Jugendtalon rappukäytävä lumosi Sirpan – koti Helsingin ydinkeskustassa on maustettu taiteella ja matkalöydöillä
Sisustus
Jugendtalon rappukäytävä lumosi Sirpan – koti Helsingin ydinkeskustassa on maustettu taiteella ja matkalöydöillä
Kun arvostaa elämän pieniä nautintoja, taidetta ja matkustelua, Helsingin Kampissa sijaitseva koti täyttää kaikki toiveet. Sirpan koti on täynnä taidetta ja kauniita esineitä, joilla on mielenkiintoinen tarina.
12.2.2019
 |
Avotakka
Sirpan koti sijaitsee vuonna 1907 rakennetussa jugendtalossa Helsingin Kampissa. Neliöitä on 78.
Kauniin jugendrappukäytävän neljännessä kerroksessa on kaksi sisäänkäyntiä, joista molemmat johtavat Sirpan asuntoon.

Ostatko asunnon rappukäytävän takia? Näin Sirpa Ylitalon 24-vuotias poika hämmästeli, kun kiinteistönvälittäjä-äiti kertoi käyvänsä ihan vain huvikseen ihailemassa löytämänsä asunnon rappukäytävää ja kiipeilemässä talon ylimpään kerrokseen.

– Neljännen kerroksen ainoassa asunnossa oli kaksi sisäänkäyntiä. Suunnittelin jo suuria ruukkuja omalle porrastasanteelle ja totesin päivittäisen porraskiipeilyn kohottavan kuntoani. Hyötyliikuntaa ilman kuntosalimaksuja, Sirpa kertoo.

– Ihastuin asuntoon heti, kun astuin ovesta sisään ja ostin sen jo ennen kuin se tuli virallisesti myyntiin.

Vanha lapio sekä komuutin päällä oleva kylvökori ovat lahjoja Sirpan tädiltä. Taulut on maalannut taiteilija Aleksandra Ionowa.
Ikkunasyvennys on oiva paikka rentoutumiseen. Divaani on Zazasta. Pitkien tikkujen päässä keikkuvat hatut ovat Pariisista hankittuja taideteoksia. Jakkara on Fasaanista Lohjalta ja arkku Balmourista.

Talon sisäpihalla sijaitsee kaunis puutarha. Kivimuurilla ryöpsähtelee villiviini, joka muuttuu syksyisin syvänpunaiseksi. Kivinen porttikäytävä on reunustettu mahtavilla graniittilohkareilla. Käynti on kuin astuisi sisään keskiaikaisesta linnanportista.

Jugendtyylinen kerrostalo on arkkitehti G. W. Nybergin suunnittelema ja rakennettu vuonna 1907. Sirpan mielestä rakennus on ehdoton kaunotar Kampin jugendtalojen joukossa.

Keskusta-asuminen tuntuu minusta unelmien täyttymykseltä.
Kummitädiltä saatu pieni vehkapistokas on kasvanut Les Tissus Colbertin kukkapylvään nokassa reheväksi. Pieni räsymatto on kudottu puuvilla- ja nahkasäikeistä.
Kehystetty juliste on muisto Singaporen Raffles-hotellista. Maustesarja liesituulettimen reunalla on Iittala Toolsin. Keksien säilytyspurkit ovat kirpputorilöytöjä.

Sirpa on sisustanut kotinsa varmalla maulla. Hän rakastaa laadukkaita materiaaleja, taidetta ja kauniita esineitä, joilla on mielenkiintoinen tarina. Moni tavara on tarttunut mukaan ystävien kanssa tehdyiltä matkoilta.

– Olin viettämässä ystävättäreni syntymäpäiviä Pariisissa, kun eksyin galleriaan, joka myi Man Rayn valokuvaprinttejä vuodelta 1924. Ne vetivät minua puoleensa kuin magneetit. Kun koskin niihin, ne polttivat kämmentäni ja sijoitin ne mielessäni jo ennen kaupantekoa tänne Kalevankadulle, Sirpa kertoo.

Julisteet, Kaj Franckin mustat Teema-astiat ja kiinalainen ruukku tuovat kerrostumia keittiön sommitelmaan.
Kubik-ruokapöytää valaiseva kristallivalaisin, kirkkaat Felix-muovituolit sekä lasipinnat ja -esineet keventävät kokonaisuutta.
Työpiste sijaitsee Skannosta hankitussa kaapissa, jonka kannen sulkemalla saa piilotettua mapit, tietokoneet ja muut tilpehöörit.

Usein hän reissaa varta vasten hyvän näyttelyn varjolla toiseen kaupunkiin tai maahan. Museoreissuilta tarttuu mukaan etenkin julisteita.

– Taiteen ei tarvitse aina olla vakavasti otettavaa, vaan kevyetkin versiot ovat ihania. Ne tuovat sisustukseen iloa ja persoonallisuutta, Sirpa sanoo.

Erityisen rakas esillä oleva asia on lapsuudenmekko, jonka Sirpa pelasti jo 1960-luvulla kotitalonsa ullakolta. Ystävätär ehdotti, että mekko kehystetään lasin alle suojaan kuin taideteos. Ja sitähän se onkin, taidokasta käsityötä jokainen pisto. Äidin tekemä.

Olohuoneessa Sirpa halusi käyttää harmaata ja vanhaa puuta. Maalaus on Maiju Tirrin ja suuri keraaminen kulho on Paula Drufvan suunnittelema. Flexus-nahkatuoli ja häräntalja ovat Skannosta. 1904 rakennettu kaakeliuuni, koko kodin kruunu, toimii yhä.
Jukka Rintalan Sirpalle tekemä iltapukuluonnos ja lasin alle aseteltu lapsuuden pitsimekko ovat Sirpan aarteita. Lintuhäkki on Mallorcalta ja maailmanpyörä Milanosta. Hattutukit ovat hankinta oululaisesta antiikkiliikkeestä, ja puulestit ovat peräisin Sirpan isoisän verstaalta Tyrnävältä.
Syvät komerot ja vanha lipasto tuovat tarpeellista säilytystilaa makuuhuoneeseen. Kaunis kynttelikkö on Paula Drufvan suunnittelema. Rasiat ovat Ikeasta.

Vaikka Sirpan asuntounelma on täyttynyt Kalevankadun asunnon myötä, haaveita riittää.

– Olen maalta kotoisin. Toivon, että löydän sadan kilometrin säteeltä itselleni vapaa-ajankodin, jossa voin toteuttaa maalaistytön puutarhahaaveita sekä vaellus- ja poimintaviettejä, Sirpa kertoo.

5 kommenttia