Unelmien Talo&Koti

Vanha ja viehkeä, mutta myös vaalea ja valoisa! Josefin ja Jesper haaveilivat mökistä mutta löysivätkin unelmiensa kodin

Vanha ja viehkeä, mutta myös vaalea ja valoisa! Josefin ja Jesper haaveilivat mökistä mutta löysivätkin unelmiensa kodin
Josefin Svenlin ja Jesper Söderholm etsiskelivät kesämökkiä Jesperin kotikylästä Vaasan Sundomista. Sitten vastaan tuli punainen puutalo, jossa oli aineksia ympärivuotiseksi kodiksi. Josefin rakastaa kontrastia vanhan talon ulko- ja sisätilojen välillä.
Julkaistu: 24.9.2020
Seinät kaatuivat ja puru pöllysi, kun Josefin Svenlin ja Jesper Söderholm kunnostivat juuri ostamaansa taloa. Ihan pieni remontti ei riittänyt, vaan parin piti sukeltaa pintaa syvemmälle.
Alakerran remontti kesti viisi kuukautta. Kaikki pinnat sekä vesiputket ja sähköt uusittiin. Keittiö vaihtoi paikkaa sisääntulon tuntumasta olohuoneen yhteyteen, ja entisen keittiön paikalle tuli makuuhuone. Ikkunat menettelivät, sillä ne oli vaihdettu 1990-luvulla. Yläkerran vuoro tuli vasta myöhemmin.
– Teimme kaiken yhdessä. Tulimme talolle aina töiden jälkeen. Minä palasin ajoissa kotiin, mutta Jesper lopetteli vasta lähempänä puoltayötä.
Alun perin Josefinin ja Jesperin piti alkaa mökkiläisiksi Sundomissa. Sattumalta he löysivät 1940-luvulla rakennetun hirsitalon, josta kehkeytyi heille unelmien koti.
Josefin ja Jesper ovat asuneet talossaan lähes kuusi vuotta. He halusivat jättää eteisen seinähirret näkyviin muistuttamaan talon 75-vuotisesta historiasta. Kaunis tila ottaa tulijat vastaan lämpimästi.
Ikean jatkettava ruokapöytä oli täydellinen löytö. Oman perheen kesken riittää pienempi pöytä, mutta illanistujaisiin tarvitaan lisäpaikkoja. Ruokapöydän tuolit ovat peräisin kirpputoreilta.
MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN

Seesteisiä sävyjä ja väripilkkuja! Osta nämä tuotteet Meillä kotona -kaupoista

SISÄLTÖ JATKUU
Josefin teki itse pöytävalaisimen kiinnittämällä kuumaliimalla kananhöyheniä valmiin varjostimen pintaan. Höyhenet hän tilasi paikallisesta kanalasta.
Nyt Josefin voi jo huokaista helpotuksesta.
– Rakastan kontrastia talon ulko- ja sisätilojen välillä. Ulkoa rakennus on vanha ja viehkeä, ja sisällä avautuu valoisa, vaalea ja melko vähäeleinen maailma. Tunnelmat sopivat kuitenkin toisiinsa.
Lukuisat sohvatyynyt tekevät Ikean Karlstad-sohvasta muhkean pesän. Sohvapöytä on kirppislöytö. Josefin hioi sen ja maalasi tason valkoiseksi. Ikean riisipaperivalaisin on saanut ylleen höyhenet.
Jesper näki parin vihreitä nojatuoleja pihakirppiksellä ja ihastui niihin niin, että päätti ostaa ne siltä seisomalta. Josefinilta kesti hetken aikaa nähdä tuolien ihanuus.
Alun perin parin piti alkaa mökkiläisiksi Sundomissa. Sattumalta he löysivät talon, josta kehkeytyi unelmien koti.
Jesper innostui tekemään leikkuulautoja saarekkeen tammitason ylijäämäpaloista. Lautoja riitti myös lahjoiksi ystäville. Murot ja hiutaleet säilytetään nätisti lasipurkeissa.
Hahmottelin keittiötä pari kuukautta. Luonnos toisensa perään lensi roskikseen. Lopulta siitä tuli mieleinen.
Josefin kattaa pöytään mielellään kotimaista posliinia. Keräilykohteita ovat muun muassa Arabian jo lopetettu Faenza Ruskeakukka ja Marimekon Räsymatto-sarja. Niitä säilytetään keittiön korkeassa vitriinikaapissa.
MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN

Keittiön ihanimmat! Osta nämä tuotteet Meillä kotona -kaupoista

SISÄLTÖ JATKUU
Josefinin asetelmat ovat aina rentoja. Lasipullot ja purkit ovat hänestä kauneimpia maljakoita. Jo yksi vihreä verso riittää tuomaan luontotunnelmaa kotiin.
Keittiökaapistot ovat Ikean mallistosta, tammisaareke on tilattu Starkilta. Saareke on tässä kodissa tärkeässä roolissa. Pari syö lähes kaikki arkiateriat sen äärellä.
Tarvittiin onnekas sattuma, ennen kuin pari löysi unelmakotinsa. He olivat ihailleet rakennusta usein ohi ajaessaan. Sitten Jesperin siskon appiukko peri talon kuuden muun sukulaisen kanssa, ja talo meni myyntiin. Josefin innostui oitis, Jesperin piti nukkua yön yli.
– Työn määrä kauhistutti Jesperiä. Hänellä on kokemusta rakennusalalta, joten hän tiesi, mitä olisi edessä.
Keittiö tuotti Josefinille eniten päänvaivaa.
– Hahmottelin kokonaisuutta pari kuukautta. Luonnos toisensa perään lensi roskikseen. Halusin valkoisen kaapiston mustilla vetimillä. Jesperille oli tärkeää saareke, minulle taas avoin tunnelma, joten emme laittaneet lainkaan yläkaappeja. Minä kasasin kaapit, Jesper asensi.
Harmaa-valkoiseksi sisustettu makuuhuone sijaitsee sisäänkäynnin vieressä mutta omassa rauhassaan. Vuodevaatteet ja sänkypeitto ovat Jotexin valikoimista. Sängynpääty on Josefinin nikkaroima.
Josefin on Jesperin lailla kätevä käsistään. Hän on tehnyt vaaterekin itse puutangosta ja nahkahihnoista. Yöpöytä on Ikeasta.
Alakerran remontti kesti viisi kuukautta. Yläkerran vuoro tuli myöhemmin.
Unisieppari on Josefinin ensimmäinen sisustushankinta. Hän osti sen 13-vuotiaana haaparantalaisesta putiikista. Buddha on kirppikseltä.
Iso piha on erityisesti Josefinin mieleen. Jesper arvostaa piharakennuksen verstasta. Pari asui aikaisemmin kerrostalossa Vaasan keskustassa.
– Saimme parkkisakot melkein joka kuukausi. Se oli hirveän stressaavaa. Enää ei moista tarvitse miettiä. Olemme molemmat kotoisin maaseudulta, joten ehkä siksi tunnemme viihtyvämme täällä niin hyvin. Kissatkin tykkäävät.
Lähes kaikilla sundomilaisilla on joko vene tai kesämökki. Josefinilla ja Jesperillä on matkavene.
– Viikonloppuisin veneilemme usein Ruotsiin. Matka sinne kestää kaksi ja puoli tuntia.
Josefin ja Jesper arvostavat asuinalueensa rauhallisuutta. Meren läheisyyden voi aistia, ja Vaasan keskustaan on alle kymmenen kilometriä. Luontoelämyksiä voi kokea sekä ympäristössä että omalla pihamaalla. Läheisellä lintutornilla voi käydä bongailemassa kurkia. Niitä on parhaimmillaan koolla satoja.
Kesäisin pariskunta viihtyy etupihan terassilla sekä kaksin että ystävien kanssa. Puut antavat varjoa ja näkösuojaa tien suuntaan. Ne myös ottavat vastaan isoimman osan soratien pölystä.
Rakastan kontrastia talon ulko- ja sisätilojen välillä. Tunnelmaltaan ne sopivat kuitenkin toisiinsa.
Vuonna 1946 rakennetussa omakotitalossa on 120 neliötä. Remontin jälkeen huoneita on neljä ja keittiö. Tontilla on myös pihasauna.
Katso lisää kuvia Josefinin Instagram-tililtä: @josefinsv
2 kommenttia