Unelmien Talo&Koti

Jutta ja Juha Larmin koti hurmaa lämmöllään ja rouheudellaan – ”Meille koti on pyhin paikka maailmassa ja kaiken hyvän lähde”

Jutta ja Juha Larmin koti hurmaa lämmöllään ja rouheudellaan – ”Meille koti on pyhin paikka maailmassa ja kaiken hyvän lähde”
Kliinisyys väistyi boheemin sisustuksen tieltä, kun Jutta ja Juha Larm ihastuivat maanläheiseen tunnelmaan. Pariskunnan koti Pirkkalassa onkin kokenut melkoisen muodonmuutoksen.
Julkaistu: 3.9.2020
”Pieni aulatila näyttää lumoavalta varsinkin pimeällä, kun päällä ovat vain katon spottivalot. Tunnelma on kuin taidegalleriassa”, Juha sanoo. Seinäkoriste on tilattu ulkomailta, rahi ja tuoli ovat omaa maahantuontia.

Iholla aivan tuntuu Balin aurinko ja hento tuulenvire, kun astuu Jutta ja Juha Larmin kodikkaaseen järvenrantataloon Pirkkalassa. Tunnelma on rauhoittava. Aina täällä ei ole ollut tällaista. Vielä pari vuotta sitten Pyhäjärven rannalla sijaitseva koti oli sisustukseltaan tyylikkään moderni ja lähes valkoinen.

Tovin yhdessä asuttuaan pariskunta päätti uusia olohuoneesta yläkertaan johtavat portaat. Se oli alkusoitto uskomattomalle muutokselle.

On helppo ymmärtää, että Jutta ihastui taloon viitisen vuotta sitten.

– Kun katselin järvelle ensimmäistä kertaa, tunsin, että tässä on koti minulle ja pojalleni Maxille, vaikkei minulla ollutkaan muuttoaikeita. Talokauppa oli oikeastaan heräteostos.

Sisustaminen kiinnostaa meitä molempia. Parisuhdekin syvenee, kun laittaa kotia yhdessä.
Pari arvostaa käsityötä ja luonnonmateriaaleja. Kodistaan he halusivat kauniin, huolettoman ja sopivasti rosoisen. Jutta ja Juha ovat huolissaan maapallon tilasta ja pyrkivät sisustuksessa eettisiin ratkaisuihin. Ruokapöytä, tuolit ja makramee on hankittu Zoco Homesta.
Kattaus on aina kaunis. Silmänruokana toimivat rustiikit astiat ovat Raffia Livingistä.
"Meille koti on pyhin paikka maailmassa ja kaiken hyvän lähde", Jutta ja Juha kuvaavat.
Keittiössä on edellisen asukkaan asentamat Iskun kaapistot. Yksinkertaisina ja vaaleina ne sopivat bohotyyliin. Saareke on reilunkokoinen. Sen äärellä tehdään usein töitä. Välillä on kuitenkin paikallaan rentoutua viinilasillisen ääressä. Ikkunasta näkyy Pyhäjärvi.

Pari vuotta Jutta asui talossa poikansa ja kissojensa kanssa. Kun hän tapasi Juhan, suhde syveni nopeasti ja pari muutti yhteen. Muutaman yhteisen vuoden jälkeen he alkoivat kaivata sisustukseensa lämpöä ja rouheutta.

– Avasimme portaikon umpinaisen seinän, jotta tilasta tulisi avarampi. Ehdotimme molemmat puuta uudeksi porrasmateriaaliksi.

Aiemmin kodissa ei ollut lainkaan puupintoja, sillä ne eivät Jutasta kuuluneet virtaviivaisen pelkistettyyn sisustukseen.

– Pikkuhiljaa sisustukseen alkoi ilmaantua yhä enemmän puunsävyjä. Tilasin tuotteita ulkomaisista verkkokaupoista. Päädyin usein bohotyylisiin huonekaluihin ja esineisiin, jotka oli tehty luonnonmateriaaleista.

Olohuoneen päätyseinää koristavat Home 4 Youn tinalaatat. Furninovan rennot nojatuolit ovat juuri sopivan ruttuiset eivätkä liian siloitellut. Suuren suuri buddhapatsas on ostettu Salista. Se välittää kodin asukkaille viestiä, ettei ole mitään hätää.
Kodin kolme kissaa tuovat lämpöä ja rakkautta kaikille perheenjäsenille. Niille on rakennettu pihalle suuri kissatarha, jossa on puun kiertävä läpinäkyvä putkikäytävä. Rahilla pötköttelee Maine Coon -kissa Mini.
Sisustuksen päävärit ovat hiekka ja puun sävyt. Olohuoneen tinalaattaseinä sitoo kaiken kauniisti yhteen.
Jutta ja Juha löysivät idean seinäkoristeluun somesta. ”Jos näihin kyllästyy, tilalle on helppo vaihtaa jotain muuta.”
Suuri buddhataulu on maalautettu Thaimaanreissulla. Jutta ja Juha saivat itse määrätä aiheen, asettelun ja värimaailman. Taitelija teki maalausta kolme päivää. Pari kävi välillä kurkkimassa, miten työ etenee. ”Buddhalaisuus on meille enemmän elämänfilosofia kuin uskonto. Kodissa on hyvä näkyä omaa henkisyyttä tukevia asioita.”
Kodissa kaikelle on oma paikkansa, mutta pari ei halua pyrkiä täydellisyyteen. Juhan mielestä bohotyylin paras puoli on se, että se sallii virheitä. Lipasto ja peili ovat Zoco Homen mallistosta.

Pari alkoi viihtyä uudessa ympäristössään. Viime kesänä he konmarittivat sisustuksen ammattijärjestäjän avulla. Sälä ja kaaos laitettiin kuriin.

– Nyt tavarat löytyvät entistä helpommin. Tykkäämme järjestyksestä, vaikka emme ole mitään siivousfanaatikkoja.

Muutos poiki uuden aluevaltauksen. Kun Jutta löysi maailmalta mielestään täydellisiä bohotyylisiä tuotteita, hän ajatteli, että ehkä muutkin tykkäisivät niistä. Niin syntyi Raffia Living, Jutan, Juhan ja Sara Siepin yhteinen sisustusverkkokauppa. Tuotteet valmistetaan käsityönä Balilla.

– Kesti aikansa, ennen kuin aloin ajatella eettisyyttä syvemmin. Pikamuoti ja pikasisustus eivät enää puhuttele. Uskon vahvasti, että maailmantilanne vaikuttaa myös sisustusvalintoihin ja alamme kaikki pohtia entistä tarkemmin ostoksiamme, Jutta sanoo.

Makuuhuoneessa pahat unet vie pois käsintehty unisieppari. Vuode on tilattu puusepältä. Pimennysverhot on asennettu koko seinän leveydeltä, sillä ikkuna katkeaa sängyn taakse hieman hassusti. Sängystä voi ihailla Pispalan valoja.
Jutta ja Juha lukevat enimmäkseen itseä kehittävää kirjallisuutta, usein englanniksi.
Pari osti mustan, kokopuisen kaapin valmiiksi entisöitynä. Se toimii Juhan vaatekaappina.
Aiemmin kodissa ei ollut lainkaan puupintoja, sillä ne eivät Jutasta kuuluneet virtaviivaisen pelkistettyyn sisustukseen.
”Kun Mini-kissa makoilee Peacock-tuolilla, valtakunnassa kaikki on hyvin. Kun minä istahdan tähän, Mini mulkaisee pahasti ja ymmärrän poistua”, Juha kertoo. Korituoli on Parolan Rottingista, pöytä on teetetty puuseppä Anssi Keskisellä. Tyyny on Bypias-mallistosta.
Jutta ja Juha etsivät mieleistään daybediä ympäri maailmaa, kunnes keksivät teettää sen puusepällä Suomessa. Puuseppä kaatoi isänsä kanssa kuusia metsästään ja teki niistä uniikin vuoteen parin suunnitelmien mukaan.
Kylppärin vetimet ovat Riviera Maisonilta ja Mummum-matto Bypiasilta. Katosta roikkuvassa korissa on Jutan kosmetiikkaa.

Pari haluaa kodin olevan molempien näköinen. Tämän vuoksi suuri muutos vitivalkoisesta rouheaan bohoon oli välttämätön, vaikka se käynnistyikin lähes itsestään.

– Rottinki ja puu tuovat sisustukseen luonnetta ja sielukkuutta. Luonnonmateriaalien ansiosta kotimme hengittää nyt oikealla tavalla. Ei ole tarkoitus luoda kokonaan uutta tyyliä eikä kopioida mitään, vaan tehdä kodista paikka, jossa on hyvä olla, Juha toteaa.

Sisustus on kerroksellista, ja moneen esineeseen ja huonekaluun liittyy mukavia muistoja tai tarinoita.
Ennen Juhaan tutustumista Jutalle oli tärkeää saada olla yksin ja voimaantua, tuntea, että kyllä hän pärjää. Nykyään Jutta hakeutuu miehensä läheisyyteen aina kun se vain on mahdollista.

Kodin sisustuksen päävärit ovat nykyään hiekka ja puun sävyt. Olohuoneen tinalaattaseinä sitoo kaiken kauniisti yhteen. Buddhapatsaat, villamatot ja makrameetyöt saavat mielen matkustamaan kaukorannoille.

– Viime kuukausina kodista on tullut meille entistäkin tärkeämpi. Aiemmin reissasimme paljon, mutta koronan vuoksi emme ole voineet juuri poistua kotoa. Nyt on ollut tosi siunattu olo, emmekä ole kaivanneet maailmalle.

Parilla on jo tiedossa uusia haasteita, kun ensi vuonna Saimaalle aukeaa Kuru Resort, ylellinen lomapaikka, joka tarjoaa kävijöilleen hyvinvointia ja luontokokemuksia. Sielläkin he saavat toteuttaa sisustusideoitaan yhdessä.

Pirkkalan Peressä sijaitseva talo on rakennettu 1980-luvulla, ja se on alun perin ollut punatiilinen. Nykyään rakennus on täysin erinäköinen kuin ennen, esimerkiksi ikkunat on vaihdettu isommiksi. Kolmikerroksisessa talossa on noin 400 neliötä. Pihasta on tehty helppohoitoinen. Ruukkukasvit ja -kukat on suunnitellut ja istuttanut Hopiahippu.
11 kommenttia