Unelmien Talo&Koti

Vitriini vanhoista ikkunoista ja veitsiteline kirjoista – Jennan ja Eduardon perheen rintamamiestalosta huokuu kierrättämisen riemu

Vitriini vanhoista ikkunoista ja veitsiteline kirjoista – Jennan ja Eduardon perheen rintamamiestalosta huokuu kierrättämisen riemu
Jennalta ja Eduardolta remontointi ja tee se itse -projektit onnistuvat kuin vanhoilta tekijöiltä. Perheen rintamamiestalo Liperissä on täynnä ihania ideoita.
Julkaistu 9.2.2022

Jenna ja Eduardo Zenelajin rintamamiestalo Liperissä on sisustettu huokeilla kirppislöydöillä ja kierrätetyillä ja korjatuilla esineillä. Molemmat pitävät myös remontoinnista ja huonekalujen tuunailusta, joista parille onkin kerttynyt kokemusta.

– Lapsuuden perheelläni oli kirpputoriyritys, jonka toiminnassa olin mukana. Niinä vuosina minuun tarttui kierrättämisen riemu. Ehkä siksi yhteiset kotimme Eduardon kanssa on sisustettu kirppislöydöillä, Jenna kertoo.

Jenna haaveili lapsena arkeologin ammatista ja kuvitteli tutkivansa entisaikojen elämää ja esineitä. Vaikka ammattihaave ei toteutunut, Jenna toteuttaa unelmaansa sisustamalla ja tuunaamalla.

– Tykkään tehdä vanhasta uutta, Jenna sanoo.

Jenna, Eduardo ja lapset Flori, 11, Sofie ,10, Elena, 8, Alissa, 6 ja Andi, 2, asuivat ennen valtavassa kansakoulussa, mutta ovat onnellisia myös rintamamiestalon pienemissä neliöissä.
Jenna ja Edin unelma on remontoida vanhoja taloja työkseen. He ovat ehtineet remontoida monta taloa jo itselleenkin. Nykyinen koti on neljän huoneen ja keittiön 1954 rakennettu rintamamiestalo Liperissä.
Jennalle tilojen välinen jatkumo on tärkeää. Hän suunnitteli keittiön jo kun perhe asui talossa ensimmäisen kerran. Silloin hänen sisustustyylinsä oli maalaisromanttinen. Nyt pohdinnassa ovat uudet, eriväriset ylä-ja alakaapit. Hellan Jenna löysi Tori.fistä ja liesituuletin on hankittu kierrätyskeskuksesta.
”Tykkään tehdä vanhasta uutta.”
Jenna ja Eduardo tekivät vitriinikaapin vanhoista ikkunoista. Pokat ja runko käsiteltiin Supi- saunasuojalla, sävy on Kemi. Valaisin ja tuolit on hankittu nettikirpparilta. Lattiapinnan Jenna ja Eduardo sävyttivät Liberon puuvahalla. Se antaa puulattialle kestävän pinnan.
Veitsitukki on tehty vanhoista kirjoista ja vyöstä.

Jennan ja Eduardon ensimmäinen remonttikohde oli Jennan vanha mummonmökki. Kokemusta remontoinnissa ei juurikaan ollut, mutta intoa löytyi ja oppi tarttui matkalla. Jenna ja Eduardo asuivat mökissä, kunnes perhe kasvoi ja he ostivat rintamamiestalon, jonka remontoivat.

Rintamamiestalon jälkeen he muuttivat suureen kansakouluun, jonka remontoivat läpikotaisin. He asuivat siellä hetken aikaa, kunnes päättivät muuttaa takaisin aiemmin hankkimaansa rintamamiestaloon. Kansakoulussa on nyt vuokralaiset.

Muuttoa edelsi kirppismyyntirumba, jossa myytiin kaikki kansakouluun hankittu, jolle ei löytynyt paikkaa rintamamiestalossa.

– Avarassa koulussa asuessani ymmärsin, että tavaran paljous luo ahtauden tunnetta. Olen oppinut luopumaan esineistä ja huonekaluista. Jos ostan jotain, niin laitan kiertoon myös jotain, Jenna sanoo.

Jenna ja Eduardo tekivät rintamamiestaloon remontin myös muutettuaan siihen uudelleen. Hauska idea oli maalata väliovet. Niin saatiin nopeasti vaihtelua huoneisiin.

Parin unelma on pelastaa ränsistymään jääneitä omakotitaloja. Jenna opiskelee sisustussuunnittelijaksi ja Eduardon hommaksi jää talojen remontointi.

– Haave on toteumassa, sillä olemme juuri nyt remontoimassa ensimmäistä kohdetta. On ihana tehdä työtä, joka on meidän molempien intohimo.

Olohuoneen kaunis­linjainen vitriini ja suuri lasipullo löytyivät Ylämyllyn kirppikseltä Liperistä. Charles ­Chaplinin julisteen Jenna on ostanut SPR Kontista.
Eteisen rappuset Jenna ja Eduardo jättivät alkuperäiseen asuunsa kauniin kuluneiksi. Jenna löysi kaksi veikeää satulatuolia Facebookin hevostarvike-kirppikseltä. Toinen tuoleista sijaitsee yhdessä lastenhuoneista. Sormipanelointi kätkee taakseen sähkökaapin.
”Olen oppinut luopumaan esineistä ja huonekaluista. Jos ostan jotain, niin laitan kiertoon myös jotain.”
Eteisen naulakko löytyi perheen edellisestä kodista vanhan koulun ullakolta. Kenkäteline on hankittu Tori.fistä.
Makuuhuoneen ­englantilaistyylinen paneeliseinä on Jennan ja Eduardon itse tekemä. Täydellinen maalisävy syntyi sekoittamalla muutamia vanhoja maaleja. Yöpöytinä toimivat jakkarat löytyivät Tori.fistä.
Kaunis pönttöuuni lämmittää makuuhuoneen nurkassa. Jennan mummolta aikoinaan saatu peililipasto on kulkenut perheen mukana kodista kotiin. Hatturasia on kätevä ja kaunis säilytyksessä.
”Avarassa koulussa asuessani ymmärsin, että tavaran paljous luo ahtauden tunnetta.”
Rintamamiestalon sivuvintti on otettu käyttöön rakentamalla sinne nukkumasoppi. Verhot tuovat tilaan pesämäisen tunnelman. Ruudullinen tapetti on ostettu Prismasta. Seinämaali on sekoitettu jämämaaleista.
1990-luvulta tuttu kukkalamppu tuo lastenhuoneeeseen satumaail­man tunnelmaa.
Suloinen kukkatapetti on ostettu viisi vuotta sitten Prisman alennusmyynnistä. Allaskaappi on Ikeasta ja peili Tokmannilta.

Jennan remonttivinkit

  • WC:n seinät saivat uuden pinnan Weber Rex fix -saneerauslaastilla. Se käy vanhojenkin kaakeleiden päälle. Ensin vanhat laatat puhdistettiin huolellisesti. Sitten päälle levitettiin Weberin saneerauslaasti. Lopuksi pinta käsiteltiin valkoisella saunasuojalla, jotta se on helppo pitää puhtaana.
  • Paneeliseinän nikkarointi aloitettiin mittaamalla paneloinnin korkeus. Seinä maalattiin samansävyiseksi paneelien kanssa ja seinään merkattiin panelien paikat. Määrämittaan höylätty lauta kiinnitettiin naulainta apuna käyttäen seinään. Lopuksi ruuvinreiät ja raot kitattiin piiloon ja hiottiin, ja paneelit maalattiin.
  • Vitriinikaappi tehtiin vanhoista ikkunoista. Runko nikkaroitiin remontista jääneestä puutavarasta. Ikkunat kiinnitettiin runkoon saranoilla. Lopuksi runko ja pokat käsiteltiin saunasuojalla ja kaappi kiinnitettiin seinään ruuveilla.
Kommentoi »