Kotivinkki

"Meille ei lastulevykalusteita kanneta" – Katjan ja Oton puutalokoti hurmaa kierrätyskalusteilla, kukkakuoseilla ja valtavalla vinyylikokoelmalla

"Meille ei lastulevykalusteita kanneta" – Katjan ja Oton puutalokoti hurmaa kierrätyskalusteilla, kukkakuoseilla ja valtavalla vinyylikokoelmalla
Katja ja Otto muuttivat yli satavuotiaaseen puutaloon Turun Port Arthuriin. Koti on sisustettu ihanan boheemisti kukkatapeteilla, kasvitauluilla ja kierrätyskalusteilla. Oman tunnelmansa tuovat Oton tuhannet vanhat lp-levyt.
Julkaistu: 9.11.2021

Vähintään 60-vuotias, muuttovalmis perhe­asunto – sellaista Katja Kaski ja Otto Holmborg etsivät kuusi vuotta sitten Turun keskustan tuntumasta. Välittäjän pitämässä esittelyssä Otto kauhisteli kahdesta hellahuoneesta yhdistetyn asunnon vinoja seiniä. Vanhoihin taloihin tottunut Katja sai kuitenkin puhuttua puolisonsa entisessä työläiskorttelissa sijaitsevan kodin puolelle.

Puutalo on valmistunut vuonna 1902. Asunnossa on 4 huonetta, alkovi ja keittiö ja ­yhteensä 105 neliötä. Suljettu ja autoton pihapiiri on ollut lapsiperheelle suuri ilo. Lapset voi vain päästää ovesta ulos kavereiden kanssa leikkimään.
Puutalokotia asuttavat kokki Katja Kaski, 39, ja ­viestintäkoordinaattori Otto Holmborg, 37, sekä lapset ­Emil, 11, ja Olga, 7.

Miksi etsitte nimenomaan muutto­valmista ­kotia?

Meidän piti löytää uusi koti pikavauhtia, sillä edellinen kerrostaloasuntomme oli myyty kolmessa päivässä. Asuntoa etsiessä Emil oli neljävuotias ja Olga vuoden, joten suuri remontti ei oikein sopinut elämäntilanteeseemme. Halusimme mieluummin viettää aikaa lasten kanssa valmiissa kodissa kuin elää remontin keskellä ja tehdä illalla urakkaa oman työpäivän päälle.

Tänne saimme vain kantaa oman muuttokuormamme sisään. Ainoa muutos, jonka teimme ennen muuttoa, oli Ikean massiivisten vaatekaappien purkaminen yläkerrasta. Emme tarvitse erillistä vaatehuonetta. Edellisen omistajan materiaaliratkaisut sopivat meillekin. Asunto oli remontoitu pietee­tillä vanhaa kunnioittaen. Olohuoneen värikäs tapetti olisi voinut olla meidän valitsemamme.

Katja keräilee vanhoja kasvitauluja. Turku-aiheinen tyynyn­päällinen on KUI Designin.
Kuparinvärisestä Frandsenin valaisimesta Katja haaveili pitkään. Tapetti on Svenskt Tennin.
Vanha nojatuoli on kulkenut mukana muutosta muuttoon. Tarjoiluvaunu on osto- ja myyntiliikkeestä. Svenskt Tennin Eldblomman-tapetti on edellisen asukkaan peruja.
Otolla on mittava lp-­levykokoelma. Hän soittaa levyjä nykyisin vain omaksi ja perheen iloksi. Levysoitinpöydän Otto on nikkaroinut itse.

Millaista on asua vanhassa puutalossa?

Kotimme toimii hyvin: ihmisille ja tavaroille on riittävästi tilaa. Maavarainen kellari on aivan mahtava varasto ja nikkarointipaikka. Naapurimmekin ovat huomanneet kellarimme käyttökelpoisuuden. Nyt naapurin pelargoniat talvehtivat kellarimme viileydessä.

Yleensä vanhoissa puutaloissa vessat ja kylpyhuoneet ovat pikkuruisia. Meillä niissä riittää tilaa, kiitos edellisen asukkaan tekemän remontin. Vanhan sisäänkäynnin paikalle on jopa rakennettu kodinhoitohuone, joka lisää elämänlaatua melkoisesti. Pyykkejä ei tarvitse ripustaa olohuoneeseen kuivumaan.

Eteisen penkki toimii myös säilytyskalusteena. Räsymatto on Katjan suvun mökkinaapurin peruja.
Eteisessä on kaunis peiliovi. Vanha lääkekaappi on Katjan isoisän perintöä.
Portaikon vieressä on edellisten asukkaiden rakentama siivouskomero, jonka perhe on muuttanut keittiötarvikkeiden säilytyskaapiksi.

Mikä kodissanne on parasta?

Täällä on tosi paljon hyviä asioita. Parasta on ehkä se, että näin kiva koti sijaitsee näin hyvällä paikalla. Meidän molempien työpaikat, koulu ja päiväkoti ovat kilometrin säteellä. Ja pihapiirissä riittää leikkikavereita lapsille.

Lempipaikkamme kellarin ja kodinhoitohuoneen lisäksi on alakerran olohuone. Siellä voi vaikka vain istua sohvalla puuhellan lämmössä, ihailla vanhaa hirsiseinää ja kuunnella musiikkia. Olohuoneen levyhyllyiltä on vara valita, ­sillä Otolla on tuhansia lp-levyjä.

Olette käytännöllisiä sisustajia, mitä se ­tarkoittaa?

Kaiken pitää toimia hyvin. Kuvaavaa on, että meillä ei oikeastaan ole lainkaan koriste-esineitä, joilla ei ole mitään käyttötarkoitusta. Käyttöesineet saavat toki mielellään olla kauniita.

Käytännöllisyydestä kielii myös se, että muutamme usein huonejärjestystä ja huonekalujen paikkoja sen mukaan, mikä missäkin elämän­tilanteessa toimii parhaiten. Yläkerrassa esimerkiksi makuuhuoneiden paikat ovat vaihtuneet jo monta kertaa.

Lisäksi pidämme kaikenlaisesta vanhasta. Lähestulkoon kaikki huonekalumme on ostettu kirpputoreilta tai osto- ja myyntiliikkeistä. Osa valaisimista ja matoistakin on vanhoja. Meille ei kanneta sisään lastulevyhuonekaluja.

Vanhempien makuu­soppi syvennyksessä on juuri sopivan kokoinen. Ikkunalauta toimittaa yöpöydän ja kirjahyllyn virkaa. Keltaisen maton on virkannut Katjan tuttava.
Talon tukirakenteisiin ripustettu riippukeinu on Emilin suosikki­paikka. Emilin sänky mahtuu juuri sopivasti laskevan katon alle.
Emilillä on oma kirjoi­tuspöytä, mutta läksyt hän tekee silti yleensä keittiössä. Otto nappasi pöydän ja tuolin talteen työpaikkansa poistettavien kalusteiden joukosta.

Onko kotinne hyvä näin, vai pitäisikö jotain muuttaa?

Tähän asti olemme olleet ihan tyytyväisiä, mutta vähitellen olemme alkaneet miettiä muutostarpeita. Esimerkiksi Emilin makuuhuoneeseen pitäisi saada lisää yksityisyyttä. Tulevaisuudessa yläkertaan nousee ehkä uusi väliseinä. Lisäksi keittiön ja yläkerran aikuisten makuuhuoneen nykyinen hillitty tapetti vaihtunee johonkin värikkäämpään kukkakuosiin.

Jos keittiöremonttiin ryhtyisimme, niin nykyinen korkeakiiltoinen valkoinen keittiö saisi väistyä industrialististen teräskalusteiden tieltä. Kokkina työskentelevä Katja haluaisi helppohoitoisen ja erittäin käytännöllisen keittiön. Toistaiseksi nykyinen keittiö kuitenkin on riittävän hyvä.

Keittiön puuhella on harvakseltaan käytössä. Wärtsilän pata on käytössä, mutta Pehtoori-pannu on koristeena.
Tässä keittiössä ei syödä eineksiä, sillä Katja tekee kaiken itse. Oman ­pihan vihreät tomaatit Katja säilöi purkkeihin talven varalle.
Auringonkukkakimpun perhe keräsi Ruissalon kukkapellolta.
Artekin pöytä ja tuolit ovat löytöjä Tori.fistä sekä paikallisesta osto- ja myyntiliikkeestä. Andbros-valaisimen Katja hankki varta vasten pyöreän pöydän päälle. Perhe viettää eniten aikaa keittiössä. Pöydän ääressä lapset ­tekevät läksynsäkin.
1 kommentti