Jorma Vennolan suunnittelemat hanat ovat tuttuja lukuisille suomalaisille – muotoilija tunnetaan myös veistoksellisen taidelasin luojana
Sisustus
Jorma Vennolan suunnittelemat hanat ovat tuttuja lukuisille suomalaisille – muotoilija tunnetaan myös veistoksellisen taidelasin luojana
Linjakkaan modernia linjaa ylläpitänyt muotoilija tunnetaan niin Oraksen hanoista kuin Iittalan laseista. Jorma Vennolan halutuinta tuotantoa on 1980-luvulla suunniteltu Kaveri-lasisto.
Julkaistu 24.3.2023
Avotakka

Jorma Vennola on työskennellyt monipuolisesti sekä teollisen muotoilun että käyttö- ja taidelasin parissa.

Vennola (1953–) valmistui Taideteollisen oppilaitoksen teollisen muotoilun linjalta vuonna 1970 ja aloitti ammatillisen uransa Suomen sijaan Yhdysvalloissa. Vuoteen 1973 asti hän toimi Creative Playthings CBS:n lelusuunnittelijana ja sen jälkeen, vuoteen 1975 saakka, Corning Glassworks -lasitehtaan suunnittelijana.

Vuodesta 1975 lähtien Vennola alkoi suunnitella Orakselle hanoja, suihkuja ja termostaatteja. Tämän pitkän vaiheen tuloksena ovat syntyneet muun muassa sellaiset klassikot kuin Safira ja Ventura, ja niitä ovat ehtineet käyttää miljoonat suomalaiset eri puolilla maata. Hanoja on viety runsaasti myös ulkomaille.

Oraksen Safira-pesuallashana kuuluu laajaan tuoteperheeseen ja on tuttu monista 70-luvun taloista.

Osittain samaan aikaan, vuosiin 1975–1986, osuu kausi Iittalan muotoilijana ja muun muassa Lumenen kosmetiikkapakkausten suunnittelijana.

Vennola on palkittu muun muassa Valtion taideteollisuuspalkinnolla (1978), Vuoden teollisena muotoilijana (1990) ja Kaj Franck -muotoilupalkinnolla (1999).

Tyylin kulmakivet

Selkeys, toiminnallisuus ja kestävyys ovat ohjanneet Vennolan muotoilua alusta lähtien. Lasin suunnittelijana hän erikoistui kirkkaaseen lasiin tai kirkkaan ja mataksi hiotun lasin väliseen vuoropuheluun. Kiinnostavia ovat myös hänen kokeilunsa esimerkiksi lasin ja muovin yhdistäjänä Kaveri-laseissa.

Iittalan kylä -keräilysarja sai alkunsa vuoden 1985 näyttelystä Hiljainen kylä. Esineet on numeroitu ja signeerattu.

Vuonna 1985 pidetty uniikkiteosten näyttely Hiljainen kylä esitteli Vennolasta uuden puolen veistoksellisen ja inhimillisellä tasolla koskettavan taidelasin luojana. Se poiki myös piensarjan Iittalan kylä.

Tuntuu siltä, että keskeisessä osassa hänen muotoilussaan on kyse kosketuksesta ja siitä, mitä ihminen kokee välittömästi sen jälkeen.

Halutuimmat

1980-luvun estetiikkaa henkivä Kaveri-lasisto herättää nyt kiinnostusta. Iittalan kylä -sarjan rakennuksia esittävät pienoisveistokset ovat ajattoman kauniita ja niiden arvo nousee varmasti.

Jorma Vennola muotoili 1979 Iittalalle Kaveri-lasiston, jossa jalkaosa on muovia ja maljaosa lasia. Muoviosaa on saanut mustana, valkoisena, punaisena, sinisenä ja beigenä. Maljaosaa on tehty värittömän lasin lisäksi koboltinsinisestä lasista ja valkoisesta opaalilasista. Sarjaa tehtiin vuosina 1980–87.

Muita Jorma Vennolan muotoilemia tuotteita

Muottiin puhalletussa Kuusi-lasistossa on lukuisia erilaisia osia. Sarjaa valmistettiin Iittalassa vuosina 1981–88.
Balladi-kynttilälyhdyssä on kirkasta ja mattapintaista lasia. Settiin kuuluvat lyhdyn lisäksi kehikko ja ripustuskoukku. Tuotannossa 1984–91.
Paula-lasistossa Vennola yhdistää lasiin metallia pidikkeen muodossa. Tuotannossa Iittalassa 1978–89.
Maininki-astiasto oli yksi vastaus 1970-luvun lasilautasbuumiin. Tuotannossa 1978–79.
Kommentoi »