Unelmien Talo&Koti

Johanna ja Tomas kunnostivat yli satavuotiaan talon Helsingissä – ”Uusi olisi tullut halvemmaksi, mutta mikään ei voita tätä tunnelmaa”

Johanna ja Tomas kunnostivat yli satavuotiaan talon Helsingissä – ”Uusi olisi tullut halvemmaksi, mutta mikään ei voita tätä tunnelmaa”
Lapsiperhe virittäytyy talven juhliin kynttilöin ja luonnosta poimituin asetelmin. Rohkeat tapetit, perintökalusteet ja onnistuneet löydöt luovat kodin hengen. Liki vuoden kestänyt remontti on enää kaukainen muisto.
Julkaistu: 12.11.2019
Johanna ja Tomas Kylmä asuvat alle kouluikäisten lastensa Edvinin ja Fannyn kanssa vuonna 1910 rakennetussa hirsitalossa Helsingissä. Kodin 180 neliötä jakautuvat kuuden huoneen ja keittiön kesken. Johannan mielestä talosta kuoriutui remontissa täydellinen koti heidän perheelleen.
Rinnepiha on vielä keskeneräinen, mutta puutarhasuunnitelma on jo valmiina.
Johanna osti Hakolan Woody-pöydän Habitare-messuilta muutama vuosi sitten. Domus-tuolit ovat Tomaksen lahja vaimolleen, ja mustat tuolit ovat kierrätyskeskuksesta. Tapetti on Sandbergin Waldemar.
Luontoretken tuliaiset pääsivät somistamaan ruokapöydän kynttiläasetelmaa.
Klapitkin on laitettu nätisti esille.
"Meidän alakerran vierasmakuuhuoneessa on veljeltäni saatu vihreä sänky. Haaveilin siitä jo teininä. Muistan ajatelleeni silloin, että voi, kunpa saisin sen joskus omaan kotiini. Ja siinä se nyt on, yökyläilijöitä varten ja silmänilona.
Olemme asuneet täällä kuutisen vuotta. Talovanhus tupsahti eteemme kai kohtalon seurauksena. Ensin pidimme hintaa liian korkeana, mutta myöhemmin sitä oli iloksemme laskettu. Lähdimme katsomaan taloa, mutta samaisena iltana joku muu oli tehnyt kodista hyväksytyn tarjouksen. Se harmitti kovasti! Jopa äitini oli nähnyt myynti-ilmoituksen ja tuumannut, että talo on aivan minun oloiseni.
Onneksemme välittäjä soitti parin viikon päästä ja kertoi kauppojen peruuntuneen. Me tartuimme oitis tilaisuuteen!
Keittiöstä tuli toimiva, vaikka rikkonaiset seinäpinnat antoivat lisähaastetta. Keittiön toteutti kurikkalainen Neljä Seppää -yritys.
Kun Johanna ja Tomas näkivät Ilven kaasulieden keittiöfirman näyttelyssä, heidän oli saatava se. Siinä on kaksi uunia ja kaasupolttimien lisäksi myös keraaminen taso.
Kauniit astiat ovat Johannan heikkous. Arabian Maisema-sarja on Tomaksen ukin perintöä.
Johanna teki olohuoneen sohvapöydän pihasaunasta löytyneistä pukkijaloista ja levystä. Tilan pesämäisyys on lasten mieleen.
Kun tulimme katsomaan taloa, se oli nuhjuinen ja täynnä tavaraa, sisustus puhisi tummuuttaan eikä kunnallistekniikkaa ollut. Me näimme silti kaikkien kerrostumien läpi rakennuksen kauneuden ja sen mielettömät mahdollisuudet.
Tilasimme remonttisuunnitelman arkkitehdilta. Koko talo myllättiin. Meille oli hyvin tärkeää se, että vaikka remontissa tehtiin paljon muutoksia, mahdollisimman paljon vanhaa säilytettiin. Kaikki pinnat uusittiin ja eristystä lisättiin. Tontille tuotiin kunnallistekniikka. Lopulta vanha pihasaunakin purettiin toissa kesänä.
Ammattilaiset tekivät remppaa vajaan vuoden. Talo ei ollut alun perin kaunis, mutta remontin ja sisustamisen jälkeen se todella on sitä. Meille aivan täydellinen!
Vierashuone sijaitsee alakerrassa. Vihreä sänky on Johannan veljen kirppislöytö, joka ehti olla mökillä monta vuotta.
Vierashuoneen sivupöytänä on vanha ompelukonepöytä. Poljettava laite toimii yhä.
Johannan tekemät pompomit makuuhuoneessa ovat muisto Fannyn ristiäisistä. Ovi johtaa kylmään varastoon.
Yläkerran huoneiden käyttötarkoitus on vaihtunut moneen kertaan. Nyt tummasävyinen tila on vanhempien käytössä. Kaappi on Mokosta.
Naulakko löytyi jo puretusta pihasaunasta. Sieltä ovat peräisin myös vanha kamera, toinen kelloista ja valokuva.
Olisimme takuulla päässeet halvemmalla rakentamalla uuden talon, mutta vanhan hirsirakennuksen tunnelmaa ei voita mikään. Kodillamme on pitkä historia. Koska talo on kestänyt aikaa yli sata vuotta, eiköhän se kestä jatkossakin. Meidän mielestämme täällä ovat parasta kodikas tunnelma, kerroksellisuus ja mieleiset värit. Hirsitalossa on helppo elää ja olla.
Sisustuksessa tykkään sekoitella eri-ikäisiä asioita keskenään. Meillä on myös tapana kierrättää tavaroita lähipiirin kesken. Viimeksi lainasin kälyltäni valaisimia ja mattoja."
Edvin ja Fanny jakavat yhteisen huoneen. Tapetti on Sandbergin mallistosta ja keinuhevonen äidin lapsuudesta.
Lastenhuone on sisustettu kodikkaaksi ja ajattomaksi. Kirpparilta eurolla ostetun täkin alla on vanha tamminen sohva odottamassa uutta verhoilua.
Talossa ei ole saunaa, eikä perhe ole sitä kaivannut. Sen sijaan alakerrassa on suuri kylpyhuone.
Kommentoi »