
Tee itse
Kahvia, kurkumaa ja punajuurta – näin onnistuu kankaan värjäys kotikeittiöstä löytyvillä kasviväreillä
Kankaiden keittely väripadassa on hauska lomaprojekti. Kankaanvärjäys onnistuu kotikeittiöstä löytyvillä kasviväreillä.
Kun kangasta värjätään kasviksilla, tulos on aina hiukan sattumaa, mutta ota huomioon:
- Värjättävä materiaali oli tässä jutussa pellava. Villa, silkki tai puuvilla reagoivat omilla tavoillaan. Huom! Silkki tai villa ei kestä kovin kuumaa vettä.
- Väriliemen valmistusaika oli 30–60 minuuttia. Jos keität kasviksia pidempään, liemi vahvistuu.
- Mallipaloja pidettiin liemessä 20–60 min. Testaa, milloin sävy miellyttää. Mitä enemmän kangasta värjäät, sitä enemmän tarvitset värilientä.
- Lisäaineet, kuten etikka, voivat muuttaa värjäystuloksen toiseksi. Värin kestävyyttä ja syvyyttä voit lisätä puretusaineilla, esimerkiksi alunalla. Sen löydät käyttöohjeineen apteekista.

”Sipulinkuoret sopivat aloittelijalle. Niillä on helppo testata tummuuksia.”


Kankaan värjäys – ohje:
- Esipese värjättävä kangas. Jos teet vain kokeiluja, leikkaa kangas noin 30 x 50 -senttisiksi paloiksi.
- Keitä kokeilutilkkuja varten reilu puoli litraa vettä ja lisää veteen värjäävää kasvista, esimerkiksi keltasipulin kuorta. Anna poreilla noin tunti. Huom! Jos värjäät isoja kankaita, tarvitset ainakin 10 litran kattilan.
- Kun liemi on sopivan tumma, ota kattila liedeltä, siivilöi kasvikset pois ja lisää kangas 80–90-asteiseen liemeen. Paina kangas kokonaan veden alle ja liikuttele sitä, jotta se värjäytyy tasaisesti. Lisää halutessasi puretusaine viimeisen vartin ajaksi.
- Kun värjäys on valmis, huuhtele kangas viileällä vedellä ja nosta kuivumaan. Jos kuivatat ulkona, vältä aurinkoa, sillä se haalentaa väriä.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat