Avotakka

Kultaa, kierrätystä & maanläheisiä sävyjä! Kokosimme joulun kiinnostavimmat sisustustrendit, jotka tuovat iloa loppuvuoteen

Kultaa, kierrätystä & maanläheisiä sävyjä! Kokosimme joulun kiinnostavimmat sisustustrendit, jotka tuovat iloa loppuvuoteen
Jouluna 2021 koristelu on leikkisää, ekologista ja väritykseltään maanläheistä. Kullan ja terrakotan sävyjä hehkuva tunnelma täydentyy havun tuoksulla ja pienillä ideoilla, jotka voit toteuttaa itse. Kukissa jouluhitti on swag-havukoriste, jonka voit sitoa seinälle tai oveen.
Julkaistu: 9.12.2021

Millainen joulukoristelu on tänä vuonna pinnalla? Koristeita löytyy moneen makuun ja tyyliin, mutta erityisesti pinnalla ovat maanläheiset ja ekologiset materiaalit. Joulu on yhtä aikaa sekä perinteinen että leikkisä.

– Hauskat eläinaiheet sekä kukat pallojen ja kranssien koristeena ovat suosittuja, kertoo Johanna Weiste joulukoristeita valmistavasta K. A. Weiste oy:sta.

Joulun värit ovat maanläheisiä. Mausteena näkyy hienostuneita vaaleanpunaisia sävyjä ja ajankohtaista meripihkaa. Terrakotan ja kullan yhdistelmällä luot hienostuneen joulutunnelman.

Luonnonmateriaaleista käsityönä valmistetut koristeet ja kranssit löytävät tänä jouluna tiensä moniin koteihin. Joulukoristelussa on aiempaa helpompi tehdä vastuullisia valintoja.

– Joulumallistossa käytetään paljon kierrätysmateriaaleja, kuten huonekalujen valmistuksessa muodostuvaa ylijäämämateriaalia, sekä tehdään yhteistyötä sosiaalisten yrittäjien kanssa, kertoo Ikea Suomen piensisustuksen tuotepäällikkö Pia Kalpio.

Vanhassa vara parempi. Sen sijaan, että ostat joka vuosi uusia joulukoristeita, mieti, voisiko olemassa olevia koristeita uudistaa tai sijoitella toisin.

Joulutunnelman resepti: itse tehty joulukalenteri, kynttilöitä ja kukkia

Mitä luukusta tänään paljastuu? Sivupöydälle kootun maanläheisen asetelman helmi on itse tehty joulukalenteri. Se on tehty pahvirasioista, jotka on kiinnitetty maalauslevyyn ja numeroitu sapluunan avulla akryylimaalitusseilla. Erilaisista maljakoista ja murretun sävyisistä leikkoamarylliksista syntyy kaunis ja inspiroiva ryhmä. Lisää asetelmaan eloisuutta leikkaamalla kukkien varret selkeästi eripituisiksi.

Klongin Fira Advent -kynttilänjalka jauhemaalattua terästä ja messinkiä, 97 €, Cigale & Fourmi. Raidalliset kynttilät 5,50 €/kpl, Lempi Lifestyle. Joulukalenteri: Plus Color -akryylimaalitussit 4,50 €/kpl, sapluuna, 5,20 €, maalauslevy, 7,80 €, Sinelli. Kristallimaljakko ja Göran Bäckin Arabialle suunnittelema matala maljakko ovat kierrätyslöytöjä. Niiden takana Katri Nuutisen munakoison sävyinen Vieno-maljakko, 450 €. Se ja Harton tamminen Marius-sivupöytä (100 × 90 × 36 cm) 1 090 €, sekä Skultunan Flora-kynttilänsammutin 65 €, Finnish Design Shop. Tapetti on Fortuna Green Life 101730020, 47 €/rll, K-rauta.

Paperikoristeita ja metallin hohtoa

Tuoksuvan ja sinertävän okakuusen oksat täydentyvät itse taitelluilla paperiruusukkeilla, messinkisillä koristeilla, valosarjalla ja koristepalloilla. Etualalla sivupöydällä oleva kynttilä on marmoroitu itse pyörittelemällä sitä toisen kynttilän liekissä.

Kotimainen okakuusi, Metsäylioppilaat. Koristepallot 2,90–8,90 €, Stockmann. Ferm Livingin messinkiset Leaf-koristeet 19 € / 4 kpl, Finnish Design Shop. Airam Delux 16 -valosarja 14,95 €, K-rauta. Interfacen pyörivä Cupcake-tuoli tulee myyntiin 2022. Pilleri-pöytä (40 × 50 cm) alk. 485 €, Interface. Koira-kynttilänjalka 39 €, Mosa Interiors. Finn Juhlin tiikkikulho, 249 €, Finnish Design Shop. Kapea sivupöytä (79 × 75 × 25 cm) 129,90 €, Granit. Enkelikello 19,90 € ja terrakottakäpy 149 €, Cigale & Fourmi. Maljakko 31,90 € ja Lene Bjerren Serafina- figuuri 23,90 €, Mosa Interiors. Snidad-kori 25 €, Ikea. Ruusukvartsi-matto (140 × 200 cm) 790 €, Finarte. Lavastus Tuomas Nortema.

Kukat elävöittävät joulusisustuksen – kokoa näyttävä asetelma koriin

Näyttävä jouluasetelma syntyy, kun kokoat suuren joukon kukkia ja vihreää samaan isoon koriin. Hoito helpottuu, kun suojaat korin ja pidät kasvit omissa ruukuissaan. Voit napata asetelmasta kukan ystävälle ja hankkia tilalle uuden, erilaisen kasvin. Ilme on taas uusi!

Kellastuneiden lehtien keruuseen tarkoitettu kori on osa Casuarinan vintagekokoelmaa, 80 €, Casuarina. Kukat Järvenpään Kukkatalo ja Plantagen. Hernesypressiin on aseteltu 20 ledin paristokäyttöinen Knut-valosarja, 5 €. Se ja messinginvärinen Colin-ruukku 45 €, Plantagen. Joulupallot ja öljytty Carl Hansen & Sønin BMO 488 -tammipuinen penkki (138 × 46 × 35 cm) 1 489 €, Stockmann. Puuvillainen Kuusio-torkkupeite 12,90 €, Mosa Interiors. Muki 3,90 €, Granit.
Swag-havukoriste on tämän joulun hitti, jonka voi toteuttaa monella tavalla.

Joulun villitys: seinälle tai oveen ripustettava swag!

Swag eli ripustettava seinä- tai ovikoriste on tehty pujottelemalla kasvit kanaverkkopohjaan. Kuvan swagissa materiaaleina on käytetty havuja, oliivinoksia, käpymäisiä safarikukkia, vahakukkaa, mehikukkia ja neilikkaa.

Materiaalit Järvenpään Kukkatalo. Herkkä empiretyylinen rottinkituoli on osa Casuarinan vintagekokoelmaa, 200 €, Casuarina. Bergs Potterin Honey-vaasi (27 × 44 cm) 167 € ja terrakottapallo (halk. 25 cm) 60 €, Cigale & Fourmi. Stråla-lyhty (15 × 36 × 18 cm) 25 €, Pedersborg-matto (133 × 195 cm) 79,95 € ja Vinter 2021 -lahjapaperit 4 € / 3 kpl, Ikea. Raffia-paperinaru 4,50 € ja osa lahjapapereista 4 €/rll, Sinelli.

Vinkit koristeluun ja joulunajan sisustamiseen

  • Vältä ylenpalttista kausisisustamista. Hanki mieluummin tavaroita ja tekstiilejä, joita voi käyttää läpi vuoden, ja jotka ovat helposti muunneltavissa jouluisiksi. Esimerkiksi samettityynyt, paperitähdet ja kyntteliköt ovat jouluisia olematta jouluisia.

  • Älä korista joka paikkaa. Sen sijaan, että koristelet kodin jokaisen nurkan, tee joulukoristeista näyttäviä asetelmia muutamaan kohtaan. Mielenkiintoisin asetelma syntyy yhdistelemällä rohkeasti eri värejä ja materiaaleja.

  • Vaali perinnevärejä. Perinteiset joulun värit sopivat moneen kotiin ja pitävät pintansa vuodesta toiseen. Ne luovat kodikasta ja lämmintä tunnelmaa. Ripaus metallinhohtoa tekee sisustuksesta juhlavan. Metsänvihreä toimii aina, myös jouluna.

  • Uudista ja yllätä. Vanhassa vara parempi. Sen sijaan, että ostat joka vuosi uusia joulukoristeita, mieti, voisiko olemassa olevia koristeita uudistaa tai sijoitella toisin. Laadultaan pitkäikäiset tuotteet kestävät käyttöä ja ilahduttavat vuodesta toiseen.

  • Koristele tutulla. Kun koristeet tekee itse, voi valita juuri omaan kotiin sopivia värejä ja materiaaleja. Vuosien saatossa kerääntyvät joulumuistot luovat pysyviä jouluperinteitä ja tuovat juhlasisustukseen persoonallisuutta.

  • Valitse vastuullista. Vastuullisen koristelijan kannattaa kiinnittää huomiota koristeiden materiaaleihin ja valmistusmaahan. Trenditietoiset keräävät nyt koristeisiin materiaaleja luonnosta. Huomioi, että esimerkiksi sammalta ja jäkälää saa kerätä vain, jos siihen on maanomistajan lupa.

  • Luo lämpöä valoilla. Tunnelmallinen valaistus virittää joulun aikaan. Jätä muutama nurkka hieman hämärämmäksi ja luo kotoista tunnelmaa lämminsävyisellä valolla. Tähtivarjostimet heijastavat kauniita varjoja ympärilleen. Paristokäyttöiset ledivaloketjut on helppo sijoittaa lähes minne vaan.

  • Kukat ja kasvit kuuluvat jouluun. Kieputa kestävistä kasveista pieniä kimppuja, joita voi ripustaa koristeeksi ikkunaan, kynttiläkruunuun tai vaikkapa sängynpäätyyn. Kun käytät kimpuissa yrttejä, kuten rosmariinia, saat kotiin myös miellyttävää tuoksua.
Joskus tarvitset vain muutaman harkitun yksityiskohdan luodaksesi kotiin talven juhlahetkiin sopivan ilmeen. Pöydällä Noelle-kynttelikkö 30 € ja ikkunassa Isabelle-tähti (halk. 44 cm), joka voidaan yhdistää valonlähteeseen, tiedustelut Ellos.
Näyttävät paperikoristeet on yllättävän helppo tehdä itse! Kerrostähden taitteluohjeen löydät täältä. Käytä ruusukkeisiin jämäpapereita. Kiinnitä isot koristeet seinälle kaksipuolisella teipillä tai nastalla. Pieniä ruusukkeita voit käyttää kuusenkoristeina. Kuva Kristiina Kurronen.
Rautaisessa kynttelikössä on keskellä vati, jonka voi täyttää vaikka sammaleella tai kivillä. Huomioi paloturvallisuus, kun valitset vadin koristeita. Bowl-kynttilänjalka (halk. 20 cm) 65 €, Ferm Living.
Kynttilät, pehmeät viltit ja luonnosta tuodut metsänvihreät yksityiskohdat saavat kodin tuntumaan erityiseltä. H & M Homen joulumallistossa on neutraaleja sävyjä ja kodikasta tunnelmaa. Luonnonvalkoinen villasekoitematto (200 × 300 cm) 249 € ja joulukuvalliset tyynynpäälliset 8 € / 2 kpl, H & M Home.
Joulukuusi on kauneimmillaan, kun sen ympärillä on reilusti tilaa. Piilota sisustukseen sopimaton kuusenjalka kauniiseen koriin. Maissinlehdistä punottu kori on Affarin mallistosta.
Kommentoi »