Kannustalo kehitti juhlamalleihinsa nerokkaan ratkaisun – sama pohja, neljä upeaa tyyliä

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Kannustalo
Kannustalo kehitti juhlamalleihinsa nerokkaan ratkaisun – sama pohja, neljä upeaa tyyliä
Unelmatalon suunnittelussa tärkeintä on pohjaratkaisu, mutta myös tyylillä on merkitystä sekä kokonaisilmeeseen että hintaan. Kannustalo kehitti juhlavuoden kunniaksi samaan pohjaratkaisuun useita erilaisia ilmeitä beach housesta perinteiseen tyyliin. Katso, mistä niiden hintaerot muodostuvat.
Julkaistu: 25.3.2019

Oman unelmatalon suunnittelu voi olla vaikeaa: valmiissa talomalleissa voit ihastua johonkin tiettyyn pohjaratkaisuun, mutta talon ilme ei miellytä. Vastaavasti voit löytää täydellisesti mielikuvaasi vastaavan modernin tai perinteisen ilmeen, mutta pohjassa on jotain pielessä.

Tänä vuonna 40 vuotta täyttävä pohjalainen talotehdas Kannustalo ratkaisi tämän dilemman suunnittelemalla juhlavuoden malleja, joissa on sama pohjaratkaisu, mutta täysin eri ilme. Idea lähti tulevilta omakotirakentajilta.

– Monet perheet olivat ihastuneet tietyn talomallin julkisivuun, mutta toisen malliston pohjaratkaisuun. Muutamat olivat olleet melkein epätoivoisia tästä, eivätkä tienneet miten tulisi edetä, kertoo Kannustalon toimitusjohtaja Mika Uusimäki.

Uusimäen mukaan omakotitalon suunnittelussa tulisi aina lähteä liikkeelle itselle sopivasta tilaratkaisusta, siis pohjasta. Julkisivuja voi sitten muokata erityylisiksi, moderneiksi tai perinteisiksi. Kannustalon juhlamallit ovat konkreettinen esimerkki tästä ajattelusta.

Yksikerroksisen Juhla 129-mallin tilaratkaisu on otettu Lato-talomallista. Pohjaratkaisu on tehokas ja siinä on iso, valoisa olohuone-keittiö-ruokailutila. Kolme makuuhuonetta on sijoitettu talon toiseen päätyyn omaan rauhaansa.

Hintaerot muodostuvat yksityiskohdista

Talotyylien hintaerot ovat suhteessa talon hintaan varsin pieniä, muutamia tonneja. Hintaeroon vaikuttaa talon koon ja kerrosratkaisun lisäksi pääsääntöisesti kaksi asiaa: talon muoto ja yksityiskohdat. Mitä selkeämpi pohjan muoto on, sitä kustannustehokkaampi se on. Mitä enemmän talossa taas on yksityiskohtia, esimerkiksi erkkereitä ja ulokkeita, pilareita ja kuisteja, sitä enemmän talossa on työtä, joka lisää kustannuksia.

Juhlamalleiksi syntyivät yksikerroksinen 129-neliöinen malli sekä kaksikerroksinen 150-neliöinen malli. Nämä valikoituivat Kannustalon suosituista talomalleista.

Yksikerroksinen Juhla 129 -talomalli on hyvin selkeä ja siinä on tehokas pohjaratkaisu. Se on käytännössä toimivaksi testattu, koska malli on suunniteltu ensimmäisen Lato-mallin pohjaratkaisun perusteella. Kaksikerroksinen talomalli Juhla 150 suunniteltiin Venla-talomallin pohjalta. Taloon saa peräti viisi makuuhuonetta, ja siksi se hyvin isommallekin perheelle.

– Meillä on tosi laaja talomallisto, mutta tietyt talomallit ja pohjaratkaisut nousevat aina ylitse muiden. Niissä on jotain sellaista, mikä puhuttelee erityisesti perheiden tarpeita, Uusimäki sanoo.

Siksi Kannustalossa päädyttiin lopputulemaan, että vähemmän on enemmän. Juhlamalleissa on arjessa toimiviksi testatut pohjaratkaisut, joita on helppo muokata asukkaiden toiveiden ja tontin vaatimusten mukaan. Molempiin talomalleihin tehtiin useita julkisivuvaihtoehtoja.

Huippusuosittu Lato sai neljä eri ilmettä

Yksikerroksinen Juhla 129 -talomalli on hyvin selkeä ja siinä on tehokas pohjaratkaisu. Se on käytännössä toimivaksi testattu, koska malli on suunniteltu ensimmäisen Lato-mallin pohjaratkaisun perusteella.

Talon huoneistoala on 129 neliötä ja se sopii neljä- tai viisihenkisellekin perheelle. Talossa on neljä makuuhuonetta ja valtavan suuri, noin 50-neliöinen tupakeittiö.

Makuuhuoneet ovat omassa rauhassaan talon molemmissa päissä. Pohjaa on helppo muunnella: Yhden makuuhuoneista voi yhdistää esimerkiksi lasipariovilla tai väliseinäikkunoilla osaksi olohuonetta. Keskimmäisen makuuhuoneen voi jakaa myös vaatehuoneiksi. Talon päätyyn voi lisätä myös käyttöullakon antamaan lisää varastotilaa. Tämän muutoksen hinta muuttovalmiissa mallissa on 760 euroa.

Oleskelutilassa on vastakkaisilla seinillä isot maisemaikkunat. Huoneeseen voi lisätä vinon sisäkaton olohuoneen ja keittiön kohdalle, jolloin tilan tunne korostuu entisestään. Muuttovalmiissa talossa tämän muutoksen hintalappu on 4 690 euroa.

Juhla 129 Lato, muuttovalmis 198 900 e – katso lisää tästä!

Lato sai inspiraationsa muotoilija Ulla Koskiselta, joka suunnitteli ensimmäisen Ladon miehensä Sameli Rantasen kanssa kodiksi perheelleen vuonna 2008. Ullan oman kodin pohjalta kehitettiin 1½-kerroksinen Lato 189 -talomalli. Sen jälkeen syntyivät yksikerroksiset Ladot, joiden pohjalta luotiin Juhla 129:n tilaratkaisu.

Alkuperäisessä Ladossa tultiin sisälle talon pitkältä sivulta. Nyt mallistossa on versoita, joissa sisäänkäynti on talon päädystä. Kaikille tonteille ei sovi oleskelutilojen läpinäkyvyys, ja siksi joissakin malleissa tilat on jaettu pitkittäin kahteen osaan: makuuhuoneet ovat talon toisella puolella ja oleskelutilat ja keittiö talon toisella puolella.

Pelkistetyn ja suoralinjaisen Lato-mallin esikuvana on ikiaikainen, suomalainen lato. Valmistalona Lato on selkeän muotonsa ansiosta myös kustannustehokas. Ladon moderni tyyli sopii maalle ja kaupunkiin, lapsiperheille ja senioreille. Esteettömät ja avarat tilat toimivat kaikenikäisillä asukkailla

Koska Suomen sääolosuhteet ovat vaihtelevat, heti alkuvaiheessa Lato-malliin kaivattiin terassiratkaisuja. Nyt niitä on suunniteltu joko päätyyn tai pitkälle sivulle.

Lato on kustannustehokas, koska pohja on hyvin suoralinjainen ja julkisivu on puhdaslinjaisen pelkistetty. Siinä ei ole mitään ylimääräistä.

Lato-tyyliin kuuluu jyrkkä harjakatto, korkeat pystyikkunat sekä vanhoista ladoista idean saanut pystylaudoitus, jossa on sekaisin kolmen levyisiä lautoja.

Juhla 129 Harmaja, muuttovalmis 201 700 e – katso lisää tästä!

Suositun Harmajan ominaispiirre ovat vaakalinjat: lautaverhous ja vaakakoristerimat. Juhlavuoden Harmajassa arkkitehtuuria sysättiin askel eteenpäin, ja talossa on nyt epäsymmetrinen harjakatto ja koko talon levyinen etuterassi. Terassia voi korostaa maalaamalla syvennyksen eriväriseksi.

Katso jutun lopusta, miten talon toimitusaste vaikuttaa Juhla 129 Harmaja -mallin hintaan!

Epäsymmetrinen harjakatto ja koko talon levyinen sisääntuloterassi korostavat talon modernia arkkitehtuuria.

Juhla 129 Aurora, muuttovalmis 205 900 e – katso lisää tästä!

Aurora on Kannustalon kestosuosikki vuodesta toiseen. Mallin kartanomainen ja arvokas tyyli puhuttelee kuluttajia.

– Monet asiakkaamme sanovat, että kun Auroran pihapiiri on valmis, niin talo näyttää siltä se olisi aina seisonut uljaana paikoillaan. Aurora on siinä mielessä varma valinta, että sen klassinen julkisivu kestää aikaa, Uusimäki kuvailee.

Auroran kartanomainen tyyli viehättää vuodesta toiseen. Ensimmäinen Aurora rakennettiin Heinolan asuntomessuille kesällä 2004, ja siitä lähtien se on lumonnut talounelmoijat.

Ladon juju on minimalistisen pelkistetty julkisivu, jossa kaikki ylimääräinen on karsittu. Aurorassa taas on paljon koristeita: leveät nurkkalaudat ja paksu perinnelankku sokkelin päällä, ruutuikkunat ja koristeelliset ikkunanvuorilaudat. Sisääntulossa on näyttävät koristepilarit ja poikkiharja. Näissä yksityiskohdissa käytetään erikoistuotteita, esimerkiksi pilarien kourulistoja, jotka vaativat enemmän käsityötä tehtaalla ja tontilla.

Tämä nostaa hintaa, mutta toisaalta huolella tehdyt yksityiskohdat antavat talolle sen ilmeen ja tuovat arvokkuutta.

Juhla 129 Beach House, muuttovalmis 202 700 e – katso lisää tästä!

Kiinnostava Beach house -versio on saanut inspiraationsa Amerikan itärannikon taloista. Julkisivu on pelkistetty, mutta ruutuikkunat ja pystylaudoitus sekä harjakuisti tuovat beach housille tyypillisen ilmeen ja pehmentävät kokonaisuutta. Tämä vaihtoehto tuotiin modernin ja perinteisen arkkitehtuurin väliin.

– Sijoitimme talon Kalajoen hiekkasärkille, ja Beach house sopiikin erinomaisesti vaikka vapaa-ajankodiksi, Uusimäki sanoo.

Moderni Beach house -malli on saanut inspiraatiota Amerikan itärannikon taloista.

Kaksikerroksinen juhlamalli on suuren perheen talo

Kaksikerroksinen talomalli Juhla 150 suunniteltiin Venla-talomallin pohjalta. Taloon saa peräti viisi makuuhuonetta, ja siksi se hyvin isommallekin perheelle.

Perinteisen Juhla 150 -mallin idea lähtee symmetrisesti sijoitelluista ikkunoista. Kokonaisuuden viimeistelevät kauniit nurkka- ja ikkunavuorilaudat. Muunnelluissa versioissa katon muoto voi olla epäsymmetrinen harja, symmetrinen harja tai pulpettikatto. Katso 150-neliöisen juhlamallin tyylivaihtoehdot tästä!

Alakerrassa on iso ja valoisa olohuone-keittiö-ruokailutila, josta pääsee koko talon levyiselle terassille. Iso, katettu terassi toimii kesällä lisätilana tai arkiolohuoneena. Alakerrassa on lisäksi vielä yksi makuuhuone, joka voi toimia työhuoneena, tai esimerkiksi ikäihmisten makuuhuoneena kun portaat alkavat tuntuvat liian raskailta kulkea.

Alkuperäisessä mallissa sauna on yläkerrassa, mutta kuluttajien pyynnöstä se on mahdollista saada myös alakertaan. Kodinhoitohuone on yläkerrassa makuuhuoneiden lähellä. Yläkertaan saa enimmillään neljä makuuhuonetta, jos oleskeluaulankin muuttaa makuuhuoneeksi.

Tiesithän? Toimitusaste vaikuttaa merkittävästi hintaan

Muuttovalmis-talotoimitus sopii sinulle, joka haluat talosi valmiina etkä ehdi tai jaksa itse osallistua rakentamiseen. Kannustalon ammattilaiset huolehtivat muuttovalmiissa talotoimituksessa rakentamisesta, aikataulusta ja budjetista. Muuttovalmiiden talojen suosio kasvaa tasaisesti koko ajan, ja se on hyvä vaihtoehto etenkin ensirakentajalle.

Esimerkiksi Kannustalon Juhla 129 Harmaja eteläiseen Suomeen maksaa muuttovalmiina 201 700 euroa (symmetrisellä harjakatolla + 1050 euroa, pulpettikatolla + 1080 euroa). Muuttovalmis-toimituksessa saat valmiin talon avaimet käteen. Talon elementit rakennetaan sisätiloissa tehtaalla, ja talo rakennetaan työmaalla talo muuttovalmiiksi niin ulkoa kuin sisältä.

Muuttovalmiin kustannukset ovat noin 70–80 % rakentamisen kokonaiskustannuksista. Muita kustannuksia syntyy rahtikuluista, tontista, liittymistä ja maatöistä, mutta itse talon hintaan ei tule yllätyksiä. Muuttovalmiissa talossa säästät todennäköisesti lopulta myös rahaa ja aikaa.

Jos haluat itse osallistua rakentamiseen jonkin verran, valitse Sisusta itse -toimitus. Talosi toimitetaan pintamateriaaleja vaille valmiina, ja niitä voit asentaa itse valmiiksi levytettyjen seinien ja valettujen lattioiden päälle. Kannustalo tekee kuitenkin vaativimmat ja raskaimmat työvaiheet, ja talotehdas vastaa muun muassa talotekniikasta, kuten sähkö- ja lvi-asennuksista. Juhla 129 Harmaja sisusta itse- toimituksena maksaa eteläiseen Suomeen 151 700 euroa (symmetrisellä harjakatolla + 1050 euroa, pulpettikatolla + 1080 euroa).

Jos taas haluat tehdä mahdollisimman paljon itse, valitse perinteinen talopaketti. Siinä sinulle toimitetaan rakennusmateriaalit ja asennetaan tehtaalla valmistetut suurelementit paikoilleen, ja loput rakentamisesta hoidat itse. Perinteisenä talopakettina Juhla 129 Harmajan hinta on 55 590 euroa (symmetrisellä harjakatolla + 1050 euroa, pulpettikatolla + 1080 euroa).

Kommentoi »