Katariina Suuren palatsi? Ei vaan töölöläisen Jukan vessa! "Minulla ei ole varaa linnaan, joten päätin toteuttaa sen omassa kodissani"

Katariina Suuren palatsi? Ei vaan töölöläisen Jukan vessa! "Minulla ei ole varaa linnaan, joten päätin toteuttaa sen omassa kodissani"
Sairaanhoitajana työskentelevä Jukka Koponen on aina ihaillut linnoja ja palatseja. Korona-aika toi esille tarpeen tehdä raskaan työn vastapainoksi jotain sellaista, joka veisi ajatukset pois töistä. Niinpä linnafani toteutti vessaansa mahtipontisen sisustuksen kipsitöiden avulla.
Julkaistu: 23.11.2021

Olet tehdyt todella yksityiskohtaista työtä! Mistä idea upeaan, linnamaiseen vessaasi lähti?

Olen aina ollut linnafani, mutta koska minulla ei ole varaa oikeaan linnaan, päätin toteuttaa sen omassa kodissani. Tykkään matkustelusta ja viihdyin linnoissa. Niissä minua kiehtoo erityisesti mahtipontisuus ja käsityötaidon määrä – rakentamisessa ja koristelemisessa on tarvittu valtavasti ammattitaitoa katosta lattiaan asti. Valitettavasti osa siitä käsityötaidosta on jo hävinnyt.

Tervetuloa Jukan palatsiin!
Jukka valmisti ornamentit netistä tilaamiensa, linnamaiseen tyyliin sopivien muottien avulla. Kipsityöt viimeisteltiin kultamaalilla.

Millainen vessa oli aikaisemmin ja miten muodonmuutos syntyi?

Asun Helsingin Töölössä kerrostaloasunnossa. Aikaisemmin vessassa oli vaaleat kaakelit, ja omaan makuuni se oli aneemisen näköinen. Kaakelit menivät kokonaan vaihtoon ja teetin myös kokonaan uuden allaskaapin. Kristallikruunu puolestaan on hankittu Budapestistä.

Jukka on erityisen tyytyväinen vessan kattoon.

Muuten olen toteuttanut vessan muutoksen itse. Roikkuvat kristallikoristeet tein itse – kristallit hankin Kristallirouvasta. Lisäksi muut koristeet, kuten ornamentit ja kehykset, ovat syntyneet omin käsin kipsitöinä. Korona-aikana matkustelu jäi pois ja minulla jäi enemmän aikaa muille harrastuksille. Innostuin kipsitöistä ja hankin erilaisia muotteja sekä tietoa, ja siitä se pikku hiljaa lähti.

Kipsitöissä kului aikaa kokonaisuudessaan vuosi. Projektiin kulunutta rahamäärää Jukka ei ole laskenut.

Aloitin ornamenteista, ja myöhemmin tein kipsistä myös kuvakehyksiä. Tyytyväisin olen kattoon, jonka toteutin netistä tilaamistani canvas-printeistä. Erityisesti suosin printeissä enkelikuvioita, mutta löytyy vessasta myös suosikkini Katariina Suuren muotokuva jopa kahdesta kohtaa. Olen lukenut hänen elämänkertansa, ja hän on suuri inspiraationi lähde.

Katariina Suuri on yksi Jukan suurimmista esikuvista.
"Pysähdyn joka kerta vessassa käydessäni ihastelemaan huoneen kauneutta."

Kuinka haastava projekti oli?

Kipsitöiden haastavuus riippuu materiaalista. Minulla oli käytössä kestävä askartelukipsi, joka tosin on hinnaltaan kalliimpaa kuin normaali kipsi. Kaiken kaikkiaan kipsityöt vaativat minulta harjoittelua, ja tämä oli kokonaisuudessaan noin vuoden projekti.

Esimerkiksi myös kultamaalin ja sen oikean sävyn löytäminen oli hyvin haasteellista.

Jukka valmisti kristalliköynnöksen itse. Katon kuvat ovat netistä tilattuja canvas-printtejä.

Leviääkö linnamainen sisustus tulevaisuudessa myös muualle kotiisi?

Kristallikruunuja on jo melkein joka huoneessa. Tarkoitukseni on hankkia lisää barrokkihuonekaluja, mutta muuten sisustukseen ei ole suunnitteilla aivan yhtä koristeellista tyyliä.

Millaisia kommentteja olet saanut vierailta?

Vieraat ovat ihastelleet vessaa ja sanoneet, että siellä tulee vietettyä enemmän aikaa kuin normaalisti, sillä katsottavaa riittää. Itsekin pysähdyn joka kerta vessassa käydessäni ihastelemaan huoneen kauneutta.

Myös lavuaari ja kaakelit menivät vaihtoon.

Kuinka merkityksellinen projekti sinulle oli?

Olen kokonaisuuteen itse hyvin tyytyväinen. Tämä oli korona-aikana hyvää vastapainoa sairaanhoitajan työlleni. Projekti oli minulle hyvin terapeuttinen ja se vei ajatukset muualle. Tekemiseen oli pakko keskittyä täyspainoisesti.

4 kommenttia