Unelmien Talo&Koti

Jessica ja Ari herättivät 1930-luvun maalaistalon uuteen kukoistukseen – ”Tämä paikka tuntuu enemmän kodilta kuin kaupunkiasunto”

Jessica ja Ari herättivät 1930-luvun maalaistalon uuteen kukoistukseen – ”Tämä paikka tuntuu enemmän kodilta kuin kaupunkiasunto”
Kerrostalossa asuvien Jessica ja Ari Kakon haave omakotitalosta vaihtui kakkosasuntoon maalla. Kaupan päälle he saivat roppakaupalla talon vanhoja aarteita. Jessican lempiväri sininen näkyy kaikkialla sisustuksessa.
Julkaistu: 3.7.2020

Kun Jessica ja Ari Kakko hankkivat 2000-luvun alussa vanhan puutalon vapaa-ajankodikseen, heidän piti päättää heti alkuun, ostavatko he mökin irtaimistoineen vai heittääkö myyjä talossa olleet tavarat roskalavalle. Pari valitsi ensimmäisen vaihtoehdon. Mistä sitä tietää, millaisia aarteita talo tarjoaisi.

– Remontti oli tehty 1970-luvun tyyliin, mutta piharakennukset olivat täynnä kauniita vanhoja esineitä. Niitä on meillä yhä käytössä. Talossa pitää näkyä sen historia, Jessica sanoo.

Jessican lempivärit sininen ja valkoinen näkyvät myös tekstiileissä. Pihaan osuu usein tuuli, mutta toisaalta myös aurinkoa riittää koko päiväksi.
Ebba-koira nauttii kesäpäivästä portailla makoillen.
Kuistilla oli aiemmin yksi ikkuna. Kosteusvauriosta kärsinyt tila purettiin ja paikalle rakennettiin valoisa kesähuone. Vanhanmalliset ikkunat teki puuseppä. Jugendtuolit ja pöytä löytyivät puuvajasta, sohva oli parilla jo ennestään.

Talokaupoissa ei ollut ihan kyse rakkaudesta ensi silmäyksellä, mutta melkein kuitenkin.

Turussa asuva pariskunta sai tuttavaltaan vinkin myynnissä olevasta talosta, joka sijaitsi Arin lapsuusmaisemissa Kemiönsaaressa, ja ajoi tuolloin 2- ja 6-vuotiaiden lastensa kanssa kaatosateessa näytölle.

– Katsoimme kaukaa, ettei kyllä näytä kivalta. Pojat halusivat jäädä autoon odottamaan, mutta meille tuli pian olo, että tämä on sittenkin ihana.

Keittiön pöytä on Jessican vanhempien entinen. Jessica maalasi sen mäntypinnan piiloon. Samalla talossa olleet tuolit saivat uuden värin. Myös alunperin ruskea emännänkaappi oli valmiina talossa.
Keittiössä oli ennestäänkin puuhella, mutta Jessica ja Ari halusivat sen tilalle varaavan mallin, jossa on myös leivinuuni. Vanha hella odottaa tallessa uutta tulemistaan. Se sopisi esimerkiksi haaveissa olevaan kesäkeittiöön.
Remontoimme mökkiä aina kun oli vapaata. Olihan siinä haastetta, kun kuopus oli vielä vaipoissa.
Jessican lempiväri sininen näkyy kaikkialla talossa. Jessica on kerännyt sinisiä emaliesineitä renginkaapin päälle. Kaappi ostettiin jo ennen mökin hankkimista Kuopiosta. Pieni pöytä löytyi talosta.

Perhe otti talon käyttöön saman tien ja aloitti kunnostustyöt. Olohuone toimi tukikohtana samalla kun keittiö pantiin uuteen uskoon. Kuistilla oli ollut aiemmin kylpyhuone ja vesivahinko, joten kuisti uusittiin kokonaan. Myöhemmin remontoitiin myös yläkerta. Arin eläkkeellä oleva isä oli projektissa suurena apuna.

– Remontoimme mökkiä aina kun oli vapaata. Lapset kulkivat mukana. Olihan siinä haastetta, kun kuopus oli vielä vaipoissa.

Olohuoneen sohvakalusto saatiin tuttavalta ja arkku Jessican työkaverilta. Kattokruunu oli talossa ja vaati kunnon puhdistuksen, ennen kuin se saatiin taas säihkymään. Myös matto oli talossa entuudestaan. Olohuoneen seiniin valittiin sama ajaton paneeli kuin keittiöön.
Ompelukone toimii yhä ja oli jo ennen talokauppoja samalla paikalla. Ajan patinoima puulaatikko löytyi talosta.
Senkki ja taulu löytyivät talosta. Senkin päällä on vanhoja valokuvia ja lasikupujen alla talon entisen isännän piippuja ja tupakka-aski sekä vanhoja silmälaseja.
Balettitossut ovat Jessican, joka kävi 4–5-vuotiaana satubaletissa.

Nyt, 17 vuotta myöhemmin, kakkoskodissa on valmista. Jessica ja Ari nauttivat silti edelleen tekemisen meiningistä. Polttopuiden hakkuu, pienet projektit ja pihalla puuhastelu tuntuvat hyvältä vastapainolta kerrostaloasumiselle.

– Haaveilimme omakotitalosta, mutta nyt tämä paikka tuntuu enemmän kodilta kuin kaupunkiasunto. Täällä rentoudumme ja nukumme hyvin.

Naulakossa roikkuu muistona perheen poikien vanhoja vaatteita. Naulakko löytyi talosta, samoin lipasto ja pikkutuoli. Jessica on vain maalannut huonekalut uudestaan.
Menneet sukupolvet olisivat varmasti iloisia siitä, että talo elää jälleen.
Yläkerran kattoa korotettiin remontissa. Aiemmin huoneessa mahtui hädin tuskin seisomaan. Seinällä on vanha Ahvenanmaan kartta, jonka Jessica ja Ari ostivat häämatkallaan. Arkku oli talossa.

Pariskunta tekee vuorotyötä, joten he päätyvät mökille usein eri aikaan. Joskus myös aikuiset lapset ja heidän kaverinsa liittyvät seuraan.

Talo on taas arvoisessaan kunnossa. Tunnustusta on tullut myös edellisiltä asukkailta, jotka kävivät kylässä vuosi kauppojen jälkeen.

– He ilahtuivat nähdessään kahvipöydässä talon vanhat astiat. Menneet sukupolvet olisivat varmasti iloisia siitä, että talo elää edelleen.

Vanhan saunan tilalle tehtiin uusi saunarakennus, jossa on myös vierashuone. Talon rakentanut pariskunta oli istuttanut pihalle neljä omenapuuta, joista on vielä kolme jäljellä. Etupihalla kasvava puu tuottaa hyvin satoa.
1930-luvulla rakennetussa puutalossa on kolme huonetta ja keittiö sekä kuisti ja eteinen. Talossa on yhteensä 80 neliötä.
5 kommenttia