Vieläkö muistat vohvelityöt? 6 legendaarista askaretta koulun käsityötunneilta – ehkä olet tehnyt kaikki!

Vieläkö muistat vohvelityöt? 6 legendaarista askaretta koulun käsityötunneilta – ehkä olet tehnyt kaikki!
Muistelimme kouluaikojen tekstiilityön opetusta, ja mieleen palautui vahvasti kuusi klassikkotyötä, joita suomalaiset koululaiset ovat vuosikymmenten saatossa nykertäneet. Oletko sinä päässyt tekemään näistä jokaisen?
Julkaistu 15.2.2023

1. Neulatyyny

Yksi tuttuakin tutummista töistä käsityön tunneilta on mikäs muukaan kuin neulatyyny. Moni on tehnyt sellaisen viimeistään siinä vaiheessa, kun ompelukoneen käyttöä on opeteltu. Tarpeellisesta vermeestä tehtiin tyypillisesti pyöreän mallinen, ja siinä piti olla myös lenkki tai ranneke, jolla neulatyyny pysyi ranteen ympärillä – ainakin teoriassa.

2. Patalaput

Kun on ollut aika tarttua virkkuukoukkuun, työn alle on monessa koulussa otettu patalappu. Moni on kantanut käsityöluokasta kotiin pyöreän patalapun, mutta on kouluissa toki tehty myös neliskulmaisiakin. Näiden sinänsä mukavan käytännöllisten tuotosten harmillinen puoli on, etteivät ne useinkaan suojaa näppejä riittävästi palamiselta.

3. Sipulipussi

Virkkaamalla on tehty kotiin muitakin tarve-esineitä. Yksi suosikki on ollut vanha kunnon sipulipussi, jossa sipulit saa säilytettyä ilmavasti.

4. Vohvelikangastyöt

Kai muistat vohvelikankaat? Tekstuuriltaan ruudullisiin puuvillakankaisiin ommeltiin toinen toistaan koukeroisempia kuvioita. Koristelluista kankaista on ommeltu ainakin niin kutsuttuja käsityöpusseja, joissa on ollut tarkoitus säilyttää keskeneräisiä tekeleitä. Jos koulussa on ruokailtu luokissa, on vohvelikankaasta voitu tehdä myös ruokaliinoja pulpetteja suojaamaan.

5. Pitsireunat pyyhkeisiin tai lakanoihin

Moni on päässyt harjoittelemaan myös pitsin virkkausta. Enemmän tai vähemmän onnistuneilla pitseillä on koristeltu niin lakanoiden kuin pyyhkeidenkin reunoja.

6. Osista tehdyt nuket

Moni vanhempien sukupolvien edustaja on kursinut koulussa kasaan oman nuken. Toiset ovat ommelleet kaikki osat, toiset yhdistäneet ommeltuun keskivartaloon valmiina ostetut kädet, jalat ja pään. Osa nukeista on saanut täytteekseen sahanpurua.

Puuttuuko listalta jotain olennaista? Kerro kommenteissa, mitä sinä teit koulun käsityötunneilla!

43 kommenttia