Kanoja ja kasvilavoja! Lapsiperhe muutti takaisin maalle
Sisustus
Kanoja ja kasvilavoja! Lapsiperhe muutti takaisin maalle
Muutto maalle ei kuulunut lapsiperheen haaveisiin, mutta yllättävien sattumien kautta niin kuitenkin kävi. Nyt Reino ja Hilkka vanhempineen asuvat remontoidussa mummonmökissä ja hoitavat pihakanalaa.
Julkaistu 13.4.2017
Meidän Talo

Rosita ja Eero etsivät kerrostalohuoneistoa, kun Rositan isäpuoli kysyi, eikö perheen pihapiirissä olevan mummonmökin voisi kunnostaa perhettä varten. Ajatus alkoi yhtäkkiä tuntua hyvältä, ja perheen suunnitelmat heittivät kuperkeikkaa.

– Olihan se aika hurja projekti: sähköt oli kaikki uusittava, vettä ei tullut, yläkerta ja osa alakertaakin oli kylmää tilaa.  Ensimmäinen kuukausi meni taloa tyhjentäessä, se oli toiminut varastona monta vuotta. Mukana oli ripaus nostalgiaa, sillä Rosita oli lapsena nukkunut kesäöitä mökissä. Remontti onnistui isäpuolen ja kirvesmiehen ansiosta, itse olimme apureina ja teimme pintatöitä.

Ekologisuus ja taloudellisuus ovat ohjanneet Rositan ja Eeron valintoja. Katolle asennettiin aurinkokeräin, sen avulla saadaan sähkölaskua mukavasti pienennettyä kesäaikana. 

– Parasta talossamme on tuvan puuhella. Vesikiertoa hyödyntävä hybridimalli on kaunis ja vanhan oloinen. Kylmään aikaan aamut alkavat tulenteolla. Suloisen, taloon leviävän lämmön lisäksi hellalla valmistuu mukavasti myös ruoka ja kuumenee päivän aikana tarvittava käyttövesi.  

Lapsille, 3-vuotiaalle Reinolle ja 1-vuotiaalle Hilkalle elämä maalla on suuri seikkailu. Pihapiirissä on kanala, ja etenkin Reino on innokas apulainen kanalan hommissa. 

– Olemme kokeilleet erilaisten vihannesten kasvattamista kasvilavoilla. Mökin vuokralla olevalta pellolta saamme hakea mansikoita niin paljon kuin haluamme, vanhemmat iloitsevat.

Tuvan kodikas pöytä löytyi tallin ylisiltä. ”Vanha pinta ei pahene, vaikka lapset hakkaavatkin sitä lusikoilla.” Tuolit ovat sekalainen kokoelma saatuja ja Ikeaa. Kaappi on erityisesti tähän tilaan tehty hankinta antiikkiliikkeestä.
Kukkuu! Portaat johtavat yläkerran leikki- ja nukkumatiloihin. Kaiteiden takaa kurkistelee Reino. 
Talvisessa pihassa riittää iloista tekemistä ja ihmeteltävää. Rosita tekee mielellään asetelmia vanhoista esineistä, ulkona niille on hyvin tilaa. 
Huonosti vetävä puuhella purettiin ja tilalle muurattiin uusi, kierrättäen purkutalosta ostetun vesivaippaisen puuhellan osia. Tämä kytkettiin kuvassa näkyvien putkien kautta yläkertaan asennettuun uuteen lämminvesivaraajaan. Viereen saatiin mahdutettua myös sähköliesi. 
Kauniita vanhoja tavaroita on joka puolella taloa. Rakkaimmat esineet ovat saatuja tai löydettyjä. Taiteilija Ebba Masalinin opetustaulu ja vanha lipasto ovat löytöjä nettikirppiksiltä, tuoli on saatu ja tarjotin ostettu antiikkiliikkeestä. 
Vintin tukirakenteet muodostavat oivan kaukalon autoradalle. Matka-arkku on saatu Rositan mummilta. 
Yläkerran sisäkatto eristettiin ja paneloitiin. Tunnelma on mukavan pesämäinen. Vanha villamatto on Rositan isoäidiltä. 
Työhuoneen ryijy ja kirjahylly ovat Rositan isovanhemmilta. Vanhat sohvapöydän jalat saivat päälleen uuden pöytälevyn, nyt sen äärellä on mukava askarrella. 
Lapset rakastavat kotieläimiä, jotka kuuluvat läheisesti ekologiseen maalaiskotiin. Kanat ovat maatiaisrotua, Tyrnävän kantaa.
Puutarha uinuu vielä hetken. Mitähän uutta kasvilavoihin tänä keväänä istutetaan?
1 kommentti