Kaipaatko piristystä olohuoneeseesi? Katso kuinka paljon tyyli muuttuu jo pelkästään mattoa vaihtamalla

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Rusta
Kaipaatko piristystä olohuoneeseesi? Katso kuinka paljon tyyli muuttuu jo pelkästään mattoa vaihtamalla
Bloggaaja Hanna Sumari testasi, miten helppo olohuoneen yleisilmettä on muuttaa. Kolme erilaista tyyliä syntyi helposti mattoa ja muutamia helppoja yksityiskohtia vaihtamalla.
Julkaistu: 15.10.2020

Vaikka vanha tyyli olisi kuinka hieno, välillä ihminen vain kaipaa vaihtelua kotiinsa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että tarvitsisi laittaa koko sisustus uusiksi. Jo esimerkiksi maton päivittäminen muuttaa tyyliä yllättävän paljon.

Kuosin ja materiaalin lisäksi maton valinnassa kannattaa ottaa huomioon myös sen koko. Esimerkiksi olohuoneessa maton tulisi koota huonekalut omaksi kauniiksi ryhmäkseen. Tämä onnistuu, kun maton reuna ulottuu joko aivan sohvan eteen tai etummaisten jalkojen alle. Mittasuhteet ovat tärkeitä, sillä liian pieni matto saa helposti tilan näyttämään sekavalta ja liian suuri puolestaan vääristää pahimmassa tapauksessa huonekalujen kokoa saaden ne näyttämään siltä, että ne ovat väärän kokoisia.

− Lähtiessäni matto-ostoksille mittasin ensimmäisenä, minkä kokoisen maton tarvitsemme. Vastakkain olevien sohviemme väliin jää 1,65 metriä ja sohvat ovat 2,10 metriä leveitä, joten sopiva koko on noin 160 x 210 cm. Matto voisi olla kumpaankin suuntaan 10−20 senttimetriä suurempi, muttei pienempi. Kirjoitin mitat muistiin ja otin myös valokuvan tyhjästä tilasta. Toiveenani oli luoda lämmintä ja pehmeää tunnelmaa, Hanna Sumari kertoo blogissaan.

Riisuttu lähtötilanne ennen Hanna Sumarin sisustuskokeilua.

Sumari paljastaa, että esimerkiksi Rustan valikoimasta löytyvässä Nora-nukkamatossa häntä houkutteli lämmin okrankeltainen väri ja 12 millimetrin pystynukka.

− Lyhyt nukka pystyy pystyssä, joten mattokin on koko ajan pörröinen. Lisäksi pystynukkaisen maton saa hyvin imuroitua puhtaaksi. Väri puolestaan tuo tilaan lämpöä, eikä poikkea radikaalisti tammilattiamme väristä. Näin matto ei rajaa tilaa värinsä takia vaan materiaalinsa avulla.

Tämän hetken trendiväreihin kuuluva okrankeltainen tuo sisustukseen lämpöä ja sopii hyvin suomalaiseen makuun. Nora-matto on lämmin, ääntä vaimentava ja helppohoitoinen. Se sopii olohuoneen lisäksi makuuhuoneeseen.

Skandihenkinen bohotyyli

Adjektiivit runsas, huoleton ja rönsyilevä kuvaavat pinnalla olevaa bohotyyliä. Tämä ilme luodaan käyttämällä runsaasti viherkasveja ja luonnonmateriaaleja, kuten pellavaa, nahkaa, villaa sekä juutin, sisalin ja kaislan kaltaisia punottuja luonnonkuituja. Skandinaavisessa bohossa rönsyillään vähemmän ja tyyliin yhdistellään. Mitään tarkkoja rajoituksia ei ole, vaan kukin voi rakentaa itselleen sopivan boheemin sisustuksen.

− 26 vuotta vanhat sohvamme on tällä hetkellä verhoiltu luonnonvärisellä ryppypellavalla ja sopivat näin ihan näppärästi bohotyyliin. Valitsin sohvien väliin ekologisesta juutista valmistetun Thea-maton, jonka elävä pinta on kaunis, lisäksi matto luo tilaan rennon tunnelman. Tyynyihin valitsin pehmeitä murrettuja sävyjä ja nostin nurkkaan tietenkin pampaheiniä, jotka viimeistelevät bohotyylin, Sumari kertoo.

Hiekanvärisestä juutista tehty Thea-matto istuu hyvin bohotyyliin.

Kaipaatko kotiisi uutta mattoa? Rustan valikoiman löydät täältä.

Yksi matto, kaksi eri tyyliä

Yksi Sumarin testaamista matoista oli harmaa Annie. Villasekoitetta olevan maton pinta koostuu pehmeistä vanutetuista palleroista ja matto tuntuu lämpimältä ja pehmeältä jalkojen alla.

− Harmaa on tyylikäs väri ja loin aluksi maton ympärille harmaan maailman, joka koostui keramiikasta, kasvista, harmaista torkkupeitoista ja hiukan ruskeaan vivahtavista tyynyistä. Lopputulos oli rauhallinen ja lähes minimalistinen.

Useista pienistä yhteen kootuista vanutetuista villapalloista tehty Annie-matto sopii moneen eri tyyliin.

Sumari kertoi viihtyneensä tilassa kahvinsa ja puhelimensa kanssa, mutta halusi kuitenkin testata vielä toisen vaihtoehdon.

– Toisessa versiossa toin tilaan harmaan kanssa kauniisti yhteen sopivaa vaaleanpunaista ja työnsin nurkkaan palmun. Näin sisustettuna tila näyttää mielestäni lämpimältä ja kutsuvalta.

Hanna Sumari yhdisteli toisessa kokeilussaan harmaan Annie-maton kanssa eri sävyisiä vaaleanpunaisia tyynyjä.

Hanna Sumarin vinkit mattojen valintaan ja hoitoon

  • Kun olet ostamassa nukkamattoa, nypi sitä kevyesti kaupassa. Jos sormiesi väliin jää nukkaa, tuottaa matto sitä todennäköisesti muutenkin. Toisinaan leikatuista nukkamatoista irtoaa nukkaa hetken aikaa, mutta tämä tasoittuu, kun irtonukka on imuroitu pois.
  • Koiraperheisiin sopii pystynukkainen tekokuitumatto, sillä niistä on helppo imuroida karvat pois. Plussaa on myös se, etteivät karvat pysty tunkeutumaan kuitujen väliin.
  • Muista rullata matto säilytyksen ajaksi aina oikeinpäin. Kun matto otetaan jälleen käyttöön ja rullataan auki, painuvat sen päät painuvat lattiaa ja suoristuvat itsekseen.
  • Talvella voit raikastaa matot pöllyttämällä ne pakkaslumessa. Muista harjata lumi pois ennen sisälle tuomista, jottei matto kastu.
  • Käyttämällä mattojen alla liukuestettä pidät maton paikoillaan ja säästät sekä lattiaa että mattoa.
  • Unohda mattojen tamppaus, sillä pohjat eivät pidä mattopiiskasta. Imurointi on hellempi tapa.
  • Matot voi käsitellä huonekalujen ja kenkien tavoin tekstiilisuojalla.
  • Onko mattosi keskellä kaunis kuvio? Valitse silloin sohvapöytä, jossa on lasikansi, jolloin matto pääsee oikeuksiinsa.
  • Ruokapöydän alla olevan maton tulisi olla vähintään metrin pöytää leveämpi, jotta tuolinjalat pysyvät maton päällä myös tuoliin istuttaessa.

Kommentoi »