Viherpiha

Tervehdys tropiikista! Jeromen kerrostaloasunnon satapäinen kasvikokoelma lyö ällikällä

Tervehdys tropiikista! Jeromen kerrostaloasunnon satapäinen kasvikokoelma lyö ällikällä
Jerome Balagbagan on luonut kotiinsa ihanneolot tropiikin kosteudesta ja kirkkaasta valosta pitäville näyttävälehtisille viherkasveille. Peikonlehtien lisäksi Jeromella on toinen toistaan komeampia köynnösvehkoja, peikonkämmeniä, paavonnukkumatteja ja flamingokukkia. Lue alta Jeromen viherkasvivinkit!
Julkaistu: 20.10.2021

Filippiineiltä lähtöisin oleva Jerome Balagbagan muistaa lapsuudestaan suuren peikonlehden, joka kasvoi naapuritalon seinustalla jättimäisenä, syvänvihreänä pehkona.

– Minusta se oli kamalan ruma. Vasta kun aloin itse harrastaa viherkasveja, ymmärsin, kuinka upea kasvi se oikeasti oli. Nyt toivon, että minullakin olisi vielä joskus sellainen.

Ainakaan vielä Jeromen omat peikonlehdet Vantaan kerrostalokodissa eivät yllä moisiin mittoihin. Lähimpänä toisella puolella maapalloa olevaa esikuvaansa on tavallinen vihreälehtinen muoto, joka köynnöstää rehevänä pystynaulakosta muokatussa telineessään. Jerome on virittänyt kasvin alapuolelle valon, jotta se ohjaisi rentoa kasvua kohti lattiaa.

Kookkaaksi kasvava Philodendron ’Imperial Red’ vaatii paljon tilaa ympärilleen. Sen alapuolella näkyy kirjavalehtinen kumiviikuna.
Jerome tukee köynnösvehkat tukikepin avulla pystyyn. Sammaltäytteiset verkosta kieputetut kepit ovat hänen omaa tekoaan. Kukkapöydän ylähyllyllä vasemmalta Philodendron ’Florida Green’, P. brandtianum eli hopeaköynnös ja P. tripartitum -laji.

Hänen satapäisestä kasvikokoelmastaan löytyy myös kirjavalehtisiä peikonlehtiä. Trendivainuisten viherkasviharrastajien himoitsevat erikoisuudet ovat perusmuotoa pienikokoisempia mutta sitäkin näyttävämpiä. Peikonlehtien lisäksi Jeromella on toinen toistaan komeampia köynnösvehkoja, peikonkämmeniä, paavonnukkumatteja ja flamingokukkia.

– Kasvien lehdet ovat minusta kauniimpia kuin yksikään kukka. Ihailen niiden hienoja muotoja ja värejä sekä pintarakenteista löytyvää kaunista kiiltoa tai samettista hohtoa. Jokainen uusi lehti on ilon aihe.

Peikonlehden kirjava ’Thai Constellation’ -lajike vaatii enemmän valoa kuin vihreä muoto. Sen taimet ovat myös perusmuotoa harvinaisempia ja hinnakkaampia.

Jerome löysi viherkasvit suuren menetyksen myötä viisi vuotta sitten syksyllä. Hän oli juuri muuttanut Filippiineiltä Suomeen ja aloittanut täällä työnsä sairaanhoitajana, kun hänen isoisänsä yllättäen kuoli kotona Filippiineillä. Jerome oli lohduton, eikä ulkoa puskeva synkkä pimeys yhtään helpottanut oloa.

– Olin ostanut uuteen kotiini jonkin kaktuksen ja huomasin, kuinka ihmeellisen hyvää sen näkeminen teki. Tajusin, että olin isoisäni lailla kasvi-ihminen. Aloin hankkia ympärilleni lisää kasveja, rakastuin niiden vehreään tunnelmaan. Parhaimmillaan saatoin käydä kukkakaupoilla pari kolmekin kertaa viikossa.

Pistokkaat varttuvat kasvivaloilla varustetuissa hyllyissä. Jerome myy niitä joskus myös Facebookin viherkasvipalstoilla. Osa hyllyistä on muovihupun sisällä, jotta lämpö ja kosteus pysyvät kasveille suotuisana.
Jerome lisää kasvejaan pistokkaista. Paavonnukkumatin keltaraitainen lajike ’Lemon Lime’ tekee uusia juuria vedessä.

Kasvihankinnat jäivät kuitenkin usein harmittavan lyhytikäisiksi. Jerome ymmärsi, ettei hän tiennyt niiden hoidosta juuri mitään. Lisähaasteita aiheuttivat hänelle tuntemattomat Suomen talven olosuhteet, joissa kosteutta ja valoa on useimmille lajeille tarjolla aivan liian vähän. Jerome alkoi opiskella viherkasvien hoitoa YouTube-videoista ja muokata kasvuolosuhteita valaistuksen, lämmittimien, kostuttimien ja omien multasekoitusten avulla.

– Aloin harrastukseni myötä pitää huolta myös työpaikan kasveista, joita omaiset toivat vanhusten iloksi. Haaveilen, että voisin joskus jotenkin yhdistää kummatkin hoitotyöt.

”Tajusin, että olin isoisäni lailla kasvi-ihminen.”

Taitojen karttuessa Jerome uskaltautui hankkimaan kotiinsa yhä erikoisempia kasveja. Flamingokukat ovat hänestä kaikista vaativimpia kasvatteja. Ne eivät anna anteeksi pientäkään kuivahtamista, vaan upeat lehdet kuihtuvat ja kuolevat pois. Liikakastelun seurauksena koko kasvi herkästi mätänee. Flamingokukkien kukintakin kertoo kasvin voivan huonosti. Esimerkiksi Anthurium clarinervium alkoi kukkia, kun se oli pudonnut alas hyllyltä ja loukannut lehtensä.

Suomen markkinoilta erikoisia viherkasveja löytyy huonosti ja hinnat ovat pilvissä, joten Jerome tilaa kasveja nykyään useimmiten ulkomailta. Tulokkaat saavat neem-öljysuihkutuksen, jonka tarkoitus on tuhota mahdolliset tuholaiset. Kasvit viettävät ensimmäisen viikon uudessa kodissa eristyksissä, jotta ne eivät vahingossakaan tartuta vitsauksia Jeromen aarteisiin.

Komealehtiset köynnösvehkat sopivat Jeromen mielestä aloittelijoillekin. Vasemmalla Philodendron gloriosum ja oikealla Philodendron pastazanum.

Jeromen viherkasvivinkit:

  • Aloita helposta. Köynnösvehkat ovat näyttäviä ja paljon helppohoitoisempia kuin vaikkapa krantut flamingokukat. Niinpä ne palkitsevat aloittelevankin harrastajan.
  • Hajauta hoitotoimia. Kun kasveja on paljon, tee hoitotoimet järjestyksessä esimerkiksi niin, että otat käsittelyyn aina yhden kasvihyllykön asukkaat kerrallaan. Kastelun lisäksi tutki myös kasvien lehtiä, niin voit tarttua mahdollisiin tauteihin ja tuholaisiin jo alkuvaiheessa. Samalla voit pyyhkiä pölyt lehtipinnoilta.
  • Lisää valoa. Vähäinen valo koettelee viherkasvien kestävyyttä, joten lisävalaistus on tarpeen talvella. Etenkin kirjavalehtiset lajikkeet vaativat enemmän valoa kuin yksiväriset muodot, koska niiden lehdissä on vähemmän yhteyttämisessä tarvittavaa lehtivihreää. Hämärässä niiden väritys hiipuu.
  • Ota pistokkaita. Monia viherkasveja on melko mutkatonta lisätä pistokkaista. Juurruta kasvien alut vedessä tai tökkää ne kasvamaan suoraan huokoiseen taimimultaan. Jos et tarvitse kaikki taimia, monet kasvit ovat kysyttyjä huonekasviharrastajien some-ryhmissä.
  • Hanki harvinaisuuksia. Viherkasvierikoisuuksien parhaat valikoimat löytyvät niihin keskittyneistä ulkomaisista verkkokaupoista. Muista, että EU:n ulkopuolelta tilatuilta kasveilta vaaditaan kasvinterveystodistus.

8 x tropiikin viherkasvi

1. Paavonnukkumatti, Maranta leuconeura var. kerchoveana

Nukkumatit ovat köynnösvehkojen tapaan melko helppohoitoisia huonekasveja. Tummajuovaisella muunnoksella on hyvin koristeelliset lehdet..

2. Macodes sanderiana ’Jewel Orchid’

Pieniä, jalokiviorkideoiksi kutsuttuja erikoisuuksia kasvatetaan upeiden lehtien vuoksi. Sillä ei ole suomenkielistä nimeä.

3. Pikkupeikonlehti ’Albo’, Monstera deliciosa var. borsigiana

Peikonlehtien kirjavalehtiset muodot ovat nyt trendikkäitä. Pikkupeikonlehti kasvaa sitä yleisempää peikonlehteä hillitymmin.

4. Köynnövehka ’Ring of Fire’, Philodendron

Hyvin harvinaisen mutta halutun lajikkeen jokainen lehti on yksilöllinen, väritys vaihtelee keltaisesta oranssiin ja pinkkiin.

5. Neulavehka, Rhaphidophora tetrasperma

Laji muistuttaa olemukseltaan ja hoitovaatimuksiltaan peikonlehteä, mutta on sitä huomattavasti pienikokoisempi.

6. Aarnipeikonlehti, Monstera adansonii

Peikonlehtien sukuun kuuluvan lajin lehdet ovat näyttävän reikäiset.

7. Flamingokukka, Anthurium clarinervium

Lajia kasvatetaan sen suurten ja upeiden lehtien vuoksi. Se viihtyy runsaassa hajavalossa. Paahteessa lehdet voivat palaa.

8. Paavonnukkumatti, Maranta leuconeura var. kerchoveana ’Variegata’

Kirjavalehtinen lajike on harvinaisuus, jonka pienetkin taimet maksavat muutaman kympin. Sitä myydään myös nimellä ’Beauty Kim’.

Juttuun korjattu 25.10 kello 9.30 flamingokukan ja Maranta leuconeuran kirjoitusasut.

5.11. klo 12.15 korjattu aarnipeikonlehden ja paavonnukkumatin kerchoveana-muunnoksen nimet.

5 kommenttia