Juhannuskokko ei ole jäterovio – kurkkaa vinkit kokon turvalliseen kasaamiseen ja tulen sytyttämiseen
Piha ja puutarha
Juhannuskokko ei ole jäterovio – kurkkaa vinkit kokon turvalliseen kasaamiseen ja tulen sytyttämiseen
Juhannuskokko loimuaa monilla rannoilla yöttömän yön juhlan kunniaksi. Oletko selvillä, mitä juhannuskokossa saa polttaa? Siihen on yksiselitteinen ohje, samoin turvalliseen sytytykseen ja sijaintiin.
Julkaistu 17.6.2020
Meidän Mökki

Ennen juhannuskokkoon kannettiin kaikkea, mistä haluttiin päästä eroon: autonrenkaita, kalusteita, jopa soutuveneitä. Ympäristötietoisuus ja toimiva jätehuolto ovat muuttaneet tapoja, mutta vanhat pinttymät voivat olla tiukassa. Kerrataanpa siis säännöt juhannuskokon polttoon.

Ensin on täytyttävä kaksi yksiselitteistä ehtoa, että juhannuskokkoa voi edes harkita: siihen on oltava maanomistajan lupa, ja metsäpalovaroitus ei saa olla voimassa. Kokon polttaja on vastuussa siitä alusta loppuun.

Juhannuskokon paikka tontilla

Kokko on sijoitettava vähintään parinkymmenen metrin päähän rakennuksista ja metsästä – ja varman päälle voi vielä kertoa turvalliselta tuntuvan etäisyyden kolmella. Myös tuulensuunta on otettava huomioon. Sen on oltava poispäin rakennuksista. Kova tuuli voi kuljettaa kipinöitä kauaskin. Ympäristö kannattaa kastella ennen sytytystä, ja varuiksi on syytä ottaa esille sammutusvälineet, kun puutarhaletku tai sankoruisku, joka olisi hyvä olla joka mökissä muutenkin.

Mitä kokossa saa polttaa?

Juhannuskokossa saa polttaa ainoastaan puhdasta puuta, kuten risuja ja käsittelemätöntä puutavaraa. Ei siis esimerkiksi muovia eikä maalattua tai lakattua puuta, sillä niistä vapautuu ilmaan myrkkyjä. Palojäänteistä voi imeytyä haitallisia aineita pohjaveteen. Risujen ja puiden pitää olla kuivia, muuten kokko savuttaa.

Juhannuskokon sytytys

Paras sytyke on tuohi, mutta myös paperi, sytytyspalat tai kuiva ruoho ajavat asian. Palavia nesteitä, kuten bensiiniä, ei saa käyttää. Sytytysnestekin on vaarallinen kemikaali, joka sopii parhaiten grilliin.

Asiantuntija: Pelastusalan keskusjärjestön johtava asiantuntija Kari Telaranta

Kommentoi »