Kaksi äitiä -tubettajien viisihenkisessä perheessä vältetään stressiä – ”Koska arki on hektistä, kodin tulee olla kiva ja helppo”
Mukava arki
Kaksi äitiä -tubettajien viisihenkisessä perheessä vältetään stressiä – ”Koska arki on hektistä, kodin tulee olla kiva ja helppo”
Kolmen alle viisivuotiaan perheessä yllätyksiltä ei voi välttyä. Kaksi äitiä -tubettajina tunnetut äidit Ella Rosti ja Susanna Silvander-Rosti keksivät jatkuvasti rutiineja, joiden avulla arki rullaa.
Julkaistu 29.8.2023
Kotivinkki

Matto on harkiten hankittu: Monivärinen, jotta siinä eivät näy pillimehujen loiskeet. Iso ja pehmeä, jotta sen päällä on kiva leikkiä ja olla.

– Meidän kotona ta­pahtuu paljon olohuoneen maton päällä, Susanna Silvander-Rosti sanoo.

Sinne valuvat leikkihuoneesta junaradat ja legot, koska lapset haluavat olla siellä missä aikuisetkin. Se on estradi, jolle kaksoset virittävät esityksiä äideille – he ovat nyt siinä iässä. Matto on myös tanssilattia, sillä koko perhe tykkää tanssia ja kuunnella musiikkia. Viime aikoina on veivattu Cha cha chata.

Tässä kodissa asuvat Kaksi äitiä -tubettajat ja -podcastaajat Ella Rosti ja Susanna sekä heidän nelivuotiaat kaksosensa ja puolitoistavuotias kuopus.

Viime aikoina porukka on ollut aika paljon kotona. Ella jättäytyi yrittäjäksi vuosi sitten ja tekee töitä kotona, välillä säntillisesti työhuoneessa, välillä läppärin kanssa pitkin kotia seilaten. Susanna on ollut vanhempainvapaalla pian kaksi vuotta.

Nykyinen koti on rakas ja ensimmäinen paikka, jossa koko perhe on asunut nykyisellä kokoonpanollaan: Ella Rosti, Susanna Silvander-Rosti, neli­vuotiaat kaksoset ja puolitoistavuotias kuopus.

Täällä asumme me

  • Asukkaat: Kaksi äitiä -tubettajat ja podcastaajat Ella Rosti, 36, yrittäjä, Susanna Silvander-Rosti, 33, vanhempainvapaalla markkinoinnin ja myynnin esimiestyöstä. 4-vuotiaat kaksoset ja 1,5-vuotias kuopus.
  • Koti: Omakotitalo järven lähistöllä Länsi-Uudellamaalla.
  • Neliöt: 155 m².
  • Asumismenot: Tuntuvat kohtuullisilta Helsingissä asumisen jälkeen. Poistoilmalämpöpumppu ja varaava takka laskevat kustannuksia.

Ihan tavallinen arkipäivä

Tavallinen arkipäivä alkaa, kun kuopus päättää herätä viiden, kuuden aikoihin. Silloin toisen ­äideistäkin on noustava ylös – ja keitettävä iso pannullinen kahvia.

Pian kaksoset seuraavat perässä. Syödään aamu­palaa, ehkä piirrellään ja katsotaan lasten­ohjelmia. Pukemiseen saa varata aikaa, sillä äidin valinnat eivät välttämättä enää kelpaa kaksosille ja he haluavat etsiä päivän paitansa itse.

– Yleensä koko vaatekaappi vedetään siinä samalla lattialle, Ella huokaa.

Vähän ennen kahdeksaa kaksoset pääsevät huutamaan ’herätys’ sille äidille, joka vielä nukkuu.

– He rakastavat herättämistä. On ihanaa herätä heidän innostukseensa, Susanna sanoo.

”Olin päättänyt, että jos en ole löytänyt sielunkumppaniani 37-vuotiaana, menen itsellisenä äitinä hedelmöityshoitoihin. Mutta kävi hyvä tuuri, löysin Ellan ja unelma toteutui.”
Susanna Silvander-Rosti

Kun vanhemmat lapset on viety päiväkotiin, äidit ovat kotona kuopuksen kanssa ja tekevät yrityksensä töitä. Uusin työjuttu on kesällä alkanut Unelma, joka toteutui -podcast. Siinä vieraat kertovat toteutuneista unelmistaan.

– Meidän perhe, koti ja tämä elämä kokonaisuudessaan on suurin unelmani, ja sen olen nyt saavuttanut, Ella toteaa.

– Tämä perhe on minunkin unelmani. Nuorempana tuntui, etten varmaan koskaan löydä minun ihmistäni. Olin päättänyt, että jos en ole löytänyt sielunkumppaniani 37-vuotiaana, menen itsellisenä äitinä hedelmöityshoitoihin. Mutta kävi hyvä tuuri, löysin Ellan ja unelma toteutui, Susanna sanoo.

Tavoite on, että työpäivä loppuu, kun kaksoset tulevat päiväkodista kotiin. Olisi tylsää käyttää yhteinen aika konetta naputellen.

Ella on perheen kokki. Tytär kiipeää usein tuolille ja seuraa vierestä, kun ruoka valmistuu. Ruoka syödään yhdessä pöydän ääressä.

– Se tulee lapsuudestani. Äitini oli tiukka siinä, että perhepäivälliseltä ei olla koskaan pois. Minustakin rakkaudella laitettu ateria menee ohi, jos joku syö tuolla ja toinen täällä, Ella sanoo.

Susannan lempihetki päivässä on se, kun kaikki ovat yhdessä pöydän ääressä ja kaksoset kertovat, mitä päivän aikana on tapahtunut.

Sitten tehdään tavallisia lapsiperheen puuhia: lähirannassa hiekkakakkuja, luetaan, tanssitaan, katsotaan Pikku kakkosta. Iltapuuhien jälkeen lauletaan Tuiki tuiki tähtönen. Siitä alkaa vanhempien yhteinen aika: pariskunta katsoo telkkaria, saunoo ja yrittää olla puhumatta työasioita.

– Saunassa on kiellettyä puhua töistä, Ella kertoo.

Kotona luetaan paljon kirjoja lasten kanssa. ”Lukeminen on yhtä hyvä harrastus kuin mikä tahansa muukin. Sille pitää varata aikaa ihan niin kuin muillekin harrastuksille, tai muuten ei tule luettua”, Susanna (oik.) sanoo.
Piano on perintöhuonekalu. ”Opettelin lapsena soittamaan sillä. On ihana tunne, kun omat lapseni nyt tekevät samaa”, Susanna sanoo.
Ella tekee töitä usein läppärillä keittiön pöydän ääressä. Kerran viikossa tai kahdessa pariskunta käy Helsingissä äänittämässä podcastejaan. Ne ovat samalla kuin treffipäiviä, joiden aikana voi keskittyä kumppaniin.

Väsymyksellä ei kilpailla

Susannalla ja Ellalla on vanhempina omat roolinsa.

– Minä olen omimmillani lukiessani. Tykkään, kun käperrytään mukavasti, ollaan kainalokkain, luetaan kirjaa ja voidaan jutella samalla, Susanna sanoo.

Hän huomasi, että lastenkirjoissa näkyy turhan vähän ihmisten ja perheiden monimuotoisuutta. Siitä sai alkunsa Susannan lastenkirjasarja, jonka toinen osa, Sulon ja Elsin mummo karkuteillä, ilmestyi keväällä.

Ella tykkää peuhata lasten kanssa.

– Meillä on monenlaisia riehumisleikkejä. Yksi lasten lemppari on se, että minä olen hirviö, joka jahtaa heitä pitkin asuntoa.

Vaikka luontaiset roolit saavat näkyä, vanhemmat jakavat arjen vastuita tiukastikin. Esimerkiksi öisin työnjako on tarkkaa.

– Kun on kolme alle viisivuotiasta, yöaikaan sattuu ja tapahtuu. Joka toinen yö toinen saa nukkua koko yön, ja toinen on yövastuussa. Yövastuussa oleva myös herää kuopuksen kanssa, Susanna selittää.

”Meillä on monta yhteistä projektia: perhe, avioliitto, talo, yritys. Jollei olisi selvää vastuunjakoa, asioista voisi tulla enemmän riitoja.”
Susanna Silvander-Rosti

Päiväkotiviennit ja -haut jaetaan, jotta kummallekaan jäisi oloa, että hoitaa ne aina itse. Nukkumaanmenorumbassakin on selvät sävelet siitä, kuka harjaa kenenkin hampaat.

– Meillä on monta yhteistä projektia: perhe, avioliitto, talo, yritys. On selkeää, että tämä on minun tontillani ja tämä sinun, ja jotkut vastuut vuorottelevat. Jollei olisi selvää jakoa, asioista voisi tulla enemmän riitoja, Susanna sanoo.

Suunnitelmissa on kokeilla vuoropäiviä sitten, kun yöt alkavat sujua.

– Maanantaina vaikka minä olisin päävastuussa. Ella olisi mukana perhe-elämässä, mutta voisi sanoa esimerkiksi, että lähtee tunnin kävelylle. Siitä ei tarvitsisi sopia erikseen, koska se olisi hänen päivänsä. Tiistaina roolit olisivat toisin päin, Susanna kertoo.

Kun vastuut ovat selvät, on helpompaa pitää huolta siitäkin, että kummankin kalenterista löytyy omaa aikaa. Ella juoksee, käy salilla, pelaa jalkapalloa ja on hurahtanut spinningiin. Susannan keramiikkaryhmä kokoontuu maanantaisin. Sen tuotokset kynttilänjaloista kulhoihin vielä hakevat paikkaansa kotona.

Jos puolisoa väsyttää, se otetaan tosissaan. ­Ella on nukkunut edellisenä yönä hotellissa kymmenen tuntia – ja se oli ihanaa.

– Yritämme olla kisaamatta siitä, kumpi on väsyneempi. Suski on nyt lähdössä viikonlopuksi risteilylle. Minä sain tankata unta, että jaksan sillä aikaa olla hyvä vanhempi.

– Rakastamme molemmat perhe-elämää, mutta ei sitä osaa arvostaa, jos ei ole hetkiä, kun on yksin ja saa ladata akkuja, Susanna sanoo.

Vihreä nojatuoli on Ellan lempipaikka. Siitä voi seurata lasten leikkejä, katsoa televisiota tai kurkkia ikkunasta järvelle. Kotia on sisustettu niin, että se olisi kaikkien mieleen, ei vain aikuisten. Olohuoneen seinää varten rautakaupasta haettiin kymmenen eri sävyä, ja lapset saivat päättää, millä maalataan. Pinkki tuli.
Jotkut ovat ihmetelleet, miksi talon parhaalla näkymällä varustetusta makuuhuoneesta tuli lasten leikkihuone. ”Olisi turhaa, että leikkihuone olisi kaukana olohuoneesta ja keittiöstä – näin pienet eivät vielä viihtyisi siellä yksin”, Susanna sanoo.

Tekonurmea ja kirsikkapuut

Kun perhe muutti nykyiseen kotiinsa kolme vuotta sitten, Ella ajatteli, että vau.

– Jokin unelma tuli toteen. Että nyt on loppuelämän talo, tästä en muuta ikinä.

Susanna asui lapsuutensa omakotitalossa ja haaveili sellaisesta omalle perheelleen.

– Nyt ei tarvitse stressata melusta – meidän perhe on nimittäin aika äänekäs.

Olohuoneen ikkunoista näkyy niittyä, metsää ja järveä, ihan kuin naapureita ei olisi ollenkaan. Kotikadulla lapset voivat opetella pyöräilemään.

– Koska arki on aika hektistä, kodin pitäisi olla mahdollisimman kiva ja helppo. Edellisessä kodissamme oli kaksi kerrosta ja kierrekiviportaat. Se koti ei palvellut, kun piti stressata, käykö lasten kanssa portaissa jotain, Ella muistelee.

Kodin pitää olla kaikille asukkailleen mieluinen. Kaksoset saivat valita olohuoneen seinään pinkin maalin. Pihalle on tulossa lapsille tekonurmea, keinut ja leikkimökki, Susannalle kirsikkapuita.

Terassin rakentaminen on jo pitkällä. Joidenkin mielestä niin isoon ei kannattaisi satsata – omiaan ei saisi pois sitten, kun talon myy.

– Mutta minulla ei ole käynyt mielessä pistää tämä joskus lihoiksi ja rahoiksi. Tämähän on meidän koti, Susanna sanoo.

Kolmessa vuodessa kotiin on ehtinyt kerrostua muistoja. Itse nakutetut sormipaneloinnit makuuhuoneessa. Kohta, jossa kuopus otti ensi­askeleensa. Saareke, jonka ympärillä aina puhalletaan kynttilät syntymäpäiväkakusta.

Isolle terassille on tulossa poreamme.

– Olemme miettineet, voisiko jouluperinteemme olla se, että joulukylpemiset hoidetaan siellä tonttulakit päässä. Sen lapset muistaisivat aina, Susanna sanoo.

Kodin lähellä ei ole leikki­puistoa, joten pihasta tehdään lapsille kivaa leikkipaikkaa. Trampoliinin kaveriksi suunnitelmissa ovat tekonurmi, keinut, leikkimökki ja hiekkalaatikko.

Näin meillä

Kuka on perheen kovin siivooja?

Ella: Minä. Oloni on rauhallinen, kun ympärillä on siistiä – tai ainakin mahdollisimman siistiä. Inhoan tavaroiden etsimistä ja toivon, että ne olisivat paikoillaan.

Susanna: Kuopus on tullut tässä Ellaan. Hän haluaisi koko ajan imuroida, vaikka tarkkuus ei ole vielä kauhean hyvä.

Isosisko: Äiti E.

Isoveli: Meidän pikkuveli.

Mistä tulee helpoiten kränää?

Susanna: Varmaan siivoamisesta.

Ella: Minä mäkätän siivoamisesta ja Suski kyllästyy kuuntelemaan sitä.

Isosisko: Jos sanoo toiselle yökösti.

Kuka on perheen aamu­virkku, kuka torkku?

Susanna: Kuopus on aamuvirkku. Me äidit olisimme ehkä aamutorkkuja, mutta emme saa toteuttaa sitä.

Isoveli: Pikkuveli on aamu­virkku, äidit aina torkkuja.

Kuka roikkuu kylppärissä pisimpään?

Susanna: Kaikki lapset tykkäävät kylpeä, tytär eniten. Monesti me saunomme ja lapset kylpevät, koska voimme vahtia heitä saunan lasioven kautta.

Ella: Meillä on kaksi suihkua, niin suihkuvuoroja ei tarvita.

Isoveli ja isosisko: Pikkuveli.

Leffa tai sarja, jota kaikki katsovat yhdessä?

Susanna: Barbapapan värikkäistä hahmoista pieninkin tykkää. Myös Masked Singer oli kaikkien lemppari hahmojen ja musiikin takia.

Ella: Odotan kovasti, että lapset ovat kuusivuotiaita. Sitten voidaan katsoa yhdessä lapsuuteni Disney-leffoja.

Isosisko: Barbapapa, Palomies Sami, Elsa ja Anna.

Mistä kodin tavarasta et luopuisi?

Ella: Kahvinkeittimestä.

Susanna: Pianosta. Se on ollut suvussani 1800-luvulta asti.

Isoveli: Kilpuripikkuautosta.

Isosisko: Kaja-lelusta (Ryhmä Hau -sarjan hahmo)

Minkä asian haluaisit muuttaa kodistasi?

Ella: Haluaisin uusia keittiön tasot kivitasoiksi.

Susanna: Haluaisin piharakennuksen harraste- ja työtilaksi.

Isoveli: Haluaisin, että meillä olis taas kerrossänky.

Isosisko: Mulla on sama idea, eli kerrossänky. Mä nukun ­alhaalla ja sä ylhäällä.

Mikä on kodin ikuisuus­projekti?

Susanna: Olohuoneen tolpista puuttuu ylhäältä vieläkin listat. Katsoin jo asuntonäytössä, että miksi niissä ei ole listoja.

Ella: Piha. Siihen liittyy paljon haaveita, kuten piharakennus, lasten piha ja poreallas.

3 kommenttia