Sisustussuunnittelija Jutta Karihtala uudisti kylpyhuoneensa parissa tunnissa – altaiden, tasojen ja ovien vaihdolla tila sai aivan uuden ilmeen
Rakenna ja remontoi
Sisustussuunnittelija Jutta Karihtala uudisti kylpyhuoneensa parissa tunnissa – altaiden, tasojen ja ovien vaihdolla tila sai aivan uuden ilmeen
Sisustussuunnittelija Jutta Karihtala toi kotinsa kylpyhuoneeseen lisää lämpöä ja väriä vaihtamalla altaat, tasot ja hanat. Uusiksi menivät myös kaapistojen kiiltävät ovet. Lopputulos oli valmis parissa tunnissa.
Julkaistu 1.3.2022
Avotakka

Ongelma: Pari vuotta sitten remontoitu kylpyhuone oli hyvässä kunnossa, mutta korkeakiiltoiset laminaattitasot ja -ovet tuntuivat liian kliinisiltä eivätkä asukkaiden tyylisiltä.

Sisustussuunnittelija Jutta Karihtalan lähes satavuotiaan omakotitalon remontti oli edennyt vauhdilla. Uudistamatta oli jäänyt vain kylpy- ja kodinhoitohuone, joka oli remontoitu vuonna 2019 eli noin vuotta ennen kuin perhe osti asunnon itselleen. Sen pinnat olivat erinomaisessa kunnossa, mutta eivät sopineet uuteen tyyliin. Karihtalaa häiritsivät pintojen kiiltävyys ja mustavalkoisuus.

Alkuun Karihtala suunnitteli seinäpintojen käsittelemistä hartsilla tai mikrosementillä. Hän ei kuitenkaan halunnut vain visuaalisuuden vuoksi lähteä tekemään tuhansia euroja maksavaa muutosta ja lähti miettimään lämmön lisäämistä tilaan kustannustehokkaammilla ratkaisuilla.

Kuvassa kylpyhuone ennen remonttia. Huoneeseen ei tule lainkaan luonnonvaloa ja valaistus on siellä muutenkin huono. Sen korjaaminen toivotunlaiseksi vaatii kuitenkin katon purkamisen, sillä kaikki ledit on upotettu kattoon. Valaistuksen uusiminen odottaa vielä toteutusta.
Pinnat olivat edelleen siistit, mutta eivät sopineet uuteen tyyliin. Kuva on otettu ennen remonttia.

Ratkaisu

Muutos lähti liikkeelle kotimaisen Woodion pesualtaista. Tilaan valikoituivat Core-malliston altaat Polar-sävyisinä. Ikean allaskaluston runko ja laatikkomekanismit olivat hyvässä kunnossa, joten Karihtala päätyi teettämään vain uuden tason ja etulevyt lämpimämmässä sävyssä. Materiaaliksi molempiin valittiin kosteutta kestävä korkeapainelaminaatti harmaanvihertävässä sävyssä.

– Halusin tasot ja laatikoston etulevyt samasta materiaalista. En halunnut mustaa mutta kuitenkin sävyn, josta allas nousee kauniisti esille.

Karihtala sai Woodion allassävyistä mallipaloja, joiden perusteella hän päätyi hiekanväriseen sävyyn Polar. Se sopi messinginväristen yksityiskohtien pariksi.

Karihtala mietti aluksi vihreänsävyisiä altaita, mutta luopui ajatuksesta huomatessaan, että niille oli vaikea löytää kaveriksi sopivan sävyistä allaskalustetta.

Kahden altaan sijoittaminen kylpyhuoneeseen ei ollut itsestään selvä valinta. Karihtala olisi kaivannut enemmän tasotilaa, mutta lopulta päädyttiin kahteen altaaseen lapsiperheen arkea helpottamaan.

Korkeat, maljamaiset pesualtaat vaativat rinnalleen hanat, joihin sai asennettua korkeammat korotuspalat. Tapwellin ARM081-hana oli yksi harvoista sopivista vaihtoehdoista, sillä Karihtala halusi hanat messingin sävyisinä, jotta ne nousevat kauniisti esiin. Myös vetimet valittiin messinkisinä.

”Parasta tässä muutoksessa on kokonaisuus. Lopputulos ei ole kompromissi, vaan oikeasti suunniteltu ja yhteen sopiva kokonaisuus.”
Jutta Karihtala

Toteutus

Karihtala ja hänen puolisonsa ovat remontoineet kotinsa muut tilat itse, mutta tällä kertaa muutoksen toteutti timpuri Ville Litjo. Tasot ja laatikoiden etulevyt valmisti Karihtalan suunnitelmien mukaan kaarinalainen Puuvaja. Ne toimitettiin valmiiksi leikattuina ja kiinnitettyinä.

Litjon ja putkimiehen tehtäväksi jäivät altaiden reikien sahaaminen, tasojen kiinnitys, hanojen asentaminen sekä vanhojen silikonien poistaminen ja uusien laittaminen kohdilleen. Lopputulos oli valmis parissa tunnissa. Tasot, altaat ja hanat Karihtala laittoi kiertoon nettikirpputorin kautta.

Suihku on samassa tilassa, joten tasoihin ja etulevyihin piti valita kosteutta paremmin kestävä korkeapainelaminaatti. Materiaaliksi valittiin 20-millinen Fenix NTM -laminaatti Verde Comodoro -sävyssä.
Karihtala on muutoksessa erityisen tyytyväinen Woodion altaisiin. Ne on helppo pitää puhtaana, eivätkä elävässä pinnassa näy hammastahnaroiskeet ja muut liat. Aikaisempaa kapeampien pesualtaiden ansiosta tilaakin tuli enemmän. Nyt tasolle mahtuu laskemaan esimerkiksi hiustenkuivaajan.
3 kommenttia