Unelmien Talo&Koti

Jenna vietti onnellisen lapsuuden vanhassa kansakoulussa ja halusi tarjota saman omalle pesueelleen – unelma toteutui 10 vuoden haaveilun jälkeen

Jenna vietti onnellisen lapsuuden vanhassa kansakoulussa ja halusi tarjota saman omalle pesueelleen – unelma toteutui 10 vuoden haaveilun jälkeen
Iloiset äänet palasivat vanhaan kouluun Liperissä, kun Jenna ja Eduart muuttivat sinne neljän lapsensa kanssa.
Julkaistu: 8.8.2018
Keittiön kalustus on yhdistelmä rakennuksessa olleista vanhoista keittiöistä. Jenna kerää talonmallisia lyhtyjä. Niissä poltetaan kynttilöitä pitkin syksyä ja talvea.

”Tapasimme Eduartin kanssa Kreikassa vuonna 2006, kun olin siellä au pairina. Eduart on kotoisin Albaniasta. Seuraavana vuonna muutimme Suomeen ja aloimme etsiä vanhaa koulua tai maalaistaloa kodiksemme.

Olimme jo luopua unelmasta, kun näin paikallislehdessä myynti-ilmoituksen hirsikoulusta. Hintaa ja sijaintia ei mainittu. Mikä iloinen yllätys, että rakennus sijaitsi omassa kunnassamme Liperissä! Kaupat syntyivät saman tien.

Koulutoiminta oli loppunut 1960-luvulla, ja sen jälkeen rakennus oli ollut asuinkäytössä. Talon hirsirunko oli näkyvissä, ja kaikesta näki, että rakenteet olivat terveet.

Mintunvihreä puusohva on Jennalle rakas, sillä se on parin ensimmäinen ostos yhteiseen kotiin. Siitä on lähtenyt keittiön väritys. Tuolit ovat löytyneet talosta paria roskalavalöytöä lukuun ottamatta.
Vihreä kaappi löytyi kierrätyskeskuksesta ja seinäkaappi talosta. Käytössä olevan leivinuunin edusta sai upean kaakelipinnan kierrätyslaatoista.
Jenna ja Eduart Zenelaj sekä lapset Flori, 8, Sofie, 7, Elena, 5, ja Alissa, 2. Perheellä on myös koirat Viivi, Risto ja Pontso, Viiru-kissa sekä kanoja. Perhepotretti otettiin yläkertaan vievillä rappusilla. Eteisen ja portaikon hirsiseinät on käsitelty vaalealla saunasuojalla.

Muutimme vajaat kaksi vuotta sitten joulukuun pakkasissa. Pari viikkoa pidimme pipot päässä, sillä kesti aikansa, ennen kuin pönttöuunit saivat muurit lämpiämään.

Olemme selvinneet lähes pintaremontilla. Sähköt uusimme osittain ja avasimme yhden oviaukon. Talosta on löytynyt jonkin verran vanhoja koulutarvikkeita, kuten opetustauluja ja pulpetteja. Ullakolla odottaa yhä lähes perkaamaton aarrekammio.

Sisustamme liikoja suunnittelematta, käytännöllisesti, kokeilevasti ja hetken mielijohteesta. Pidän maltillisista väreistä. Kokeilin hetken aikaa kirkkaita retrovärejä, mutta palasin pian takaisin maanläheiseen palettiin.

Suuret ja korkeat luokkahuoneet ovat melko hankalia sisustaa. Tänne sopivat vanhat, kookkaat huonekalut, kuten olkkarin muhkea nahkasohva. Tavallisen kokoiset kalusteet näyttävät täällä kovin mitättömiltä.

Kodissamme yhdistyy kaksi kulttuuria. Albaniassa vanhat, kuluneet huonekalut ovat lähinnä merkki vähävaraisuudesta. Siksi Eduartilla oli aluksi totuttelemista siihen, että kirpparilta löytyneet talonpoikaiskalusteet ja eriparituolit ovat itse asiassa ihania.

Florin huoneen erikoinen yövalo kertoo omaa tarinaansa: vuoteen 1991 asti yksityishenkilöt eivät saaneet omistaa autoa Albaniassa. Kun sääntö kumottiin, jokainen kynnelle kykenevä osti itselleen Mersun. Yövalo on tehty vanhan Mersun keularitilästä."

"Haluamme kotiin vanhoja huonekaluja ja aitoutta. Ei siis laudan näköistä tapettia, vaan aitoa lautaa!"
Siro sininen puutuoli löytyi talosta. Oven päällä oleva kuukartta on tilattu Kiinasta. Jenna kerää lahjaksi saatuun pieneen seinäkaappiin Arabian Sointu-astioita. Kulmakaappi on hänen isänsä tekemä, ja sitä on tuunattu jo pariin kertaan.
Veikeää kierrätystä Eduartin ja Jennan tyyliin: valaisin syntyi talossa olleesta öljylampun pohjasta ja vanhasta kakkuvuoasta.

Jennan sisustusvinkit

  • Luota joukkovoimaan. Kerää pienet esineet, valokuvat ja peilit kollaasiksi. Ryhmänä ne näyttävät tehokkaammilta kuin sinne tänne ripoteltuina.
  • Arvosta aitoa. Käytä aitoja materiaaleja ja esineitä, niissä on tunnelmaa ja tarinaa.
  • Tee tutkimusmatkoja. Voit löytää kivoja huonekaluja ja esineitä yllättävistä paikoista. Sohvamme ovat olleet entisessä elämässään baarikäytössä.
  • Näytä luontosi. Anna omien harrastustesi, haaveittesi ja kiinnostuksen kohteittesi näkyä sisustuksessa.
  • Käy kirppareilla. Kolua niitä kuin viimeistä päivää!
Eduart nikkaroi piharakennuksen päätyyn kasvihuoneen vanhoista ikkunoista. Lasien lämmössä viihtyvät kesäkurpitsat, tomaatit ja pelargonit. Suunnitelmissa on tehdä piharakennukseen ulkosauna. Lapset haluaisivat uimalammen metsän reunaan.
Vuonna 1951 rakennetussa koulussa on 6 h + k ja asuttuja neliöitä 250. Tilava piha ilahduttaa koko perhettä. Jenna ja Eduart suunnittelevat sinne vielä pergolaa, grillipaikkaa ja pihakiveystä. Kasvejakin on tarkoitus istuttaa.
Makuuhuoneessa on hempeä tunnelma. Tyynyt ovat kirppikseltä, penkki talosta, ja sänky on saatu Jennan äidiltä. Tapetti ostettiin Prismasta.
Koruteline on itse tehty. Koukkuina on alpakkalusikoita, jotka maksoivat kirpparilla 10 senttiä kappaleelta.
Sofien huone on kuin vaaleanpunainen hattara. Nuoli näyttää suunnan vanhempien makuuhuoneeseen, sillä joskus tyttö kävelee unissaan.
Florin liukumäkisänky on ostettu kierrätettynä ja maalattu mustaksi. Pulpetti on talosta. Yövalo on tehty Mersun keularitilästä.

Katso lisää kuvia Jennan Instagramista: @mutkanvaara.

4 kommenttia