Avotakka

Wabi-sabia ja skandinaavista minimalismia! Pieni kattohuoneisto Helsingissä sai värinsä saaristoluodoilta ja harmoniansa Japanista

Wabi-sabia ja skandinaavista minimalismia! Pieni kattohuoneisto Helsingissä sai värinsä saaristoluodoilta ja harmoniansa Japanista
Kristiina ja Samu ovat hullaantuneet Japaniin ja samaistuvat sen ajattomaan minimalismiin sekä rosoiseen wabi-sabi-henkeen. Tällä tyylillä pieni kattohuoneisto tuntuu ilmavalta ja raikkaalta kuin kuulas pakkaspäivä!
Julkaistu 23.1.2020

Sanotaan että koirat ovat omistajansa näköisiä. Samaa pätee myös kotiin ja sen omistajiin, ainakin Kristiinan ja Samun tapauksessa.

Lautalattia, hulppeat näkymät ja rauhaisa tunnelma sai helsinkiläisparin muuttamaan merellisestä Lauttasaaresta eläväiseen Kallioon Torkkelinmäelle. Tunnelmallinen läpitalon kaksio löytyi vuonna 1928 rakennetun kivitalon ylimmästä kerroksesta.

– Meidän koti on kirjaimellisesti meidän näköinen. Moni sanoo, että pukeudummekin kuin kotimme, vähäeleisen selkeästi ja rajatulla väriskaalalla, vaikka saattaa meiltä joitain väripilkkujakin löytyä, Kristiina kertoo.

Copywriter Kristiina, 34, ja digitaalisen markkinoinnin parissa työskentelevä Samu, 35 asuvat Kallion Torkkelinmäellä. Samu kuuntelee paljon musiikkia, joten musiikkilaitteet ja toimiva levyhylly olivat tärkeä osa sisustusta. Levyhyllykkö teetettiin puusepällä. Hyllyn päällä on Torista löytynyt Artekin aaltoileva taideteos. Sitä oli hankala saada pysymään seinällä, sillä se painaa yli 20 kiloa. Kaiuttimet maastoutuu kauniisti samanväriseen taustaan.

Läpitalonhuoneistoissa saa usein vaikutelman, että asunto on kokoaan isompi, niin nytkin. Ylimpään kerrokseen kantautuu vain kadun vaimea pulina. Kun makuuhuoneen ikkunoista pilkottaa meri ja toisella puolella siintää kattonäkymä kuin Pariisista, ovat feng shuit todella kohdallaan. Sisustuksessa yhdistyvät skandinaavinen eleettömyys ja japanilainen harmonia. Tunnelman täydentää musiikki Samun levykokoelmasta.

Kristiinan sisustusarkkitehtiystävä Veera Andreasén suositteli jättämään L-muotoisen keittiön päätyyn avoimen seinän, jotta näkymä olohuoneesta on rauhaisa. Matalat kaapit sivuseinällä eivät näytä liian raskailta. Muut kodinkoneet on integroitu, mutta kermanvalkea Smegin jääkaappi kuuluu esille.
String-klassikkohyllyssä on kokoelma kirpputorilöytöjä, Kristiinan äidiltä saatu maalaisranskalainen kannu ja tarjoiluastia sekä pahkakuppi. Tuntemattoman taiteilijan pulskia naisfiguureja esittävä grafiikkateos on hankittu vuosia sitten Taideteollisen korkeakoulun myyjäisistä.
Kristiinan ja Samun tyyli on skandinaavisen selkeä. He pitävät puun eri sävyistä, ruskeasta, hiekasta ja harmaan sävyistä. Japaniin ihastuneelle pariskunnalle minimalismi, rosoisuus ja murrettu ajaton tyyli ovat asioita, joihin heidän on helppo samaistua.
Epäkäytännöllisen minikeittiön tilalle rakennettiin toimiva avokeittiö Gigantin Epoq-keittiökaapeilla. Kaakelit ovat K-raudasta. Maalaus seinällä on löytö Fidasta. Marimekon Urna-vaasin Kristiina hankki katseenvangitsijaksi, sillä hän ostaa leikkokukkia usein arkenakin. Koivuiset tuolit ovat Ellokselta. Pari pitää vanhojen huonekalujen rosoisuudesta: vanhassa wieniläistuolissa saa näkyä ajan jälki.
Huonekalut on hankittu ajan mittaan. Kristiina on heikkona kauniisiin keraamisiin esineisiin ja kierrätettyyn taiteeseen. Kattovalaisin on Kera Interiorin Luoto, kevyt paperirahi Dayn, sohvapöydät Bo Conceptin ja sohva Askosta. Paperinaruvillamatto on kotimaisen VM Carpetin.
Saariston luonto on Kristiinalle ja Samulle loputon inspiraation lähde. Kodin värimaailma onkin löytynyt luotojen kallioilta. Nojatuolin on suunnitellut Yrjö Kukkapuro Avartelle ja Kupoli-lattiavalaisimen Yki Nummi. Tyynyt ovat Marimekon ja H&M:n.
Kristiina ja Samu ovat yhdistäneet kodissaan wabi-sabin, kodikkuuden ja minimalistisen linjakkuuden. Sisustuksessa on harmonista, vaaleaa ja ilmavaa otetta, kuitenkin huolettomasti niin, ettei kaikille tavaroille ole omaa vakiopaikkaa.
Makuuhuoneeseen saatiin lohkaistua entisestä minikeittiöstä pieni vaatehuone. Jäljelle jäi keittokomeron vanha ovi huurretusta lasista. Ryijy, rosoinen keraaminen vaasi ja pylväs ovat kirpputorilöytöjä. Peili on Annon. Kristiina ja Samu pitävät makuuhuoneessa esillä vain lempiasioitaan. Niin tila on mukavan väljä ja levollinen. Vaaleat sävyt korostavat ilmavuutta.
Pariskunta pitää väljästi sisustamisesta. He eivät halua hankkia kotiin ylimääräistä tavaraa, ja kaikki hankinnat pari miettii tarkkaan. Seinävalaisin on House Doctorin, riippuvalaisin Ikean.
Kommentoi »