Viherpiha

Jukkapalmun eli kiiltojukan hoito


Kiiltojukka eli jukkapalmu on yksi maailman käytetyimmistä viherkasveista. Saat kiiltojukan viihtymään, kun sijoitat sen mahdollisimman valoisaan paikkaan.
Teksti Anna Aho
Kuvat Joonas Brandt, Floradania

Kiiltojukkaa (Yucca guatemalensis, myös Y. elephantipes) kutsutaan ja myydään usein nimellä jukkapalmu. Kestävä ja veistoksellinen kiiltojukka kuuluu agaavekasvien heimoon ja se kestääkin muiden mehikasvien tapaan paremmin lievää kuivahtamista kuin jatkuvaa märkyyttä.

Jukkapalmua voi pitää kesällä ulkona.

Näin hoidat kiiltojukkaa eli jukkapalmua

Kasvualusta

Istuta kiiltojukka kaktusmultaan tai sekoita tavalliseen kukkamultaan hiekkaa. Kiiltojukan voi istuttaa myös altakasteluruukkuun.

Kasvupaikka

Kiiltojukka viihtyy parhaiten hyvin valoisassa, jopa aurinkoisessa paikassa. Voit pitää kasvia ulkona kesällä.

Lämpötila

Kiiltojukka on kotoisin Meksikosta ja Guatemalasta, joten normaali huoneenlämpö sopii sille hyvin. Talvella se voi olla myös viileämmässä, alimmillaan noin 5-asteisessa valoisassa tilassa.

Jukkapalmun kastelu

Kastele kiiltojukkaa säännöllisesti, mutta anna mullan kuivua kunnolla kastelujen välissä. Kastele niukasti, jos kasvi on talven viileässä.

Jukkapalmun lannoitus

Lannoita kiiltojukkaa laimealla lannoitteella parin viikon välein keväästä syksyyn.

Ruukun vaihto

Kiiltojukka ei tarvitse ruukun vaihtoa vuosittain, vaan ainoastaan tarpeen mukaan. Kiiltojukka viihtyy melko pienessä ruukussa.

Jukkapalmun lisäys

Voit lisätä kiiltojukkaa latvapistokkaista, sivuversoista tai varrenpalasista.

Julkaistu: 15.10.2017