Marketin 30-senttinen peikonlehti rehahti jättimäiseksi 2 vuodessa – näin Janette hoitaa silmäteräänsä!
Piha ja puutarha
Marketin 30-senttinen peikonlehti rehahti jättimäiseksi 2 vuodessa – näin Janette hoitaa silmäteräänsä!
Kun Janette Hämäläinen osti lähikaupasta söpön peikonlehden, hän ei osannut arvata, että siitä kasvaisi puolitoistametrinen komistus.
19.1.2023
 |
Meillä kotona

Vau, mikä peikonlehti! Millainen viherharrastaja olet?

Minulla on aina pitänyt olla kotona jokin pieni elävä kasvi, mutta korona-aikana innostuin viherkasveista enemmän. Olen ammattimuusikko, joten korona muutti arkeani paljon. Ennen en edes tiennyt, että kasveista voi ottaa pistokkaita, mutta pandemian seurauksena minulla oli paljon aikaa tutustua huonekasveihin.

Nykyään minulla on kasveja vähän joka nurkassa, yhteensä 16. Ne tuovat kotiin elämää. Suosikkini on Pate-peikonlehti. Se voi talossamme parhaiten, ja sillä on kunniapaikka ison ikkunan äärellä. Olemme mieheni kanssa antaneet muillekin kasveille lempinimiä, ja myös robotti-imurillamme on nimi. On hauska nimetä perheenjäsenet.

Janette innostui huonekasveista toden teolla korona-aikana. Nykyisin niitä on kuusitoista.

Mistä ja milloin hankit peikonlehtesi?

Ostin Paten K-marketista alkuvuodesta 2021. Asuin ja opiskelin aiemmin Tallinnassa, ja olin siellä saanut peikonlehtipistokkaan kaveriltani. Koska pistokas oli kasvanut tosi hyvin Tallinnassa, minun piti saada peikonlehti omaan Suomen-kotiinikin. Ruokakaupassa sattui olemaan peikonlehti, joten otin sen mukaan. Se oli silloin aika pieni, arviolta 30 senttiä korkea.

Näin vaatimattomalta Janeten peikonlehti näytti aluksi.

Minkä kokoinen peikonlehtesi on nyt?

Se on suunnilleen 150 senttiä korkea ja ainakin yli metrin leveä.

”Peikonlehdelläni on kunniapaikka ison ikkunan äärellä.”

Osasitko odottaa, että markettikasvista kasvaisi näin suuri ja hyvinvoiva?

En osannut, se on ollut yllätys! Se alkoi kasvaa tosi nopeasti, ja jouduin melkein heti vaihtamaan ruukun isommaksi. En tiennyt, että marketissa myytävästä peikonlehdestä edes voi tulla näin iso. Luulin, että kaksimetrisiksi kasvavat peikonlehdet ovat eri lajiketta.

Pate on ylpeyteni. Arjen keskellä hymyilyttää aina, kun se tekee uusia lehtiä.

Pate-peikonlehdellä on lokoisat oltavat ikkunoiden edustalla ja kasvivalon alla. Janette saanut kasvista tuuhean leikkaamalla pistokkaita ja istuttamalla niitä samaan ruukkuun.

Miten olet hoitanut Patea?

Annan sille tavallista viherkasviravinnetta oikeastaan joka kastelun yhteydessä. Aiemmin tökin multaan kasviravinnepuikkoja, nykyään annan nestemäistä ravinnetta, joka sekoitetaan kasteluveteen. Lisäksi peikonlehden yllä on pimeinä kuukausina kasvivalo. Laitan sen päälle aina aamulla herättyäni ja sammutan illalla. Kesäaikaan kasvi on ihan vain auringonvalossa.

”Arjen keskellä hymyilyttää aina, kun Pate tekee uusia lehtiä.”

Ruukkua olen vaihtanut muutaman kerran. Pate on nyt neljännessä ruukussaan, joka on iso altakasteluruukku. Ruukun vaihtojen yhteydessä olen vain lisännyt tavallista viherkasvimultaa, en ole vaihtanut multaa kokonaan. Ruukku kannattaisi varmaan vaihtaa isompaan seuraavan kerran kesällä. Ajattelin silloin tehdä Patelle vähän ilmavampaa kasvupohjaa, koska olisi varmaan parempi, että mullan seassa olisi myös jotain muuta.

Lisäksi olen melko usein leikannut kasvista pistokkaita. Osan pistokkaista olen istuttanut samaan ruukkuun, jotta kasvi olisi tuuheampi, eikä vain yksi köynnös. Lisäksi olen antanut niitä kavereille. Jaoin niitä esimerkiksi pikkujouluissa.

Peikonlehti on Janeten ylpeydenaihe.

Mitä vinkkejä antaisit peikonlehden kasvatukseen?

Isoin asia tuntuu olevan valo. Kun mediassa oli syksyllä paljon asiaa sähkön hinnan noususta, mietin itsekin, kehtaanko edes laittaa kasvivaloa. Kun sitten alkoi pimetä, en alkuun laittanut valoa, ja heti seuraava lehti olikin tosi paljon pienempi kuin aiemmat. Kun otin valon takaisin käyttöön, näin eron välittömästi.

4 kommenttia