Junasukat ovat klassikko vuosikymmenten takaa – Terttu Latvala kertoo hittiohjeen koskettavan tarinan
Tee itse
Junasukat ovat klassikko vuosikymmenten takaa – Terttu Latvala kertoo hittiohjeen koskettavan tarinan
Junasukat eli ryppyvartiset vauvan villasukat ovat yksi suosituimmista kotimaisista neuleohjeista. Ohjeen tarina juontaa sotavuosiin, jolloin Terttu Latvalan Tuula-sisko sai alkuperäiset junasukat.

Käsi ylös, jos olet joskus tehnyt junasukkia. Oikealla ja nurjalla neulotut ryppyvartiset vauvansukat ovat yksi suurimmista kotimaisista käsityöhiteistä. Alkuperäinen ohje julkaistiin Etelä-Pohjanmaan Taitoyhdistyksen lehdessä vuonna 2007, ja nykyään sana ’junasukat’ tuottaa Google-haussa yli 29 300 osumaa.

Mistä junasukat saivat nimensä?

”Äitini oppi sukkaohjeen aikanaan junassa. Hän oli talvisodan aikaan matkalla Vaasasta Kauhajoelle pommituksia pakoon vauvansa eli Tuula-siskoni kanssa. Yhtäkkiä juna joutui pysähdyksiin. Äitiä vastapäätä istui eläkkeellä oleva käsityönopettaja, jonka tuli surku palelevaa vauvaa. Hän alkoi purkaa neuletakkiaan ja neuloa siitä sukkaa. Hän ehti saada yhden valmiiksi, toisen hän antoi äidilleni jatkettavaksi.

Kun äiti havaitsi ohjeen hyväksi, hän jatkoi sukkien neulomista koko ikänsä ja opetti ohjeen myös minulle. Hän arvosti käsityönopettajan ystävällisyyttä niin, että halusi myös kertoa, miten oli ohjeen saanut. Eräs ystäväni, jonka perheelle olin neulonut junasukkia, puolestaan neuvoi sen Taito-keskuksen käsityökerholaisille. Sieltä ohje päätyi nettiin. Alkuperäiset sukat ovat minulla kehyksissä. Vanha sillalanka on jo haperoa, ja toinen sukka on kantapäästä rikki.”

Mikä on junasukkien suosion salaisuus?

”Ne pysyvät hyvin pienen vauvan jaloissa. Ohje on myös helppo muistaa, sillä siinä toistuu luku 12. Neulon junasukkia säännöllisesti, nytkin kotona odottaa ainakin 30 paria. Teen niitä tutuille vauvoille ja annan myyjäisiin tai hyväntekeväisyyteen. En ota sukista koskaan rahaa. Yleensä neulon ne villa- tai villa-silkkilangasta tai teen raidallisia kerien lopuista.”

Liittyykö sukkiin hauskoja sattumuksia?

”Joskus joku äiti on esitellyt minulle vauvansa sukkia ja kertonut, että ’nämä ovat junasukat, oletko kuullut sellaisesta ohjeesta’. Silloin sanon, että liippaa aika läheltä. Serkkuni törmäsi sukkiin ruotsalaisessa sairaalassa, ja Amerikassakin niitä on kuulemma neulottu. Ystäväni lähetti junasukat myös prinssi Williamin ja Kate Middletonin vauvalle. Niistä tuli hovista kiitoskirje.”

Alkuperäiset junasukat ovat Tertulla kehyksissä.

Terttu Latvala

  • Asuu Seinäjoella.
  • Tunnetaan netissä jättisuosion saaneista vauvan junasukista (taitoep.net/muut/junasukka-ohje).
  • Perheessä mies, kaksi lasta ja viisi lastenlasta.
  • Harrastaa kaikenlaisia käsitöitä. Neuloo paljon sukkia ja lapasia ja on tehnyt muun muassa kuusi kansallispukua. Viimeksi ompeli nahkakurssilla kintaita ja laukkuja.
  • Motto: ”Käsityöt ovat minulle terapiaa.”

1 kommentti