Kaakeleiden puhdistus – lue asiantuntijan vinkit pinttymien poistoon!
Sisustus
Kaakeleiden puhdistus – lue asiantuntijan vinkit pinttymien poistoon!
Millä ihmeellä keittiön kaakelit saa puhtaiksi? Entäpä kylpyhuoneen pinttyneen kaakelilattian? Lue Kotivinkin asiantuntijan parhaat vinkit kaakelien puhdistukseen.
24.7.2014
 |
Kotivinkki

Säännöllisellä siivouksella estetään kaakelipintojen pinttyminen ja likasaostumat, jolloin puhtaanapito on helppoa. Keittiön kaakeleihin kerääntyy lähinnä rasva- ja valkuaislikaa ja kylpyhuoneen kaakeleihin ihorasvaa ja saippuaroiskeita.

Pesuaineiden valinta

Kalkki- ja muiden likasaostumien puhdistaminen vaatii erilaisia aineita ja välineitä kuin rasvalika. Siivousaineiden ja -välineiden pakkausmerkinnöistä ja käyttöohjeista selviää, mihin ne on tarkoitettu. Annosteluohjeita tulee noudattaa, sillä liian vahvat pesuliuokset vahingoittavat pintoja. Jos tuotteen pH-arvo on yli seitsemän, se on emäksinen ja tehoaa parhaiten rasvalikaan. Jos tuotteen pH-arvo on alle 7, se on hapan ja irrottaa esimerkiksi kalkkisaostumia.

Ylläpitosiivouksessa kaakelit puhdistetaan neutraalilla käsiastianpesu- tai yleispuhdistusaineella. Tiukasti pinttynyt lika lähtee emäksisellä, pH 10,1–14, tai heikosti emäksisellä, pH 8,1–10, pesuaineella, josta valmistetaan ohjeiden mukainen pesuaineliuos.

Sopivat työvälineet

Työvälineeksi sopii hankaava pesin tai harja. Saumojen puhdistamiseen voi käyttää kapeaa saumaharjaa ja vaaleille saumoille klooripitoista puhdistusainetta. Mikrokuituliina toimii hyvin keittiön kaakeleiden puhdistamisessa. Aluksi kaakelit kastellaan lämpimällä vedellä, joka suojaa saumoja pesuaineliuokselta ja pehmittää likaa. Mikäli puhdistusaine sisältää klooria, käytetään viileää vettä.

Kaakeleiden puhdistus onnistuu näin

  1. Kaakeliseinän pesu aloitetaan alhaalta ja edetään pintaa harjaten ylöspäin, jolloin likavedestä ei jää raitoja.
  2. Pesuliuoksen annetaan tarvittaessa vaikuttaa ohjeen mukainen aika, mutta pinta ei saa kuivua.
  3. Pesty pinta huuhdellaan ja kuivataan ikkunakuivaimella.
  4. Saumat voi käsitellä saumasuoja-aineella, jolloin ne pysyvät jatkossa paremmin puhtaana. Lopuksi tila kuivatetaan hyvin.

Saumojen ja laattojen likasaostumat

Likasaostumat syntyvät hiljalleen ja näkyvät värimuutoksina sekä tuntuvat karheutena laattapinnoissa ja saumoissa. Tyypillisiä saostumapaikkoja ovat suihkun, lattiakaivojen, lavuaarien ja wc-istuinten sekä vesihanojen ympäristö. Syynä voi olla puutteellinen siivous, kova tai ruosteinen vesi sekä vuotavat vesikalusteet.

Saostumien poistoon käytetään vahvasti hapanta, pH 0–1,9, tai hapanta, pH 2–4,9, puhdistusainetta, josta valmistettua pesuaineliuosta levitetään saostuman päälle.

Liuoksen annetaan vaikuttaa ja hangataan pintaa pesimellä tai harjalla. Lopuksi pinta huuhdellaan ja neutraloidaan heikosti emäksisellä aineella. Saostumien syntymistä voi ehkäistä käyttämällä silloin tällöin heikosti hapanta puhdistusainetta. Erittäin pinttyneillä pinnoilla voi olla päällimmäisenä rasvalikaa ja alla saostumia. Tällöin pinta pestään ensin emäksisellä ja sitten happamalla puhdistusaineella. Tarvittaessa käytetään erikoisaineita.

Silikonisaumojen puhdistus

Saniteettisilikoneissa ja saumauslaasteissa on usein homeenestokäsittely, mutta myös niihin tulee tummia hometäpliä, jos likaa on tarpeeksi tai jos tilassa on huono ilmanvaihto tai muita rakenneongelmia. Silikonisaumat pestään hellävaraisesti pehmeällä pesusienellä tai mikrokuituliinalla ja klooripitoisella pesuaineella, joka poistaa homeen ja tappaa homeitiöt.

Vinkki!

Ekologinen saumojen puhdistusaine on piimä. Höyrypesurilla puhdistus perustuu kuumaan höyryyn. Kalkkikertymien puhdistamiseen sopivat myös etikka, suolaan kastettu sitruunanpuolikas ja sitruunahappo.

Asiantuntija: Tarja Marjomaa

3 kommenttia