Johannan ja Jussin rintamamiestalossa on unelmien kakluunit ja alkuperäiset lautalattiat: ”Pastellisävyjen keskellä on vaikea olla pahalla tuulella”
Sisustus
Johannan ja Jussin rintamamiestalossa on unelmien kakluunit ja alkuperäiset lautalattiat: ”Pastellisävyjen keskellä on vaikea olla pahalla tuulella”
Johannalle ja Jussille Turku on täydellinen kotikaupunki. He löysivät vain viikon etsinnän jälkeen täydellisen rintamamiestalon, jonka kaakeliuunit ja laaja piha vanhoine omenapuineen viimeistelevät unelman.
Julkaistu 26.4.2023
Unelmien Talo&Koti

Johanna Karppinen ja Jussi Heikkinen ovat asuneet aina vanhoissa taloissa, kuten Turun keskustassa kivitalossa ja keskustan laidan puutalossa, Port Arthurissa, tuttavallisemmin Portsassa. Pariskunta haaveili vanhasta maalaistalosta, mutta sen aika ei ollut vielä. Nyt heidän rintamamiestalossaan on pastellisävyjä ja kellarissa tila, jossa pidettiin tupaantuliaisiltana disco.

Johanna löytää inspiraatiota sisustukseen Pinterestistä, Instagramista ja lehdistä. Jussin musiikkiharrastus näkyy tärkeänä osana ­kodin sisustusta. Kodin tunnelmia taltioidaan Instagramissa tilillä @villaleppala.

”Jussi on paljasjalkainen turkulainen, ja minä muutin tänne nuorena opiskelemaan. Meille Turku on täydellinen kotikaupunki. Rakastamme kesäistä Aurajokirantaa, käymme keskustassa ravintoloissa ja kuppiloissa. Keväällä 2021 päätimme, että haluamme oman pihan, ja että tulevankin kodin olisi löydyttävä Turusta.

Varauduimme jopa vuosien etsintäprojektiin, mutta jo viikon kuluttua näin myynti-ilmoituksen unelmien rintamamiestalosta. Talo oli peruskorjattu aikakauden tyyli huomioiden mutta modernilla otteella. Arvelin myös Jussin pitävän talosta ja varasin häneltä kysymättä näytön seuraavalle viikolle.

Vuonna 1945 ­rakennetussa rintamamiestalossa on 4 huonetta, keittiö ja sauna. Neliöitä on 100. Kodin julkisivu on ­säilynyt alkuperäisen rintamamiestalon mukaisena. Verhoiluna on pystylaudoitus ja ikkunoiden puitejako on perinteinen.
Johanna ihaili Jussin perheen mökillä ollutta puusohvaa vuosia. Kun Johanna ja Jussi muuttivat tähän kotiin, he saivat sohvan omakseen. 1970-luvulla maalattu myrkynvihreä sävy muuttui vaaleansiniseksi. Jussi on nuorempana nukkunut sohvassa lukuisia öitä. Nykyään hän rentoutuu ­lempipaikassaan lueskellen kirjoja.

Talo oli todellisuudessa paljon hienompi kuin myynti-ilmoitus antoi ymmärtää. Olimme haaveilleet etukäteen muutamasta asiasta, ja ne löytyivät talosta: Turun kaakelitehtaan toimiva kaakeliuuni ja keskikerroksen alkuperäiset lankkulattiat. Superyllätys oli, että löysimme sellaiset myös vinttikerroksesta. Myöhemmin edellinen asukas kertoi hankkineensa ne toisesta vanhasta kohteesta. Teimme tarjouksen heti, koska asuntoa oli tulossa katsomaan joukko muitakin kiinnostuneita. Parin päivän päästä sain soiton, että tarjouksemme oli hyväksytty.

Unelmien kaakeliuuni on Turun Kaakelitehtaan tuotantoa. Se varaa mukavasti lämpöä ja on korvaamaton kylminä pakkaspäivinä. Katto­valaisin on ostettu Ikeasta.
Johanna ja Jussi viihtyvät molemmat kokkauspuuhissa. Johanna valmistaa mieluiten mausteisia kasvisruokia maailmalta ja Jussi kokkaa hyvää suomalaista kotiruokaa. Irma nukkuu parhaat päikkärit rottinki­korissaan.

Olimme lukeneet kauhutarinoita vanhoista rintamamiestaloista, joista on löytynyt asbestia, hometta ja epämääräisiä rakennusmateriaaleja, joten ostaminen jännitti. Iloksemme kuntokartoittaja totesi talon hyvin säilyneeksi yksilöksi. Olemme sen neljännet omistajat. Naapureilta olemme kuulleet, että talomme on asuinalueen ensimmäisiä rakennuksia.

”Liika roju ympärillä ahdistaa, mutta rakastan värejä, kuoseja ja esineitä.”
Johanna

Kodissamme ei ole ollut tarvetta suurille remonteille, mutta olemme pikkuhiljaa päivittäneet sitä oman näköiseksi. Sisustaminen on harrastukseni, ja päässäni surisee taukoamatta uusia ideoita. Aina pitää olla jotain tekeillä, muutenhan elämä käy tylsäksi. En stressaa itseäni toteuttamisella. Olen opetellut sietämään keskeneräisyyttä, enkä kiinnitä huomiota siihen, vaan ihailen asioita, jotka ovat jo valmiita.

Olohuoneen maton Johanna ja Jussi hankkivat Torista, ja Söderhamn-sohva on Ikeasta. Sohvalle on keräilty iloisen värisiä tyynynpäällisiä Marimekolta, Rustasta ja Pentikiltä.
Olohuoneen tiikkipöytä hankittiin Torista. Tuoreiden leikkokukkien sävyt löytyvät myös tyynynpäällisistä. Johanna on ­kerännyt kotiin erilaisia kynttilänjalkoja ja kynttilöitä. Etummainen vaaleansininen kynttilänjalka on Iittalan Nappula ja taaempi kirppikseltä. Liilan jalan Johanna löysi Flying Tigerista.
Sohvan takaisella ikkunalaudalla on simpukan mallinen maljakko Jotexilta. Sopivat kuivakukat ­löytyivät Kukka Fiorista. &Traditionin vaaleansininen valaisin on Verner Pantonin suunnittelema Flowerpot.

Jussin mielestä koti on jo valmis, mutta remontit teemme kuitenkin aina yhdessä. Olemme maalanneet, tapetoineet ja rakentaneet uusia säilytysratkaisuja. Seuraavaksi käymme eteisen kimppuun. Ehkä kaivan esille osan olohuoneen seinän hirsirunkoa.

Olen samanaikaisesti minimalisti sekä rönsyilijä. Ilottelen väreillä rohkeasti, sillä pastellisävyjen keskellä ainakin meidän on vaikea olla pahalla tuulella. Liika roju ympärillä ahdistaa, mutta rakastan värejä, kuoseja ja esineitä. Ne tekevät sisustuksesta persoonallisen ja kiinnostavan. Onneksi Jussi luottaa valintoihini.

Johanna haaveili pitkään lankkupöydästä ja hänen puuseppäisänsä teki pinnan kauniisti vanhentuneista lankuista. Jalat Johanna on ostanut Ikeasta. Tuolit on löydetty eri kirppiksiltä.
Puiset gorillat ovat Jussin matkamuisto Egyptistä. Ne istuvat olohuoneessa vitriinin päällä, jonka Johanna osti huonokuntoisena Torista. Se maalattiin Rust-Oleumin kalustemaalilla, sävyllä Bramwell.
Kirjastohuoneen kristallikruunu kuuluu talolle ja se jää paikalleen, vaikka Johanna ja Jussi joskus muuttaisivatkin pois. 1950-luvun kirjahyllyn Jussi on perinyt mummiltaan. Rahi ja rottinkituoli on hankittu Torista. Taulut ovat Lottamaijan julisteita. Tuolilla on Finlaysonin tyyny.

Me molemmat ihailemme vanhoja huonekaluja ja suurin osa niistä on hankittu kirpputoreilta tai peritty sukulaisilta. Kodin ei ole tarkoitus kuitenkaan olla mikään mummola, joten vanhojen huonekalujen rinnalle olen hankkinut myös uudempaa ja suomalaista designia.

Kotona esillä olevat esineet ja asiat on valittu huolella ja yleensä ne ovat hyvässä järjestyksessä. Pidän esillä vain kauneimmat ja tärkeimmät esineet. Vaihtelen niiden järjestystä, kun kyllästyn. Joskus löydän niin inspiroivan esineen, että rakennan muun sisustuksen sen ympärille. Olen karsinut pois turhat rojut – niin kotikin pysyy helpommin siistinä. Emme ole muutoin kovin järjestelmällisiä, ja kaappien ovien takana vallitsee usein kaaos.

Kellarin seinällä on Jussin mummolta saamat vaakunat, jotka edustavat perheen sukujuuria. Jussin isoisä on kotoisin Karjalasta, isoäiti on syntyjään Varsinais-Suomesta ja äiti on syntynyt Satakunnassa. Pöytä ja tuolit ovat kirppislöytöjä. Kellarissa vietettiin tupaantuliaisjuhlat, jonne pariskunta valmisti pihan viinimarjoista viiniä. He sisustivat kellariin diskon, jossa juhlittiin ja tanssittiin aamuun asti.
Makuuhuoneen matto on Finarten Terttu, jonka Johanna osti itselleen 30-vuotislahjaksi. Tapetti on Boråstapeterin Nocturne. Lopulta koko yläkerta sisustettiin tummansinisen ehdoilla. Matkalaukut ovat kirpputoreilta.
Yläkerran makuuhuoneen yhteydessä on pieni oleskelutila. Keinutuoli tuli vastaan Jussin äidin miesystävän vintillä, ja eläintaulut ovat Johannan tekemiä tussitöitä. Muhkea vaaleapunainen viltti on Rilassante Designin mallistoa ja pastelli­matto H&M Homesta.

Mökin puutarha on herättänyt intoni sen hoitamiseen. Nyt meillä on oma tuhannen neliön piha, ja vieläkin käymme välillä yhdessä ulkona ihmettelemässä, että onko se oikeasti totta! Pihassamme on vanhojen omenapuiden ja marjapensaiden lisäksi tilaa meidän puutarhaunelmillemme, sekä aavistus pehmeää maalaisromantiikkaa.

Nykyään vietämme aikaa kotona enemmän kuin ennen. Teemme yhteisiä ja omia projektejamme, ja syksyisin lämmitämme joka viikko piharakennuksessa olevan modernin saunan. Se on ihana tapa rentoutua.

Yläkerran makuuhuoneessa sijaitseva yöpöytä on hankittu kirppikseltä. Valaisin on Rustasta. kellarijuhlat
Kitara saa olla esillä. Siitä se on helppo ottaa, kun alkaa soitattaa. Johannan äiti löysi kirjaston tiikkilipaston Maurin Makasiini -kirppikseltä Perniöstä. Lipaston päälle pääsi Jussin koulusta saama hymypoikapatsas ja seinälle on ripustettu Johannan ukulelet. Tom of Finland -juliste on ostettu Tallinnan Fotografiska-museosta.
Yläkerran toinen makuuhuone on oikea monitoimihuone. Johanna käyttää pöytää, kun hän haluaa meikata ajan kanssa ja Jussin mielestä on mahtavaa, että kotona on huone, johon voi halutessaan vetäytyä soittamaan. Tiiikeriverho on Marimekon Kaksoset ja pöytänä toimii itse tuunattu taso Ikean pukkijaloilla.
Jussille kodin boheemi ilmapiiri on ehtymätön omien biisien lähde.
Kommentoi »