Karkottaako "taikasitruuna" hyttyset? Kysyimme asiantuntijalta, toimiiko somessa leviävä hittikarkote

2

Miten välttyä hyttysenpistoilta ilman kauppojen valmiita hyttyskarkotteita? Moni on tänä kesänä kokeillut hätistää hyttysiä halkaistulla sitruunalla ja neilikalla.
Kuvat Henna-Kaisa Ranta

Tänä kesänä moni on turvautunut hyttysten hätistämisessä marketin hedelmä- ja maustehyllyn tarjontaan: sitruunaan ja neilikkaan.

Somessa jaetuissa kuvissa sitruuna on halkaistu kahtia ja hedelmänlihaan tökitty kokonaisia neilikoita. Ideana on, että "taikasitruunaksikin" kutsutusta yhdistelmästä leviävä tuoksu karkottaisi hyttyset.

Osa kokeilijoista on asettanut sitruunat neilikoineen sellaisenaan esimerkiksi terassipöydälle. Jotkut ovat hieroneet niitä ihoonsa.

Osa ”taikasitruunaa” testanneista on sitä mieltä, että se toimii erinomaisesti. Osa taas ei ole huomannut cocktaililla minkäänlaista vaikutusta inisijöihin.

Voiko "taikasitruuna" todella toimia hyttyskarkotteena? Kysyimme Kainuun Ely-keskuksen hyönteistutkijalta Reima Leinoselta.

– En ole itse kokeillut, ja on vaikea sanoa. On se kuitenkin mahdollista, että toimii.

Leinosen mukaan hyttyset kokevat jotkin voimakkaat hajut luotaantyöntävinä. Jotkut ihmiset esimerkiksi vannovat hyttysten karkottamisessa valkosipulin nimeen.

"Taikasitruunan" tehosta vakuuttuneet ajattelevat, että hyttyset karttavat neilikan ja sitruunan tuoksua.

Lämmin kevät sai hyttyset kuoriutumaan aikaisin

Iniseekö pihallasi tavanomaista runsaampi parvi hyttysiä?

Hyttyset ovat tänä kesänä kuoriutuneet normaalia aiemmin toukokuisten helteiden ansiosta. Pitkä lämmin jakso aiheutti Leinosen mukaan myös sen, että hyttyset kuoriutuivat yhdellä rysäyksellä, tavallista lyhyemmän ajan sisällä.

Kuivuuden takia kevät ei kuitenkaan ollut hyttysille ihanteellinen.

– Tilanne on nyt todella vaihteleva. Paikoin hyttysiä on tavallista vähemmän, paikoin todella runsaasti, Leinonen sanoo.

Vaatetta päälle, raivaa pihalta pusikot ja poista lammikot

Jos hyttysten pistoilta haluaa välttyä ilman kauppojen hyttyskarkotteita, helpointa on Leinosen mukaan yksinkertaisesti pukeutua peittävästi.

– Ja kannattaa pysyä poissa kosteista pusikoista. Niissä hyttyset viihtyvät, toisin kuin tuulisilla ja avoimilla paikoilla.

Samalla periaatteella voi yrittää vaikuttaa siihen, kuinka hyvin hyttyset viihtyvät omassa pihapiirissä. Avoimella, paahteisella ja tuulisella pihalla hyttysiä ei juuri näy.

– Halutessaan voi kuivattaa myös lammikot, joissa vesi seisoo. Näin hyttysillä ei ole pihalla paikkaa, johon munia.

Julkaistu: 14.6.2018