Unelmien Talo&Koti

Kun lautalattia narahtaa, sydämessä läikähtää – Jennin ja Samin piti asua puutalossa Vanhassa Raumassa vain hetki, mutta toisin kävi

Kun lautalattia narahtaa, sydämessä läikähtää – Jennin ja Samin piti asua puutalossa Vanhassa Raumassa vain hetki, mutta toisin kävi
Jenni Tuurala on asunut koko ikänsä vanhassa talossa. Siksi parikymmentä vuotta tyhjillään ollut hirsitalo Vanhassa Raumassa oli hänestä mitä luontevin valinta perheen kodiksi.
Julkaistu: 25.3.2020
Sade on kastellut Jenni ja Sami Tuuralan terassin litimäräksi. Ulkoseinien ja ovien värit pääsevät hehkumaan upeina synkän kelin ansiosta, joten sää ei heitä haittaa. Lukuisat kynttilät sisällä luovat kutsuvan tunnelman. Ne ovat Jennille tärkeitä kaikkina vuodenaikoina.
Perheen koti sijaitsee aivan Vanhan Rauman keskustassa mutta piilossa katseilta. Sisään mennään pihan puolelta. Sisällä huomio kiinnittyy hulppeaan huonekorkeuteen ja alkuperäisiin kaakeliuuneihin. Kun vanha lautalattia narahtaa askeleen alla, Jennin sydämessä läikähtää.
Jenni ja Sami Tuurala sekä heidän poikansa Väinö, 10, asuvat 1900-luvun alussa valmistuneessahirsitalossa Vanhassa Raumassa. Rakennusta ympäröi suojaisa pihapiiri. Ennen kuin Jenni ja Sami asettuivat taloksi, Jennin papalla oli tapana tulla nikkaroimaan asumattomaan tilaan. Talossa on neljä huonetta ja keittiö sekä yläkerta, neliöitä 85.
Unelmien koti on ollut perheelle lempeä turvasatama varsinkin viime aikoina. Viisi vuotta sitten Jenni sai rintasyöpädiagnoosin, ja viime vuoden alussa sairaus uusiutui. Väinö on ilmoittanut painavasti vanhemmilleen, ettei halua muuttaa muualle ikinä.
Tein reiän lattiaan ja kurkkasin toiveikkaana, mitä sieltä löytyy.
Ennen muuttoa oli tehtävä perusteellinen remontti sähkö- ja putkitöitä myöten. Talo piti tyhjentää sinne jätetystä tavarasta, ennen kuin kirvesmies pääsi aloittamaan hommat.
Remontti kesti vuoden päivät. Alkurempan jälkeen pari on päivittänyt kotiaan vanhan asunnon tyyliä kunnioittaen.
– Olimme asentaneet kotiin ruskean laminaattilattian, koska se muka näytti niin hienolta. Pikkuhiljaa aloin inhota sitä. Lopulta tein reiän lattiaan ja kurkkasin toiveikkaana, mitä sieltä löytyy.
Monen eri kerroksen alta paljastui lautalattia. Jenni ja Sami arvelevat, että laudan päällä on aina ollut jokin toinen materiaali.
Jykevä puuvitriini oli ensimmäinen huonekaluostos tähän kotiin kaksikymmentä vuotta sitten. Se löytyi kirpparilta kuten keinutuolikin.
Jennin lapsuudenkodissa on ollut aina puusohva, joten hän halusi sellaisen myös omaan kotiinsa. Sohva toimii vierasvuoteena.
Ajattelimme aluksi viipyä täällä vain hetken, mutta toisin kävi.
Talon joka huoneessa on upea koristeellinen kaakeliuuni. Pahimmilla pakkasilla kaikissa uuneissa on tuli yhtaikaa. Jos uunia ei käytetä lämmitykseen, Jenni avaa luukut ja laittaa uuninpesään kynttilöitä palamaan.
Pariovien takana on vanhempien makuuhuone. Ovet olivat varastossa vuosikausia. Jenni oli jo viemässä niitä kunnostettaviksi mutta ryhtyikin hommaan itse. Hän rapsutti vanhaa maalia pois tuntikausia. Pinta sai jäädä rouhean keskeneräiseksi.
Kun vanha lautalattia narahtaa askeleen alla, Jennin sydämessä läikähtää.
Jenni ja Sami muuttivat taloon vuokralle kaksikymmentä vuotta sitten. Jennin isä oli ostanut ystävältään kiinteistön, johon kuuluu yhä kaksi vuokrattavaa liikehuoneistoa. Kuusi vuotta myöhemmin pariskunta osti osuuden kiinteistöstä.
– Ajattelimme aluksi viipyä täällä vain hetken, mutta toisin kävi.
Pariskunnalla on keittiössä jämpti työnjako: Sami kokkaa ja Jenni leipoo. Aiemmin keittiö oli Jennin papan verstas, jossa pappa puuhasteli eläkepäivinään.
Keittiön ikkunasta avautuu näkymä sisäpihalle. Levitettävä pöytä on kätevä, kun kylässä on vieraita. Pinnatuolit ovat Askosta. Ovet ovat vaihtaneet väriä sinisestä harmaaksi, enää keittiön ulko-ovi on maalaamatta.
Parinkymmenen metrin päässä kodista sijaitsee Jennin lempikauppa Sisustus Idea. Sieltä on peräisin muun muassa keittiön kattovalaisin. Kaappi on kirpparilöytö parinkymmenen vuoden takaa.
Estetiikka on Jennille sydämenasia. Hän asettelee pikkuesineetkin omille paikoilleen. "Silmääni sattuu, jos asiat eivät ole harmoniassa keskenään."
Yläkertaan johtavat portaat ovat alkuperäiset. Kun Jenni repi niistä muovimaton pois, alta paljastui kaunis lautapinta. Porrasmaalin joukkoon laitettiin rouhetta liukkauden estämiseksi. Tapetti on Pihlgren ja Ritolan Kirsikkapuu.
Väinön huoneessa on hehkuvan sininen tunnelma. Pojan peliharrastus näkyy sisustusvalinnoissa. Gammalsvenskamalliston tapetti on Tapettitaivaasta.
Välillä huoneet vaihtavat paikkaa. Viime mylläyksessä Väinö sai oman sopen yläkerrasta.
Väinön huoneen karttapallo on melkein 40-vuotias. Jenni sai sen lapsena. Pöytä on ensimmäisiä kotiin hankittuja huonekaluja.
Oman lisänsä asumiseen tuo talon sijainti Unescon maailmanperintökohteessa.
Valokuvat ovat tärkeä osa kodin sisustusta, sillä Jenni viihtyy itsekin kameran takana. Makuuhuoneen perhekuvat on ottanut pariskunnan ystävä, valokuvaaja Essi Miettinen.
Vanhempien makuuhuoneen Hyvää yötä -ovi johtaa vaatehuoneeseen. Se on maalattu mustaksi liitutaulumaalilla.
Välillä huoneet vaihtavat paikkaa. Viime mylläyksessä Väinö sai oman sopen yläkerrasta.
– Olen sisustanut kodin meidän perheemme tarpeisiin. Tykkäämme viettää aikaa yhdessä, joten kodin pitää olla viihtyisä.
Oman lisänsä asumiseen tuo talon sijainti Unescon maailmanperintökohteessa. Turisteihin perhe on jo tottunut. Mukulakivikadulta on muutama askel kaupungin keskustaan. Leffateatteri, pienet putiikit ja tunnelmalliset ravintolat ovat melkein naapurissa. Väinö kävelee kouluun alle kymmenessä minuutissa ja Jenni töihin kahdessa minuutissa.
Katso lisää kuvia Jennin Instagram-tililtä: @jennituurala.
Keittiöstä pääsee suoraan terassille ja idylliselle sisäpihalle. Aina kun sää sallii ja perhe on kotona, he nauttivat ateriat ulkona.
Kommentoi »