Jotain uutta, jotain vanhaa ja jotain sinistä! Hirsitalon keittiö remontointiin ylellisen avaraksi alkuperäistä kunnioittaen
Rakenna ja remontoi
Jotain uutta, jotain vanhaa ja jotain sinistä! Hirsitalon keittiö remontointiin ylellisen avaraksi alkuperäistä kunnioittaen
Muovimatot ja kellastuneet tapetit saivat kyytiä, kun toimittaja Elina Kilpisen keittiössä kuorittiin esiin alkuperäiset pinnat. Vanhat siniset kaapit jäivät, muu sai lähteä.
Julkaistu 10.1.2019
Meidän Talo

Kun ensi kerran näin 1940-luvulla rakennetun talomme, keittiön lattioita peittivät vihreät muovimatot ja seinillä kukkivat kellastuneet tapetit.

Olin kuitenkin iloinen siitä, että keittiössä oli vuosien varrella remontoitu lähinnä pintoja. Miltei kaikki alkuperäiset komerot olivat saaneet olla rauhassa paikoillaan. Vain kaksi korkeaa kaappia oli poistettu lavuaarin tieltä, kun juokseva vesi oli aikoinaan vedetty sisään.

Mekin tahdoimme säilyttää vanhat komerot, sillä halusimme kunnostaa talomme sen alkuperäistä henkeä vaalien. Muita suunnitelmia meillä ei remontin alkaessa ollutkaan.

Keittiö ennen remonttia.
Vaalean lattian ja valkoisten kaapistojen ansiosta keittiö on valoisa, vaikka seinät ovat tummat. Kodinkoneetkin haluttiin valkoisina, sillä esimerkiksi rosteriset tuntuivat taloon liian moderneilta.

Aloitimme karkottamalla keittiöstä 70-luvun. Revimme irti muovimaton ja tapetit, maalasimme ikkunanpuitteet valkoiseksi.

Muovimaton alta löytyi kulunut, mutta vielä käyttökelpoinen lautalattia, jonka hioimme ja paikkasimme. Sitten maalasimme sen vaaleanharmaalla sävyllä.

Tarkoituksemme oli tapetoida kaikki seinät, mutta onneksi päädyimme kurkistamaan yhden huokolevyn alle. Sieltä paljastui siisti hirsiseinä, josta tuli lopulta keittiömme katseenvangitsija.

Hirsiin koverrettuina löysimme myös putket sähkövedoille. Saimme aiemmin pinnassa kulkeneet johdot piiloon.

Hirsiseinän pariksi valitsimme valkoiset kaapistot. Halusimme maksimoida säilytys- ja laskutilan, joten uudet kaapistot suunniteltiin täyttämään kaksi seinää.

Vanhat korkeat komerot olivat lopulta niin hankalassa paikassa muiden kalusteiden sijoittelun suhteen, että jouduimme purkamaan ne. Emme löytäneet keittiöstä toista paikkaa, johon ne olisi voinut siirtää.

Emme kuitenkaan heittäneet vanhoja kaappeja pois. Nyt ne jatkavat elämäänsä eteisessä.

Keittiön puinen pöytä on talon edelliseltä asukkaalta. Tuolit saatiin ystävältä, ja ne olivat sattumalta valmiiksi tismalleen samanväriset pöydänjalkojen kanssa.
Vanha valurautainen hella sai ehdottomasti jäädä, ja sitä käytetään ahkerasti niin ruoanlaitossa kuin lämmityksessäkin. Hella käsiteltiin liesimustalla ja jalusta rapattiin. Seinään upotetut pikkulaatikot ovat hauska yksityiskohta ja kätevä säilytyspaikka kodin tilpehöörille.

Mitä remontti maksoi?

  • Kalusteet 2 220 e
  • Hana 109 e
  • Välitilan lasi 200 e
  • Kodinkoneet 1 880 e
  • Valaisimet 224 e
  • Patterit 214 e
  • Maalit ja kitit 232 e
  • Tasoitteet ja liesimusta 47 e
  • Sähkö- ja putkityöt 600 e

Yhteensä 5 726 euroa

Hirsiseinästä tuli koko keittiön punainen lanka, ja se haluttiin näkyviin myös välitilassa. Päällä on karkaistu lasi. Matalalla olevan ikkunan edessä on pyörillä kulkeva saareke. Saareke on vain 40 cm syvä, jotta ilma pääsee kiertämään ikkunan alla olevalle patterille. Komerot ja katto olivat suhteellisen hyvässä maalissa, joten ne saivat jäädä ennalleen.
1 kommentti