Avotakka

Jennyn kakkoskodissa Mallorcalla paistaa aina – ”Kutsun tätä paikkaa iloiseksi sirkukseksi”

Jennyn kakkoskodissa Mallorcalla paistaa aina – ”Kutsun tätä paikkaa iloiseksi sirkukseksi”
Pitkään unohduksissa olleesta pimeästä huoneistosta ja villiintyneestä puutarhasta kuoriutui valossa kylpevä kaunotar. Helsinkiläisen Jenny Nymanin kakkoskoti Mallorcalla on täynnä ilahduttavia tavaroita ja elementtejä.
Julkaistu: 4.8.2020

Villi puutarha, kosteaa maaperää ja rapattuja röpelöseiniä. Järkyttävästä kunnosta huolimatta Jenny Nyman näki 51-neliöisen kaksion potentiaalin, ja se oli rakkautta ensi silmäyksellä vuonna 2014. Mallorcan pääkaupungin Palman kyljessä sijaitsevalta arvostetulta Son Armadansin alueelta on kymmenen minuutin kävely rantabulevardille.

Vanhaan pöytälevyyn on liitetty uudet metallijalat. Päiväpeiton ja pellavaverhot Jenny on ommellut itse. Aurinkopeili ja lattiavalaisin ovat Maison du Mondesta. Ikean Ektorp-sohvalla on H&M:n keltaiset samettityynyt ja Moko Marketin hapsutyynynpäälliset. Kestävä ja ekologinen juuttiräsymatto on Frondasta.
Pimeästä, ahtaasta keittiöstä lähti seiniä. Ikean valkoinen keittiökaapisto kylpee nyt luonnonvalossa. Porcelanosan kaakeleilla laatoitettu seinä rauhoittaa vaaleanharmaalla sävyllään. Keittiön tasolla on antiikkinen pullonjäähdytin, gepardikannu Zara Homesta ja keltainen Finelin emalikattila 1970-luvulta. Eamesien DSW-tuolien yllä on messinkinen kattovalaisin antiikkiliikkeestä. Pöytäliina on Indiskasta. Kare Designin maljakossa on mimosan oksia.
”Olen aina unelmoinut talosta, isosta terassista ja merinäköalasta, mutta tämän asunnon myötä unelmasta tuli vähän toisenlainen”, kertoo Jenny Nyman yläkertaan nousevalla portaikollaan.
Pieni syvennys sai lasilevyt, jossa on tilaa vanhoille kynttilänjaloille, tarjottimille ja kirjoille.

Helsinkiläinen mainostuottaja Jenny on viettänyt Mallorcalla kaikki lomansa lapsuudesta asti, ja nykyään hän työskentelee paljon siellä. Rehottavalta patiolta sai lähteä kaikki muu paitsi vanha limoviikunapuu.

Perinteinen suomalainen raanu on saanut kunniapaikan. Jenny on ripotellut asuntoon paljon väripisteitä, mutta sänkyyn hän petaa aina valkoiset lakanat. Päiväpeitto on Fronda-myymälästä Mallorcalta. Ikean Gladom-tarjotinpöydällä on Relovesta hankittu vanha valaisin. Kukkataulu löytyi paikalliselta kirpputorilla. Aamutakki pestystä pellavasta on H&M:stä ja lehmäntalja Ikeasta.
Viikonloppuisin Jenny suuntaa usein retkelle johonkin Mallorcan monista rantapoukamista. Silloin hän nappaa mukaan yhden olkihatuista, joita hän on ripustanut Ibizalta hankitun ison peilin ajopuukehyksiin. Jenny maalasi valkoisen, metallisen Fermobin Bistro-tuolin vihreäksi.
Keskitä taulut samalle seinälle ryhmäksi sen sijaan, että ripottelet yksinäisiä tauluja ympäriinsä. Varminta on sovittaa yhteen samansävyiset tai -aiheiset työt.
Taulut on koottu raakametallista teetetyille hyllyille. Yläkertaan tultaessa vastassa ovat Moko Marketista hankitut perhostaulujulisteet ja Taito Shopin kasviaiheiset opetustaulujulisteet. Helsingin Sanomien yhteiskunnallisten julisteiden sarjaan kuuluvan Pakolaisuus-kuvan on valokuvannut Meeri Koutaniemi.
Alun perin kotioven avaus johti minieteiseen ja siivouskomeroon. Nyt avonaiseen tilaan mahtuu työpöytä ja värikäs kokoelma rakkaita koruja ja laukkuja. Pienet Andy Warholin julisteet ovat MoMAn taidemuseosta. Perhostaulut löytyivät ystävien kautta. Työpöytä, pöytävalaisimet ja juuttimatto ovat Ikeasta. Tuolit ovat Eamesien DSW:t.
Porcelanosan mattakaakelissa on kolmiulotteinen pinta. Seinäkuvioinnin rikkoo ainostaan vähäeleinen Ferm Livingin wc-rullateline. Puuvillamatto on Primarkista. Lavuaari ja allaskaappi ovat Socías y Rossellón ja wc-istuin Rocan. Valokuvakehys on Indiskasta ja saippuapullo Zara Homesta.

Remonttia Jenny on tehnyt huolella ja kiirehtimättä. Kakkoskodista on muodostunut täysin erilainen kuin Töölön mustavalkeasta designkodista.

– On vaikea sanoa paikkaa, jossa viihtyisin parhaiten, sillä kaikki täällä tuntuu ihanalta. Nautin valoisuudesta, eri väreistä, vanhoista ja uusista huonekaluista. Kuvailen tätä kaikkea iloiseksi sirkukseksi. Olen koonnut ympärille itselleni tärkeitä elementtejä ja tavaroita, jotka ilahduttavat ja saavat hymyilemään joka päivä, Jenny sanoo.

Patiolle katettu, tapaksista notkuva pöytä on suojassa auringolta ja putoavilta lehdiltä. Kevyt purjekangas ja puutarhan sohvakalusto ovat Bauhausista. Bistro-tuolit ovat Fermobin. Trooppisin kukin kuvioitu pöytäliina on H&M Homesta ja ulkokäyttöön sopiva muovimatto Zara Homesta.
Kun Mallorcalla istutaan iltaa ystävien kesken, tarjolla on usein mallorcalaista perinneruokaa pa amb olia: paikallisen tumman leivän pinnalle lisätään ensin oliiviöljyä, sitten sille hierotaan sikäläistä Ramallet-tomaattia ja suolaa. Leipälautaset ovat Daystä ja kakaduvesikannu Zara Homesta.
30 neliön patiolta on raivattu pois villiintyneet köynnökset. Seinät maalattiin valkoisiksi ja vanhojen röpölaattojen tilalle valettiin betonilattia. Risuaita tuo näkösuojaa Indiskan riippukeinussa makoiluun. Alkuperäinen valaisin on talon valmistumisvuodelta 1976.
1 kommentti