Unelmien Talo&Koti

"Kaikissa ikkunoissa kiilui kissansilmiä" – Johanna ja Topi vaihtoivat kaupunkikaksion kissoista ja kummituksista tunnettuun kartanoon

"Kaikissa ikkunoissa kiilui kissansilmiä" – Johanna ja Topi vaihtoivat kaupunkikaksion kissoista ja kummituksista tunnettuun kartanoon
Johanna ja Topi lähtivät metsästämään tilavampaa kotia ja päätyivät koiriensa kanssa Kymenlaaksoon yli satavuotiaaseen taloon, joka on aiemmin tunnettu kissa- ja kummitustalona. Nyt pariskunta on sisustanut kodista omannäköisen pitkälti kierrätyslöydöin.
Julkaistu 28.1.2019
Talon rakennusvuosi on 1907. Entisestä kummitustalosta ei ole enää jälkeäkään. Ryhdikäs vanha rakennus on jälleen rakastettu koti.
Terassi on puusepän taidonnäyte ja korostaa talon kartanomaista olemusta.

Kun Johannan ja Topin kaksiokoti kävi ahtaaksi kolmen koiran kanssa, he päätyivät muuttamaan 130-neliöiseen kartanoon. Nyt koirat Liinu, Ris ja Harvat saavat nauttia tilasta. Monet huonekalut on ostettu kirpparilta, minkä lisäksi suku on lahjoittanut pariskunnalle aarteitaan.

”Paikkakunnallamme järjestettiin hiljattain avoimien ovien tapahtuma, jossa kuulimme mielenkiintoisia asioita talostamme. Hirsikehikko on siirretty tänne vuonna 1907 tuntemattomasta paikasta, mahdollisesti itärajan takaa, ja talo on pysynyt saman suvun omistuksessa 1970-luvulle saakka”, Johanna kertoo.

Talon kaikissa ikkunoissa kiilui kissansilmiä, kun autonvalot osuivat niihin.
Liinu ihmettelee valokuvaajan touhuja.
Olohuoneen sohva on Johannan lempipaikka. Siitä näkee kaikkiin huoneisiin, ja ikkunasta voi seurata pihapiirin eläimiä ja taivaalla lentäviä lintuja.
Sohvapöytä on rakas muisto mummon vintiltä. Vanha pyykkikori on koirien suosikkipaikka, josta välillä jopa tapellaan.
Ikean vitriinissä säilytetään sisustuslehtiä, kirppislöytöjä ja muistoesineitä asetelmia varten. Johanna haaveilee löytävänsä joskus tilalle vanhan, taloon sopivan kaapin.
Johanna ja Topi iloitsevat siitä, että alkuperäiset, upean koristeelliset kakluunit ovat säilyneet. Nojatuolissa on ihana rentoutua työpäivän päälle.

”Talossa asui tuolloin omintakeinen neiti, joka tunnistettiin kylänraitilla pitsisestä päivänvarjosta. Neidin seurana oli lukuisa määrä kissoja. Kuulemma talon kaikissa ikkunoissa kiilui kissansilmiä, kun autonvalot osuivat niihin. Tästä syystä paikalliset asukkaat alkoivat kutsua rakennusta kissataloksi.

Kummitustalon maineen rakennus sai varsinkin kylän lasten mielessä, kun se jäi autioksi yli 20 vuodeksi. 1990-luvulla kunta myi talon pariskunnalle, joka aloitti sen pelastustyöt. Heidän jälkeensä talossa ehti asua vielä yksi perhe ennen meitä.

Asuimme aikaisemmin pääkaupunkiseudulla kaksiossa. Tila kävi isoille koirille ahtaaksi, joten aloimme etsiä uutta kotia. Lähialueen asunnot ylittivät budjettimme, mutta pian silmäni osuivat ihanaan vanhaan taloon Kymenlaaksossa. Se näytti aivan kartanolta. Topi ei ollut yhtä ihastunut mutta suostui lähtemään näyttöön. Talon nähdessään hänkin vakuuttui.”

Näkymä eteisestä olohuoneeseen. Sohvapöytä on rakas muisto mummolasta. Kattokruunu on tilattu netistä vuosia sitten.
Vanhan astiahyllyn päälle on koottu vaihtuva asetelma kirppislöydöistä. Peili on Ikeasta. Tekokukkaset eivät kuihdu talvellakaan.
Näkymä eteisestä ruokasaliin. Salin seinä kertoo talon eri aikakausista.
Johanna maalasi talosta löytyneen tuolin ja mökiltä tuodun lipaston kalkkimaalilla. Pinta tuntuu kestävän jopa ilman vahausta.
Vierashuone toimii myös Topin musiikkihuoneena. Mustan kitaran on tehnyt oululainen soitinrakentaja sikarilaatikosta.

”Muutimme maalle maaliskuun pakkasissa vuonna 2014. Kaksiomme kaikki tavarat mahtuivat yhteen huoneeseen, nykyiseen ruokasaliin. Kylmissäni aloin lämmittää olohuoneen isoa kakluunia, kunnes Topi kertoi lukeneensa, ettei kylmää uunia saisi lämmittää liian rajusti. Koko yön pelkäsin, että olin rikkonut hienon uunin! Onneksi se oli jäähtynyt aamuun mennessä. Ajan kanssa olen oppinut oikean lämmitystekniikan.

Aiemmat omistajat olivat tehneet isoimmat remontit, kunnostaneet esimerkiksi pesutilat, joten uskoimme pintaremontin riittävän. Vuosi muutosta meitä kohtasi kuitenkin ikävä yllätys, kun vettä alkoi valua sisään makuuhuoneen katosta. Edessä oli iso ja hintava kattoremontti. No, nyt meillä on kunnon katto, joka kestää seuraavat sata vuotta."

Näkymä olohuoneesta ruokasaliin. Senkki on saatu ilmaiseksi ja maalattu kalkkimaalilla. Asetelmat vaihtuvat sen päällä tiiviiseen tahtiin.
Ruokasalin sohvalla voi ottaa vaikka päivätorkut. Pöytä on Ikeasta, tuolit on peritty. Johanna aikoo rapsutella kaapin takana näkyvän sinertävän tapetin varovasti esiin. Kaappi on Tori.fistä, kattokruunu tilattu netistä.
Ruokasalin tunnelma on hirsiseinien ansiosta kotoisan kutsuva. Vitriinikaapissa säilytetään viinilaseja, astioita, kirjoja ja muistoesineitä.
Johanna rakastaa kirppiksillä kiertelyä. Suurin ilo tulee edullisista, hassunhauskoista löydöistä.
Keittiön hempeää väritystä taittaa Elloksen moderni valaisin. Sisalmatot ovat kätevät koiraperheessä. Ovi johtaa takaovelle ja pesutiloihin.
Upeaa ikkunaa ei ole peitetty verhoin. Valosarja kehystää ja tuo tunnelmaa. Pöytä ja tuolit ovat Ikeasta, vanhassa viskilaatikossa säilytetään kirjoja ja lehtiä.
Alkuperäinen puuhella toimii kesäisin laskutasona, talvella se on kodikas lämmönlähde. Kasviaiheinen keittiöpyyhe on lahja ystävältä.
Leipomista rakastava Johanna on luonut mieleisensä keittiön avohyllyjen ja vanhojen kaapistojen avulla. Hyllyt on tehty pihalta löytyneistä vanhoista laudoista.
Johanna sisusti makuuhuoneen lämpimäksi pesäksi, jonne on ihana vetäytyä iltaisin. Päiväpeite ja valaisin ovat Ellokselta. Hauska optinen tapetti on edellisen asukkaan peruja.
Makuuhuoneen seinässä näkyvät hirsien numeroinnit ajalta, jolloin kehikko on tuotu osina paikalle.
Johanna on sisustanut terassin viihtyisäksi. Pöytä ja rottinkipalli ovat saaneet uutta ilmettä kalkkimaalilla.
Sisäänkäynti on näyttävä. Pentikiltä aikoinaan ostetut koristekranssit sopivat vanhan talon henkeen.

Johannan sisustusvinkit

Uutta edullisesti. Päivitän huokeat huonekalut maalaamalla ja vaihtamalla vetimet. Käytän kalkkimaalia ja sekoitan itse mieleisiä sävyjä. Ostan vetimiä varastoon lomareissuilta.

Puun lumo. Suosin kokopuisia huonekaluja uudempien materiaalien sijaan. Puuta on helppo maalata, ja se kestää aikaa ja käyttöä. Puu tuo myös lämpöä sisustukseen.

Asetelman ihanuus. Olen hurahtanut asetelmiin. Esineitä vaihtamalla kodin ilmettä on helppo muuttaa vuodenajan mukaan. Esillä on aina minulle tärkeitä tai muuten silmää miellyttäviä tavaroita ilman suurempaa tarkoitusta. Asetelman tehtävä on tuottaa katsojalle hyvää mieltä.

Luonnon väripaletti. Suosin luonnon värimaailmaa ja materiaaleja, jotka tekevät sisustuksesta pehmeän ja harmonisen.

4 kommenttia