Sato talteen kankaalle! Kasviksissa piilee hienoja muotoja, joilla voi uudistaa vaikka paidan tai kangaskassin
Tuunaus
Sato talteen kankaalle! Kasviksissa piilee hienoja muotoja, joilla voi uudistaa vaikka paidan tai kangaskassin
Kasviksilla ja kangasväreillä saa luotua moderneja kuoseja, joilla uudistat helposti tekstiilit ja piilotat sinnikkäät tahrat. Kokeile painamiseen esimerkiksi maissia, sipulia, sieniä ja sitruksia.
Julkaistu 17.8.2023
Kotivinkki

Kangasväreillä voi painaa, maalata ja kuvioida esimerkiksi puuvilla- ja pellavakankaita. Parhaiten värit näkyvät vaaleilla pohjilla. Jos käytät tummaa kangasta, maalaa tai paina kangas ensin valkoisella ja vasta sen päälle väreillä, niin värit toistuvat oikein. Jos käytät uusia tekstiilejä, pese ja kuivata ne hyvin ennen kuin painat tai maalaat.

Pikkuruutua on pyöritelty paitaan maalatulla maissilla. Sujauta paidan sisään suoja­paperia ja rajaa kuvioitava kohta teipillä. Kuivaa maissi talouspaperilla ja paina sen molempiin päihin cocktail­tikut. Maalaa maissi kangas­värillä kauttaaltaan ja pyörittele sitä ensin suttu­paperille ja sitten kankaalle pitämällä kiinni tikkujen päistä.
Sipulin lohkolla saa viuhkamaista pikkukuviota. Leikkaa sipuli ensin puoliksi ja puolikas vielä neljään osaan niin, että painamiseen käytettävään neljäsosaan tulee hiukan sisäänpäin kaarevat sivut ja mukaan jää mahdollisimman tukeva pala kantaa. Kanta pitää palan koossa. Suojaa kassin sisäpuoli paperilla ja rajaa ku­vioitava alue teipillä. Kasta sipulin raidallinen, kaareva­n kolmion muotoinen reuna väriin. Paina kuviota vieri viereen kassiin teippaamasi alueen sisälle. Viimeistele reunat maalaamalla siveltimellä kehykset sipulinjälkien ympä­rille. Jälki häipyy kauniisti kohti sipuli­kuvioita, kun käytät kuivaa sivellintä.

Kankaanpainanta kasviksilla – tarvikkeet:

  • kuvioitava kangas, esimerkiksi t-paita, kangaskassi, lakanat tai sileäpintainen pyyhe.

  • kuvioinnissa käytettäviä kasviksia ja hedelmiä, esimerkiksi herkku- tai siitakesieniä, sitrushedelmiä, maissia ja sipulia

  • kangasväriä

  • suojapaperia

  • vanha lautanen ja sivellin

  • maalarinteippiä

  • silityslauta ja -rauta.

Kankaanpainanta kasviksilla – ohje:

1. Levitä painettava kangas tasaiselle alus­talle. Käytä reilusti suojapaperia painettavan kohdan alla ja kangaskerrosten välissä, niin väri ei imeydy läpi. Rajaa halutessasi kuvioitava alue kankaaseen leveällä maalarintei­pillä.

2. Leikkaa tai valmistele kasvisleimasin. Voit kokeilla painamiseen erilaisia keittiöstä löytyviä kasviksia ja hedelmiä. Vähän kuivahtanut on ihan tuoretta parempi. Voit myös kuivata pintaa talouspaperilla.

3. Kaada kangasväriä lautaselle. Kasta kasviksen tasainen pinta maaliin tai maalaa se siveltimellä. Voit kokeilla ensin suttupaperille, kuinka paljon väriä pitää olla, pitääkö ensimmäinen kuvio painaa paperille ja vasta toinen kankaalle sekä kuinka monta kuviota voit tehdä yhdellä väriannoksella. Paina kuviot kankaalle, kun olet oppinut haluamasi tavan ja tyytyväinen lopputulokseen.

4. Kuvioi kangas. Kun kuvio on valmis, irrota teipit varovasti ja jätä työ kuivumaan. Silitä kuivuneet kuviot kiinni kankaaseen kangasväripakkauksen ohjeen mukaan. Halutessasi voit jatkaa kuviointia tekstillä. Lisää kasviskuosin päälle suosikkilainauksesi, elämänviisaus, runo tai lempibiisin sanat. Käytä leimasimia tai sivellintä ja kangasväriä tai kangastussia.

Pussilakanaan ja tyynyliinaan voi painaa neonpinkkejä palloja herkku- tai siitake­sienen hatulla. Levitä ensin pussilakana ja tyynyliina isolle pöydälle tai lattialle ja suojaa sisäpinnat paperilla. Leikkaa tai taita sienestä jalka pois. Kaada lautaselle puolisen desiä kangasväriä ja kasta sienen hatun alapinta maaliin. Paina hatulla palloja sinne tänne sekä pussilakanaan että tyynyliinaan. Kun kuvioita on joka puolella sopivasti, jätä työt kuivumaan. Käännä työt ja kuvioi toiset puolet. Silitä kuivat kuviot kiinni kankaaseen.
Valkoinen keittiöpyyhe ilahtuu vihreistä sitruksista. Levitä pyyhe suojapaperin päälle pöydälle ja kaada lautaselle reilu ruoka­lusikallinen kangasväriä. Leikkaa mandariini poikki­suunnassa kahtia. Mandariinista tihkuva mehu laimentaa kangasväriä. Saat hedelmän pinnan kuivemmaksi ripottelemalla siihen ennen painamista hiukan suolaa ja jättämällä sen hetkeksi valumaan talous­paperin päälle. Kasta sitten puolikkaan tasainen pinta maaliin. Paina sitrusrenkaita pyyh­keeseen esimerkiksi riveittäin.

Kangasvärit, kangaskassi ja keittiöpyyhe, Sinelli.

Kommentoi »