Unelmien Talo&Koti

Unelma maalla! Johanna ja Teemu remontoivat perheelleen lisätilaa: ”Laajennusta rakennettiin yhtä pitkään kuin taloa, mutta lopputulos palkitsi”

Unelma maalla! Johanna ja Teemu remontoivat perheelleen lisätilaa: ”Laajennusta rakennettiin yhtä pitkään kuin taloa, mutta lopputulos palkitsi”
Saarenpään perheen omakotitalon sisustuksessa yhdistyvät valkeat puupinnat, kukkakuosit ja rottinki. Remontissa saatiin vihdoin lisätilaa rakkaille, sillä nyt suuren ruokapöydän ääreen mahtuvat sekä isovanhemmat että ystävät.
Julkaistu: 4.1.2022

Johanna ja Teemu Saarenpään unelma oli asua maalla, mutta silti lähellä kaupunkia. Tontti löytyi joen varrelta, paikasta, jossa molemmat näkivät tulevan perheen ja kodin. Niin ostettiin puolen hehtaarin metsä – siksi paikkaa kutsutaan yhä. Siellä Johanna uskalsi toteuttaa myös unelmansa ammatinvaihdosta.

Saarenpään perheeseen kuuluvat Johanna ja Teemu Saarenpää, lapset Elviira,13, Oskari, 16, ja Elmeri, 18, sekä Boogie-koira.
Saarenpäitten koti on vuonna 2002 rakennettu omakotitalo Ilmajoella. Kahdensadan neliön kodissa on kuusi huonetta, keittiö, aula ja lasikuisti. Pihapiirissä on Johannan studiorakennus, pihasauna ja autotalli. Koti oli ennen laajennusta harjakattoinen, mutta siitä haluttiin maalaismaisemaan sopiva ja kartanohenkinen rakennus. Laajennusosan aumakatto saatiin sopimaan taloon hyvin isojen terassien kanssa.

Johanna kertoo perheen kodista:

"Rakensimme tämän kodin ennen lapsia kahdestaan, ja apuna olivat vanhemmat. Muistot tuosta ajasta ovat vain hyviä: töiden jälkeen laitoimme näppylähanskat käteen ja aloimme toimeen.

Ensimmäinen yö tässä kodissa ei unohdu koskaan. Vaikka kaikki ei ollut vielä valmista, ajattelin orvokin tuoksuisen kynttilän valossa kiitollisena: me todella rakensimme oman kodin. Poikien synnyttyä koti tuntui käyvän pieneksi. Laajennusosan remontoimme odottaessani Elviiraa.

”Remontointi ei ollut enää yhtä seesteistä kuin talon rakentaminen aikoinaan – ikimuistoista kylläkin.”

Remontin kodista erotti muoviseinä, ja pienten poikien pitäminen poissa tieltä kävi työstä. Koko päivän kestävä raskauspahoinvointi vei puhtia. Remontointi ei ollut enää yhtä seesteistä kuin talon rakentaminen aikoinaan – ikimuistoista kylläkin.

Laajennuksen ansiosta ruokailutilaan mahtuu nyt melkein kolme metriä pitkä pöytä, ja keittiö toimii vain ruoanlaittopaikkana. Meillä käy paljon ystäviä ja sukulaisia, ja pitkän pöydän ääressä on jokaisella oma paikkansa.

Laajennus suunniteltiin itse, mutta rakennusinsinööri piirsi suunnitelmat toimiviksi. Lisäksi saimme erkkerin yläkerran aulaan ja pihaan ison terassin. Vaikka laajennusta rakennettiin yhtä pitkään kuin taloa, loppu­tulos palkitsi.

Rauhallisuus pukee kotia. Lasten ollessa pieniä värikkyys tuntui liialle, mutta nyt vaaleus on saanut vierelleen punaista ja mustaa. Myös erilaiset luonnonsävyt tulvivat kotiimme puuhuonekalujen ja rottingin siivin.

Koti on meidän perheellemme paikka, jossa jokainen saa näyttää tunteensa ja olla oma itsensä. Kameran linssin läpi kotiani katsellessani ymmärrän, että saamme elää täällä unelmaamme. Uskalsin hypätä hammashoitajan työstä valokuvaajaksi. En olisi pystynyt siihen ilman perhettäni.

Ruokailuhuone on tilava, ja pöydän ympärillä mahtuu hyvin liikkumaan. Rottinkituolit ovat Riviera Maisonin.
Johanna rakastaa GreenGaten astioita. Juhlapöytään hän hakee kukkia Kukkakauppa Sinivuokosta.
Teemu on tehnyt ruokailuhuoneen pitkän pöydän. Se on maalattu Tikkurilan vesiohenteisella kalustemaalilla, sävy on Paperi.
”Uskalsin hypätä hammashoitajan työstä valokuvaajaksi. En olisi pystynyt siihen ilman perhettäni”
Johanna ja Elviira leipovat usein yhdessä. He hakevat lähikanalasta kotiin kerralla kolme kennoa kananmunia.
Munakori on Enkelin Eväspussista Seinäjoelta. Lyhdyn Johanna osti samasta paikasta. Ennen Elmerin ylioppilasjuhlia suunnitelmissa on keittiöremontti.
Piparkakkutunnelmainen saareke on Teemun käsialaa. Reikäkuviointi pöytään on tehty rasiaterällä ja poralla.
”Kaikki ovat tervetulleita puolen hehtaarin metsään. Laajennusosa toi lisää tilaa myös sukulaisten ja ystävien kestitsemiseen.”

Johannan äiti on ommellut olohuoneen verhot. Valerullaverhoihin GreenGaten kangas ostettiin Mallan Makeista.
Johannan ompelemat tilkkupeitteet toimivat Ikean Ektorpien istuinsuojina.
Huoneen pitkät verhot Johanna on tehnyt säästellen. Ikeasta ostettu valmis kangas olisi ollut hinnakasta. Johanna päätyi ostamaan samaa kangasta olevat lakanat ja tekemään verhot lakanoista.
Teemu on tehnyt olohuoneen pöydän. Kukkia ja astioita ei voi olla koskaan liikaa.
Lähdesmäen huonekaluliikkeestä ostettu riippukeinu. Sen taakse jäävät siististi pinotut polttopuut. Oleskelutiloja yhdistää laminaatti­lattia. Se on hankittu Hartman-rautakaupasta. Hillitty ruutu­tapetti on Esta Home -mallistosta.
”Meillä on läheinen suhde lastemme isovanhempiin. Autamme toinen toisiamme remonteissa.”
Yksi Johannan rakkain huonekalu on 1800-luvulta oleva piano. Se on kuulunut aiemmin Nurmon vanhalle kanttorille. Siitä soittoa harrastava Johanna tapailee koskettimilta hengellistä musiikkia rentoutuakseen.
Elviiran lempileivonta­herkku on amerikkalaiset piparkakut, jotka valmistetaan Kinuskikissan ohjeella. Nyt äidin ja tyttären käsissä valmistui upea täytekakku. Velipojat pitäytyvät syömäpuolella.
Polttopuut on pinottu Kodin Ykköseltä ostettuun, vanhaan hedelmälaatikkoon.
Sänkykatoksen Teemu on tehnyt rautakaupasta haetun pyöreän riman avulla. Rima on kiinnitetty kattoon vaijereilla. Sängynpääty on tehty helmiponttipaneelista.
”Koti on meidän koko perheelle paras paikka, ja täällä jokaisella on lupa olla oma itsensä.”
Teemu teki eteisen rannikkotunnelmaisen kaapiston itse. Koko kaappi on rakennettu liimalevystä. Ovien tähtikuviot piirrettiin sapluunalla ja kuvioitiin kuviosahan avulla.
Ikean Jenny Lund -nojatuoli kutsuu lukunurkkaukseen portaiden alle. Portaat on maalattu Tikkurilan kestävällä Betolux Akvalla kahteen kertaan.
Taloa laajennettaessa kannattaa siitä tehdä kerralla tarpeeksi iso, Johanna vinkkaa.
Johannalla on lyhyt työmatka pihan valokuva­studioon. Hänelle tärkeintä on, että koti on koko perheen turvasatama. Elviira harrastaa balettia, ja pojat löytyvät useimmiten autotallista. Pörröinen Boogie-koira saa rapsutuksia kaikilta.
Lasikuistin pitävät lämpimänä kierrätyslasiset ikkunat, jotka Johanna on saanut tuttavan kautta. Kierrätyslasi säästi lasituskustannuksia. Pelargonioiden suojaruukku on hankittu By Pias -­kaupasta. Johannan äiti ompeli tuoleille kesähuput.
1 kommentti