Muotoile naurettavan hauskat kasvokulhot! Nämä savityöt onnistuvat kotona, kun käytät ilmakuivuvaa savea
sormet saveen
Muotoile naurettavan hauskat kasvokulhot! Nämä savityöt onnistuvat kotona, kun käytät ilmakuivuvaa savea
Silmät kii ja suu auki! Muovaile ilmakuivuvasta savesta ilmeikkäät pikkukulhot ja maalaa ne mielesi mukaan. Jos haluat säilyttää kulhoissa naposteltavia, hanki elintarviketurvallista askartelulakkaa.
Julkaistu 9.8.2023
Ihana

Muovaile kasvokulhoja ilmakuivuvasta savesta – tarvikkeet:

  • 1 kilo ilmakuivuvaa savea (2 × 500 g riittää kolmeen kulhoon)
  • askartelualusta
  • tylppä veitsi
  • ruokalusikka
  • tuorekelmua
  • vettä
  • kumihanskat
  • kaulin
  • sekä halutessasi akryylimaalia ja sivellin sekä lakkaa.

Kasvokulho ilmakuivuvasta savesta – ohje:

1. Avaa ja käytä yksi savipaketti kerrallaan, jotta savi ei pääse kuivumaan ennen aikojaan. Ota yhtä kulhoa varten savipaketista käyttöön kolme neljäsosaa ja muotoile massa päärynää muistuttavaksi levyksi. Paksuus saa pysyä samana kuin savipaketti. Kääri jämäpala tiiviisti tuorekelmuun.

Tasoita kulhon pohja lusikalla.

2. Painele ruokalusikalla hahmolle suu ja syvennä suun ääriviivoja vielä tylpällä veitsellä.

Syvennä suun ääriviivaa veitsellä.

3. Painele suun keskiosaan kuoppa työntämällä savi reunoja kohti. Nypi reunat samalla kulhomaisiksi. Kun olet tyytyväinen reunojen korkeuteen, siisti kulhon pohja ja reunat lusikalla.

4. Muotoile kulmakarvat, nenä, silmät ja posket pikkupaloista.

Muovaile kasvonpiirteet erillisinä paloina.
Kiinnitä kasvonpiirteet kulhoon.

5. Sekoita jämäsaven nokareesta ja muutamasta vesitipasta hieman juoksevaa mutaa osien kiinnitykseen. Kiinnitä kasvonpiirteet kulhoosi mudan avulla.

6. Ota toisesta savipaketista samankokoinen pala. Siitä valmistuu toinen suuri kulho. Tee haluamasi perusmuoto samalla tekniikalla kuin edellä.

Toinen kulho saa pullean ylähuulen. Pötkylän saa kiinni jämäsaven nokareesta ja muutamasta vesitipasta tehdyllä juoksevalla mudalla.
Tee huuleen muotoa makkaratekniikalla.

7. Tee huulet: kun olet muotoillut suulle kuopan ja ulkoreunan, pyörittele ylähuuleksi sopivanmittainen savipötkylä ja kiinnitä mudalla. Nypi reuna yhdenmukaiseksi ja käy kaikki saumat läpi tylpän veitsen avulla silottaen.

8. Kiinnitä hahmon kasvonpiirteet suun muotoa myötäillen, jolloin saat kulholle iloisen ilmeen.

9. Tee pienin kulho saven jämäpaloista. Kauli ensin pieni määrä savea pohjaa ja reunaa varten. Leikkaa ympyrän muotoinen pohja ja kapea siivu, joka ylettyy puoliksi pohjan ympäri. Siitä tulee kulhon vasen reuna.

10. Muovaile puoliympyrän muotoinen kasvopala pohjan kokoa mukaillen ja kiinnitä kerrokset toisiinsa. Muokkaa vasemman reunuksen korkeutta tarvittaessa. Kiinnitä kerrokset tylppää veistä apuna käyttäen. Muovaile kasvonpiirteet ja kiinnitä ne kulhon kasvopalaan.

11. Anna teostesi kuivua muutama päivä. Sen jälkeen käännä ja aseta ne vielä päiväksi alustalle pohja ylöspäin. Tarkista liitokset ja korjaa mahdolliset halkeamat tai löysästi kiinnitetyt osat mudalla. Anna kuivua.

12. Maalaa halutessasi akryyliväreillä. Jos haluat säilyttää kulhoissa naposteltavia, hanki myrkytöntä, elintarviketurvallista askartelulakkaa. Silloin voit tarvittaessa myös pyyhkiä kulhot nihkeällä liinalla.

Tee kasvonpiirteet ja kiinnitä ne mudalla.
Maalaa kulhot akryyliväreillä ja viimeistele lakalla. Tämä hauska joukko saa tekijänsä joka päivä hyvälle mielelle.
Kommentoi »