Jättipeltipurkit kiertoon! Askartele pizzerioiden metallijätteestä tyylikästä säilytystilaa Katja Rinkisen ohjeella
Kierrätysaskartelu
Jättipeltipurkit kiertoon! Askartele pizzerioiden metallijätteestä tyylikästä säilytystilaa Katja Rinkisen ohjeella
Metallinkeräykseen tavallisesti joutuvat jättipeltipurkit ovat parasta materiaalia säilytysastioiksi keittiöön tai varastoon. Parolan asema -blogin Katja Rinkinen vinkkaa kysymään isoja peltipurkkeja kebab-pizzeroista tai marketeista.
26.9.2023
 |
Unelmien Talo&Koti

Peltiset säilytysastiat – tarvikkeet:

 • purkinavaaja

 • mitta ja merkkitussi

 • pistepuikko tai piikki

 • pihdit

 • 2,5 mm metalliporanterä ja porakone

 • 2,4 × 6 mm alumiinivetoniittejä ja pienet vetoniittipihdit tai 2 mm pultteja ja muttereita

 • kuppietikettivetimiä tms.

 • sinkkispraymaalia.

Peltipurkeista poistetaan ensin kansi purkinavaajalla. Lisää vedin tai kaksi siirtelyä helpottamaan. Pieni poranterä ja porakone riittävät avuksi.

Peltiset säilytysastiat – ohje:

 1. Leikkaa koko kansi irti peltipurkista kierrettävän purkinavaajan avulla. Jos reunoihin jää pari terävää kohtaa, paina ne alas pihtien tai pienen vasaran avulla. Pese purkit huolella tiskiaineella ja anna kuivua.
 2. Mittaa paikka vetimelle ja merkkaa reikien paikat tussilla. Tee merkki metalliin pistepuikolla tai piikin avulla. Näin poranterä ei lipsu helpolla porausta aloittaessa. Poraa reiät metalliin ensimmäisille kahdelle reiälle.
 3. Kiinnitä kuppivedin paikalleen vetoniiteillä. Aseta popniitti eli vetoniitti pihteihin, häntälanka niittipihtien pään sisään. Laita niittipää vetimen ja poratun reiän läpi. Purista pihtien kahvat yhteen. Tämä pusertaa niittiä kasaan. Liu’uta häntälanka uudelleen pihteihin sisään perälle asti ja purista kahvat vielä kerran yhteen. Vetoniitin häntä katkeaa automaattisesti ja niitti on paikallaan. Kiinnitä toinen vetoniitti samoin. Poraa loput reiät purkin kylkeen vetimen reikien mukaan. Asenna vetoniitit kaikkiin reikiin.
 4. Maalaa peltipurkki sinkkispraymaalilla. Tee maalaus ulkona kuivalla säällä. Käytä pahvilaatikkoa maalausstudiona. Kun kaikki sivut on maalattu, anna maalin kovettua vielä yön yli.
 5. Sinkkimaalin pintaa voi patinoida vesi-etikkaeoksella heti ikääntyneen näköiseksi. Sekoita sumutepulloon 1:1 vettä ja säilöntäetikkaa. Sumuta vesi-etikkaseos kevyesti purkin pintaan vaikka suihkukaapissa. Anna kuivua. Toista sumutus uudestaan halutessasi.
Purnukat sopivat kierrätysastioiksi esimerkiksi lasille tai metallille tai varastoon säilytysastioiksi.
Sinkkimaali antaa purkeille heti vanhan peltisen ilmeen.

Vinkki!

Purkkien väreiksi sopii myös suosikkivärisi. Maalaa peltipurkit ensin sinkkimaalilla pohjustukseksi ja viimeistele pellavaöljymaalilla tai autospraymaalilla.

Materiaalien ostopaikat: Sinkki-spraymaali Motonet, kuppivedin Bauhaus, Vetoniitit ja -pihdi Puuilo ja Purkinavaaja Clas Ohlson.

Kommentoi »