Unelmien Talo&Koti

Jennie sisusti yli 100-vuotiaan Villa Engelin tunteella trendeistä piittaamatta – ”Jokainen huone on kertonut minulle toiveensa"

Jennie sisusti yli 100-vuotiaan Villa Engelin tunteella trendeistä piittaamatta – ”Jokainen huone on kertonut minulle toiveensa"
Pikkutyttönä Jennie Engeldahl kulki usein kauniin jugendtalon ohi. Hän leikitteli ajatuksella, millaista talossa olisi asua. Meni muutama vuosikymmen, ja nyt lapsuuden unelma on toteutunut. 1912 valmistunut, Villa Engeliksi kutsuttu puutalo Loviisassa on Jennien, hänen puolisonsa Janne Koivulahden ja heidän poikansa Jeanin koti.
Julkaistu: 23.12.2020
Aurinkoa ei ole näkynyt päiväkausiin. Tuuli humisee korvissa ja tunkeutuu takin alle. Kun saavumme määränpäähämme harjun laelle, merenlahdelle avautuvan näköalan kauneus hengästyttää. Olemme tulleet Jennie Engeldahlin ja Janne Koivulahden jugendtaloon.
– Ei haittaa, että ulkona on harmaata, kun sydämessä asuu ilo, Jennie vastaa sääpäivittelyyn.
Talo sijaitsee Loviisan historiallisessa, suojellussa alakaupungissa kauniin harjun laella. Koska yli satavuotias rakennuskin on suojelukohde, sen ulkokuoreen ei saa tehdä muutoksia.
Janne löysi oman herkkyytensä jo kauan aikaa sitten, mutta vasta Jennien kanssa hän on päässyt toteuttamaan sitä. Yhdessä he ovat rakentaneet kodistaan juuri itselleen sopivan.
Patsaan on tehnyt Eva Creationin Eva-Maria Miettinen. Pullo on lahja entisiltä rakkailta naapureilta. Janne laittoi siihen tunnelmavalot. Pienet kalusteet ovat Boknäsistä.
Kaakeliuunissa poltetaan ainoastaan kynttilöitä, sillä se ei toimi kunnolla. Jennie tunnelmoi kynttilöillä meditaatioilloissaan ja tauluja maalatessaan.
Palvelemme taloa ja pidämme siitä huolta. Nyt tämä on meidän, mutta joskus aikanaan jonkun toisen.
Kolmikerroksinen talo on värikäs mutta ei liian räiskyvä. Tunnelma on rauhallinen ja lempeä. Asukkaat ovat kunnostaneet kotiaan rakkaudella.
– Olen sisustanut kodin tunteella, en trendejä seuraten. Jokainen huone on kertonut minulle toiveensa. Aistin ne, ja siitä on helppo jatkaa.
Olohuone on perheen kokoontumiskeskus. ”Nautimme toistemme seurasta. Välillä uppoudumme omiin juttuihimme, Janne kitaran rakentamiseen, Jean legoihinsa ja minä neulomuksiini.” Tapetti on Duron Gammalsvenska -malliston Spolargården.
Jennielle koti on ikkuna maailman kauneudelle. ”Kotimme on kuin suuri syli, jonka turviin voi aina palata.”
Pentikin syvänvihreä kaappi sai Jennien sydämen läpättämään. Kun hän näki lipaston, hänen oli pakko saada se omaan kotiin.
Kahdeksan vuotta sitten valkoinen sulka sinetöi parin ostopäätöksen. Jennie ja Janne olivat tulleet myynti-ilmoituksen perusteella katsomaan mahdollista uutta kotiaan. He olivat etsineet Loviisasta taloa jo kolmisen vuotta.
– Kiertelimme huoneissa, ja tunsin, että talossa oli hyvä olla. Rakennus tarjosi valtavasti mahdollisuuksia. Seisoin tuulikaapissa ja katselin tulevaa ruokasalia. Pyysin mielessäni enkeleitä kertomaan, onko tämä meidän uusi kotimme. Hento ääni kehotti minua kääntymään. Tein niin ja näin edessäni ison valkoisen sulan, joka oli kiinnitetty ovenkarmiin. Huudahdin Jannelle, että meidän pitää ostaa tämä talo.
Kahdella keittiön seinällä on Svenskt Tennin Eldblomman-tapetti. Oven punainen sävy on napattu tapetista.
Keittiö on koristeellinen mutta käytännöllinen. Pariskunnan suunnitelman toteutti myrskyläläinen kalustetehdas AX-Design. Sininen paneeliseinä oli Jennien haaveissa pitkään.
Patsas on taiteilijaystävä Eva-Maria Miettisen teos. Intuitiivinen taiteilija antaa muodon luonnonhengille ja muille eteerisille olennoille kuten haltijoille.
Kuiskauksen ansiosta rakennus sai nimekseen Villa Engel, enkelten talo. Jennie ymmärtää tämän kohtalon johdatuksena, sillä hän on lapsesta asti ollut selvänäkijä. Hän työskentelee terapeuttisena kuuntelijana, parantajana ja kouluttajana.
1970-luvun energiansäästövimman madaltamat huoneet on nyt palautettu alkuperäiseen juhlavaan korkeuteensa.
Jennie näki maalaisromanttisen ruokaryhmän aikoinaan Stockmannilla mutta tyytyi vain ihailemaan sitä. Myöhemmin sama kalusto tuli vastaan Porvoon Vanille Homessa, eikä hän voinut enää vastustaa kiusausta. Punainen lipasto on Ikeasta.
Ruokasalista avautuu kaunis näkymä keittiöön. Tapetti on Laura Ashleyn mallistosta. Huonekalut on hankittu pääosin porvoolaisesta Vanille Home -sisustusliikkeestä. Jennie on tarkka siitä, että jokaisella esineellä on oma paikkansa.
Jennie rakastaa astioita, ja hän kattaa aina kauniisti. Osan aarteistaan hän on hankkinut antiikkiliikkeistä. Vanhat astiat on pestävä käsin, mutta tässä asiassa mennään estetiikka edellä.
Viihdymme yhdessä, mutta on meillä omatkin jutut: Jannella kitaran rakentaminen, Jeanilla legot ja minulla leipomukset ja käsityöt.
Pariskunnan astiakaapissa on oma paikkansa purppuraisille astioille. Punainen on yksi sisustuksen tehosteväreistä. Sitä on esimerkiksi monissa talon tapeteissa.
Talokaupat tehtyään pariskunta ajatteli selviävänsä pelkällä pintaremontilla. Toisin kävi.
– Pintoja tutkiessamme avasimme olohuoneen levytetystä katosta nurkan, ja sieltä löytyivät alkuperäiset helmipaneelit. Kun kuntotarkastaja porasi reiän olohuoneesta kellariin, parketin alta paljastui alkuperäinen lankkulattia. Silloin päätimme tehdä vähän isomman rempan.
Yläkerran vanha kirjoituspöytä on ostettu loviisalaisesta Krintti-myymälästä, jossa se myös kunnostettiin. Pöydän maalasi Eva-Maria Miettinen.
Huoneiden värit on valittu kaakeliuunien mukaan. Hento sävy makuuhuoneen tapetissa muistuttaa enkelinsinistä, tilaa taivaan ja maan välissä.
Vanhempien tilava makuuhuone sijaitsee talon yläkerrassa. Ikkunasta näkyy merelle. Jennie halusi luoda tilaan lempeän ja viattoman tunnelman. Tapetti on Laura Ashleyn mallistosta. Vuode on Ikeasta, ja pöytävalaisimet on hankittu porvoolaisesta sisustusliikkeestä.
Kuuntelin ensin jokaista huonetta erikseen. Vasta sitten aloin suunnitella ja toteuttaa.
Jennie sai kerran tummansinisen paperipussin. Sen väri miellytti häntä niin, että hän päätti maalata Jeanin huoneen tismalleen pussin väriseksi.
Vanhemmat rakensivat Jeanin huoneeseen taianomaisen maailman kaikesta siitä, mistä hän pitää erityisesti. Jean sai itse päättää, miten tavarat sijoitetaan.
Koko talo kävi läpi hurjan muutosprosessin. Välikattoja nostettiin, seiniä purettiin ja uusia rakennettiin. Jennie maalasi yksikseen talon ulkoseinät. Pari teki paljon itse mutta käytti myös ammattilaisia apunaan.
Huone kerrallaan 1970-luvun tyyli väistyi lempeän, talolle ominaisemman tyylin tieltä.
4 kommenttia