Kaksi kriisiä ja uusi aalto: 50-vuotias Parolan Rottinki luottaa luonnonmateriaalibuumiin
Sisustus
Kaksi kriisiä ja uusi aalto: 50-vuotias Parolan Rottinki luottaa luonnonmateriaalibuumiin
50-vuotias Parolan Rottinki selvisi polyrottinkibuumista ja elää nyt uutta kukoistusta. Toisen polven yrittäjä Anitta Herranen luottaa luonnonmateriaaleihin.
20.3.2017
 |
Avotakka

Miten olet päätynyt rottingin pariin?

Äitini ja isäni olivat käsityöläisiä. He tapasivat rottinkiverstaalla ja perustivat yrityksen kotinsa alakertaan 1967, kun olin 6-vuotias. Olen aina elänyt rottingin keskellä, vaikkakaan en ole yhtä taitava punoja kuin äitini.

Onko rottingin suosio ollut tasainen vuosien varrella?

50-vuotiaan yrityksen historiaan mahtuu vaikeitakin hetkiä. Hurjin oli vuosi 1986, kun Indonesian hallitus lopetti rottingin myymisen ulkomaille. Luonnonvaraisesta rottingista noin 80 prosenttia kasvaa Indonesiassa ja lähialueilla. Isäni joutui irtisanomaan työntekijöitä, ja se oli rankka paikka. Toinen suuri kriisi oli, kun muovirottinki tuli markkinoille 2010-luvun alussa. Yhtäkkiä kaikki halusivat ulkokalusteet ennemmin muovisina. Nyt aidot luonnonmateriaalit ovat iso trendi, ja tämä näkyy etenkin Keski-Euroopassa.

"Ihmiset eivät aina ymmärrä, että rottinkituotteet ovat kaikki yksilöllisiä ja hieman erilaisia. Esimerkiksi väri- ja kokovaihtelut kuuluvat asiaan, sillä rottinki on luonnonmateriaali, liaanimainen ruokokasvi", Anitta Herranen sanoo.
Rottinki taipuu moneen. Lumikenkä-tuoli on yksi yrityksen klassikkotuotteista.

Miksi rottinkia sitten pitäisi suosia?

Se on aito luonnonmateriaali. Se on kestävämpää kuin bambu tai harmahtava kiinanpaju eikä hiosta tuolilla istuessa, kuten esimerkiksi muovi. Taidokkaasti käsityönä tehty punos on lisäksi todella kaunista.

Millaisia tulevaisuudenvisioita sinulla on?

Isäni Aulis Herranen suunnitteli aikoinaan jonkin verran tuotteita, kuten riippukeinun, joka on edelleen suosituin tuotteemme. Haaveeni on, että saisimme taas kotimaista muotoilua – ehkä voisimme joku päivä viedä täällä suunniteltuja rottinkituotteita ulkomaillekin.

Parolan Rottinki työllistää neljä henkeä kotimaassa. Tuotteet valmistetaan Indonesiassa, mistä myös rottinki on kotoisin. ”Suomesta punomistaito on katoamassa. Indonesiassa tuotteet tehdään yhä käsityönä – ohuesta punoksesta tehtävään suureen tuoliin kuluu helposti päivä.”
50-vuotiaan Parolan Rottingin valikoimiin kuuluu omia tuotteita sekä maahantuontia. Tässä kuvassa Anitta istuu lapsena riippukeinussa.

Tuotekuvat Netta Tahola

Kommentoi »