Muotisuunnittelija Jukka Rintalan kakkoskoti ”umpimetsässä” on paikka, jonka rauhassa ideat kypsyvät – ”Kauneus on meille molemmille elämän suola”
Luovuus kukkii!
Muotisuunnittelija Jukka Rintalan kakkoskoti ”umpimetsässä” on paikka, jonka rauhassa ideat kypsyvät – ”Kauneus on meille molemmille elämän suola”
Yrittäjäpariskunta Jukka Rintala ja Matti Vaskelainen ajavat yöksi Sointulaan aina, kun se on mahdollista. Vapaa-ajankodissa Uudellamaalla on koristeellinen, kerroksellinen tyyli, jossa leopardikuosi, rokokoosohva ja moderni marmoripöytä istuvat yhteen.
27.10.2023
 |
Avotakka
Jukka Rintalan valoa tulvivaan ateljeerakennukseen kuljetaan näyttävästi pariovesta. Ympärivuotisessa käytössä olevan ateljeen valkoinen takka on Turun Uuniseppien mallistosta.

Kun muotisuunnittelija Jukka Rintala, 70, ja visualisti Matti Vaskelainen, 65, tapasivat ensi kerran, he päättivät, että viettävät yhdessä loppuelämänsä. Oli 1980-luvun alku, ja Jukka työskenteli nahka- ja turkispukineita valmistavalla Friitalalla ja Matti nuorisomuotia myyvän Mic Macin myymälöiden visualistina.

Pro Finlandia- ja Kultainen vaatepuu -palkittu Jukka Rintala on vaikuttanut jo 50 vuotta suomalaisen muodin ja designin eturivissä. Siitä yli 40 vuotta hänen rinnallaan on elänyt ja työskennellyt puoliso, visualisti Matti Vaskelainen.

Etualalla oleva Piano-kissa oli vielä kuvausten aikaan elossa. Daaliat ovat Matin kasvattamia ja peitetään harsoilla syksyn hallaöinä.

Matti muistelee viime vuonna ilmestyneessä Jukka Rintala – Elämänviiva -kirjassa, että hän ehdotti Jukalle jo ensi tapaamisella yhteistä projektia. Niitä on riittänyt, eikä loppua näy. Intohimoisesti työskentelevä pari on vuosien varrella suunnitellut yhdessä muun muassa puvustuksia näytelmiin ja musikaaleihin sekä satoja muotinäytöksiä. Yhteinen bisnes, Studio Jukka Rintala, heillä on ollut vuodesta 1984.

Yhteenhitsautuneiden esteetikkojen välillä kukkii lämminhenkinen huumori, ja kun jompikumpi aloittaa lauseen, toinen yleensä lopettaa sen. Yhteinen sisustusfilosofia näkyy kauniisti vapaa-ajankodin ja ateljeen eli 1997 valmistuneen Sointulan kerroksellisessa estetiikassa.

Jukan tavaramerkki on olkihattu, ja hänellä on niitä useita. Takana näkyy hänen akryylityönsä.

”Sointula sijaitsee Matin suvun perintötilalla Uudellamaalla. Ostimme kuuden hehtaarin metsäpalstan 80-luvulla Matin veljeltä 40 000 markalla. Rahat tienasimme Helsingin Dianapuistossa pitämästäni näyttelystä.

Alun perin meidän ei ollut tarkoitus rakentaa maapalstalle, umpimetsään. Mieli kuitenkin muuttui. 1990-luvun lopulla piirsin edesmenneen isäni Porissa sijainneen puusepänverstaan pohjalta meille uniikin terassitalon Kannustalon elementeistä. Pesämunan talonrakennukseen saimme Kodin ykkönen -ketjulle tekemästämme Tunne-kokoelmasta.

Meillä on pieni kaupunkiasunto Helsingin kantakaupungissa, mutta siellä yövymme vain, jos seuraavana päivänä pitää ehtiä vaikkapa aamujunaan tai aikaiselle lennolle. Viime vuonna yövyimme kaupungissa vain kahdesti, sillä pyrimme ajamaan Sointulaan yöksi aina, kun se on mahdollista. Matkalla ehtii vaihtaa kuulumiset, ja perillä meitä odottaa täydellinen rauha.”

Italialaisen marmoripöydän leikkokukat on kerätty omalta pihalta. Lasimalja on onnekas löytö nizzalaiselta antiikkitorilta.
Kartellin keveät Louis Ghost -tuolit ovat komea kontrasti jykevälle marmoripöydälle.
Kiertävältä antiikkikauppiaalta ostettu 1700-luvun rokokoo­sohva on päällystetty uudelleen.

”Kauneus on meille molemmille elämän suola, ja siksi suolaammekin on siroteltu kultahippuja. Olen Jukalle puoliso, kodinhoitaja, kokki ja autonkuljettaja – sekä välillä omatunto ja huolehtiva äitihahmo. Kun Jukalle iskee inspiraatio, kaadan mielelläni hänelle lisää roseeta, että kone käy.

Keittiö on minun valtakuntani. Sinne keräilen kristallikannuja ja Versacen astioita ja luon niistä mitä erilaisimpia kattauksia.

Vastaan myös kotimme kukka-asetelmista – kotimme pöydillä on sen ansiosta jatkuvasti tuoreita kukkia – ja puutarhasta. Kuluneena kesänä puutarhan täyttivät kaivinkoneet, sillä se laitetaan jälleen uuteen uskoon. On tarkoitus myös laajentaa laatoitusta, että saisimme esimerkiksi Miina Äkkijyrkän kunnostetut peltilehmät seisomaan laatoitukselle.

Sadat pionit ja alppiruusut ovat kukkineet läpi kesän, ja loppukesästä päästään ihailemaan kuninkaallisia keisarinliljoja. Runsaat perennat ihastuttavat myös. Pihassa on hyvä pohja kaikelle tekemiselle. Onneksi teimme kohtalaisen laajan sorapihan, jota ei tarvitse kitkeä koko ajan. Puutarhassa riittää ihan tarpeeksi perattavaa.”

Muotisuunnittelija Jukka Rintala työskentelee mieluiten seisaaltaan.
Jukan luomuksia on vuosien varrella nähty niin Presidentinlinnan vastaanotoilla, gaaloissa, gallerioissa kuin näyttämöilläkin.
Ateljee on pyhitetty Jukan taiteelle. Työpöytä vuodelta 1976 kunnostettiin Aarrepajassa. Aallon jakkara on saatu lahjaksi Artekilta.

”Päätin jo 12-vuotiaana, että minusta tulee muotisuunnittelija. Tekemistä ja kysyntää urallani onkin riittänyt ilman taukoja. En aio lopettaa luomista niin kauan kuin terveyttä riittää. Liikkuva elämäntapa vaatii tarkkaa ajankäytön suunnittelua.

Pidän huolta, että minulla jää aikaa myös luovuudelle ja yksinololle. Ideani kypsyvät Sointulassa luonnon keskellä. Esimerkiksi metsäpolulla sain innoituksen Tillanderille suunnittelemiini koruihin. Voin saada inspiraation mistä vain, vaikka niityllä jolkottavasta metsäpeurasta.

Edelleen työni syntyvät 1970-luvulla piirtämäni työpöydän ääressä. Se seisoo entisöitynä ateljeessani, jonka ikkunoista aukeaa kaunis metsämaisema. Kartellin tuoli on juuri oikean korkuinen, vaikka työskentelenkin mieluummin seisaaltaan.”

Orkideoita on monessa paikassa, myös ateljeessa. Ne ovat molempien lempikukkia. Oikealla näkyvä kaiutin on Jukan ja Bang & Olufsenin taannoinen yhteistyö. Marmoripöytä on kunnostettu uuden veroiseksi.
Matti ei halunnut, että Unelmien catwalk -taulua myydään. Saarisen tuolit ja Fornasettin pöytä ovat numeroituja keräilykappaleita. Myyjällä oli kova hammassärky ja kiire lääkäriin, joten Fornasetti lähti halvalla.
Makuuhuoneen nojatuolipari edustaa ruotsalaista Karl Johan -tyyliä. Jukan grafiikkatyöt ovat nimeltään Kasvu, Voima ja Hetki 1990-luvulta. Koristetyynyt ovat Versacen.

”Ostimme terassin antiikkilyhdyn sinä päivänä, kun Marimekon voimanainen, ystävämme Kirsti Paakkanen kuoli.

Lyhdyssä näkyy Kirstin henki, sillä hän rakasti antiikkia, vaikka olikin sisustusmaultaan melko moderni. Kävimme useasti hänen luonaan Suomessa ja Nizzassa, ja Kirsti oli tärkeä henkilö Jukan uralla ja ystävänä.

Kirstin poismenoa seuraavana kesänä menetimme rakkaan Piano-kissamme 13-vuotiaana. Se eli pitkän, onnellisen elämän Sointulassa. Olimme keikalla Oulussa ja Piano kissahotellissa, kun hoitaja soitti kertoakseen, ettei Piano syö eikä juo. Lääkärissä selvisi, että sen tulehdusarvot olivat yli 1 000. Piano oli näytellyt hyvin, sillä sisuskalut olivat mäsänä.

”Kun huusin Rörstrandin 1800-luvun majolikauurnan, Matti älähti ensin, että älä nyt tuollaista osta!”

Pianon pentu Jojo ja venäjänbolonka Didi ovat nyt silmäteriämme. Didi oli alun perin Matin koira, mutta olen vuosien varrella kiintynyt pieneen karvakorvaan. Iltaisin se tulee luokseni hakemaan rapsutuksia ja on varsinainen prinsessa.

Kaiken vanhan tavaran ei tarvitse olla designia; meille kelpaavat myös hienot vintage-esineet. Kun huusin Rörstrandin 1800-luvun majolikauurnan, Matti älähti ensin, että älä nyt tuollaista osta! Onneksi ostin, koska niin vain me molemmat olemme kiintyneet siihenkin.”

Virosta hankitun sohvan leopardikuvioiset tyynyt ja Jukan maalaukset luovat kauniin kontrastin olohuoneen taidelasikokoelmalle.
Fornasetti-kokoelman taustalla on Jukan Pariisissa vuonna 1991 maalaama teos Luksuksen kuningatar.

”Olemme sisustamisessa yleensä samoilla linjoilla. Koristeellisuus ja kerroksellisuus ovat keskiössä, ja yhdistämme rohkeasti modernia vanhaan. Siitä tulee luonnetta ja syvyyttä.

Olohuoneen taidelasikokoelma on ylpeytemme. Timo Sarpanevan malja on Jukan Armas-isän jäämistöstä. Oiva Toikan lasihedelmät lepäävät Pariisista ostetussa art deco -maljassa. Rinta rinnan kaapin päällä seisovat Markku Salon Samurai, Johanna Häiväojan pienoisveistokset, tiibetiläiset rukousmyllyt sekä Nanny Stillin ja Tamara Aladinin lasiteokset. Brita Flanderin uniikkimaljakko on Kirsti Paakkasen Jukalle antama läksiäislahja, kun hän jätti Marimekon.”

Jukka ja Matti nauttivat kesäpäivistä balilaisen päivänvarjon alla. Pöytäliina on Jukan Dolce Vita -mallistosta.
Ruukuissa kukkii daalioita, ja kääpiövuorimäntyjen alla hehkuvat keijunkukat.

3 × Jukan ja Matin vinkki

1. Kesätorit

”Jukka herää joka aamu kello kuusi ja Savonlinnassa ollessamme menee torille kahville ihastelemaan uutta aamua.”

2. Tertin kartano

”Mikkelissä sijaitseva kartano on upeasti hoidettu paikka, jossa kannattaa nauttia lounasta tai käydä ostoksilla herkku- ja muotikaupoissa.”

3. Luonnon voima

”Parasta on istua hiljaa kivellä, pysähtyä hetkeen ja ihailla ympäröivää luontoa.”

1 kommentti