskohtaa huoneen sisustuksessa.

Kotimainen, muotoon puristetusta koivusta valmistettu Octo 4240 -riippuvalaisin (halk. 54 cm, kork. 68 cm) on klassikko 790 €, Secto.

2. Seuralainen sohvalle?

Klassiset pöytävalaisimet ovat nyt trendikkäitä. Pöytävalaisin sijoitetaan pikkupöydälle tai jakkaralle sohvan molempiin päätyihin. Vintageliikkeistä ja kirpputoreilta kannattaa etsiä valaisimien ohella myös lampunjalkoja, joihin voi teettää varjostimen haluamallaan kankaalla. Erillisiä kangasvarjostimia myy esimerkiksi Ellos.

Tämän kodin asukas peri äidiltään ruotsalaisen Hans-Agne Jakobssonin 1960-luvulla suunnittelemat pöytävalaisimet.
Toinen Hans-Agne Jakobssonin pöytävalaisimista sijoitettiin olohuoneen ikkunalaudalle.

3. Iso valaisin, pieni tila – mahdoton yhdistelmä?

Moni pohtii, sopiiko kookas riippuvalaisin matalaan kerrostalohuoneistoon. Suuri mutta keveä riippuvalaisin on mainio normikorkuiseen (2,50 m) huonetilaan, sillä se saa tilan vaikuttamaan korkeammalta kuin se todellisuudessa onkaan. Tässä olohuoneessa kookas riisipaperivalaisin on ripustettu nerokkaasti huoneen sivuun. Sohvapöydän ylle ripustettua valaisinta ei tarvitse kumarrella.

And Traditionin Formakami JH5 -riipppuvalaisin (halk. 70 cm, kork. 67 cm) on sisustusbloggaajien suosikki 224 €, Finnish Design Shop.

4. Kaipaatko lukuvaloa? Ratkaisu: niiaava lattiavalaisin

Sohvan pääty on ideaali paikka sirolle lattiavalaisimelle. Se antaa hyvän lukuvalon ja valaisimen kupua kääntämällä valon voi suunnata seinään korostamaan sen väriä. Musta teollisuustyylinen lattiavalaisin on trendikäs yhdistelmä beesin seinän kanssa.

Taipuisa Ranarp-lattiavalaisin 40 €, Ikea.

5. Tämä ei jää huomaamatta! Valitse ikoninen kattokruunu

Pramea ja kookas teräsvalaisin kruunaa klassisen olohuoneen sisustuksen. Keskelle sohvaryhmää sjoitettu valaisin antaa pehmeää valoa koko huonetilaan. Halkaisijaltaan suuren (88 cm) valaisimen ja matalan sohvapöydän väliin on jätetty tilaa metrin verran.

Gino Sarfatti suunnitteli Flosille himoitun 2097/3-kattokruunun vuonna 1958. Teräsrungon ympärillä on 30 polttimoa. Tämän valaisimen arvo säilyy sukupolvelta toiselle, 1673 €, Finnish Design Shop.

6. Pieni tila? Tilan säästäjä auttaa

Varresta säädettävä seinävalaisin toimii pienessä tilassa, sillä se säästää lattia- ja pöytätilaa. Industrialistinen seinävalaisin antaa hyvän lukuvalon sohvan nurkkaan. Jos seinä on vaalea, kannattaa valita seinän väristä erottuva tumma valaisin. Valkoista valaisinta tuskin huomaisi tässä vaaleassa olohuoneessa.

Olohuoneen saksilamppu on vintagea. Elloksen Edgar-seinävalaisin ja Fritz Hansenin Kaiser Idell -saksilamppu ovat samantyylisiä kuin kuvassa oleva.

Julkaistu: 30.1.2020
Kommentoi »