Kahvia, kurkumaa ja punajuurta – näin onnistuu kankaan värjäys kotikeittiöstä löytyvillä kasviväreillä
Tee itse
Kahvia, kurkumaa ja punajuurta – näin onnistuu kankaan värjäys kotikeittiöstä löytyvillä kasviväreillä
Kankaiden keittely väripadassa on hauska lomaprojekti. Kankaanvärjäys onnistuu kotikeittiöstä löytyvillä kasviväreillä.
Julkaistu 19.8.2020
Kotivinkki

Kun kangasta värjätään kasviksilla, tulos on aina hiukan sattumaa, mutta ota huomioon:

  • Värjättävä materiaali oli tässä jutussa pellava. Villa, silkki tai puuvilla reagoivat omilla tavoillaan. Huom! Silkki tai villa ei kestä kovin kuumaa vettä.
  • Väriliemen valmistusaika oli 30–60 minuuttia. Jos keität kasviksia pidempään, liemi vahvistuu.
  • Mallipaloja pidettiin liemessä 20–60 min. Testaa, milloin sävy miellyttää. Mitä enemmän kangasta värjäät, sitä enemmän tarvitset värilientä.
  • Lisäaineet, kuten etikka, voivat muuttaa värjäystuloksen toiseksi. Värin kestävyyttä ja syvyyttä voit lisätä puretusaineilla, esimerkiksi alunalla. Sen löydät käyttöohjeineen apteekista.
Värjää joko tuoreen punajuuren paloilla ja etikalla tai käytä valmista säilykepunajuurilientä. Huomaat pian, kuinka väri tarttuu eri kankaisiin tai lankaan. Vaikka et pitäisi roosasta väristä, tämä temppu kannattaa tehdä ihan vain hyvän show’n takia. Kun lisäät punasipuliliemeen vähän etikkaa, siitä tulee hetkessä kauniin punaista. Pieneen värjäykseen punakaalilla ei tarvita läheskään koko palleroa, joten varaudu käyttämään sitä myös ruoanlaitossa lähipäivinä. Mustikan sisus värjää metsässä sormet ja värikattilassa kankaan. Voit käyttää sekä pakastemarjoja että suoraan metsästä poimittuja herkkuja.
Sipulinkuoret sopivat aloittelijalle. Niillä on helppo testata tummuuksia.
Kurkumalla syntyvä kirkas keltainen yllättää iloisesti. Jos et halua todella voimakasta väriä, kurki värjäystulosta usein, viimeistään 15 minuutin vaiheilla. Keltasipulin kuoret ovat kiitollinen aloittelijan valinta, sillä ne värjäävät helposti. Voit myös kokeilla ajan vaikutusta värjäykseen, tehdä eri tummuuksia aikaa vaihdellen. Materiaalista ja olosuhteista riippuen punasipulin kuorella voi saada neutraalin khakin lisäksi myös metsänvihertävää väriä. Vaikka sävy jäisi vaaleaksi, se näyttää vitivalkoisen rinnalla uniikilta. Kahvilla värjäten syntyy kauniita ruskeita sävyjä. Yhdistä peruspuruihin vaikka hienojakoista tummaa espressoa, niin väri vahvistuu. Myös musta tee toimii hyvin.
Upota vanha pöytäliina tai lautasliinat väripataan.

Kankaan värjäys – ohje:

  1. Esipese värjättävä kangas. Jos teet vain kokeiluja, leikkaa kangas noin 30 x 50 -senttisiksi paloiksi.
  2. Keitä kokeilutilkkuja varten reilu puoli litraa vettä ja lisää veteen värjäävää kasvista, esimerkiksi keltasipulin kuorta. Anna poreilla noin tunti. Huom! Jos värjäät isoja kankaita, tarvitset ainakin 10 litran kattilan.
  3. Kun liemi on sopivan tumma, ota kattila liedeltä, siivilöi kasvikset pois ja lisää kangas 80–90-asteiseen liemeen. Paina kangas kokonaan veden alle ja liikuttele sitä, jotta se värjäytyy tasaisesti. Lisää halutessasi puretusaine viimeisen vartin ajaksi.
  4. Kun värjäys on valmis, huuhtele kangas viileällä vedellä ja nosta kuivumaan. Jos kuivatat ulkona, vältä aurinkoa, sillä se haalentaa väriä.
Värjäys onnistuu vaikka mökkikeittiössä. Tarvitset vain ison kattilan, kankaita ja värjääviä kasvia – kahvi ja teekin käy. Kokeilutilkuista voit tehdä lautasliinoja tai tilkkupeiton.
Kommentoi »